Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

HOĆE LI DUKIĆ ZBOG RITE ORE SMIJENITI PALEKU Dragić: “Vi jeste ginekolog, ali građani nisu…, znate već što! Hoćete preuzeti odgovornost i ispričati se građanima za neodgovorno trošenje javnog novca?”

19.09.2019. 14:18
HOĆE LI DUKIĆ ZBOG RITE ORE SMIJENITI PALEKU Dragić: “Vi jeste ginekolog, ali građani nisu…, znate već što! Hoćete preuzeti odgovornost i ispričati se građanima za neodgovorno trošenje javnog novca?”


Gradonačelnik Branko Dukić tijekom današnjeg  Aktualnog sata sjednice Gradskog vijeća nekoliko puta je izlazio na govornicu zbog iste teme – koncerta Rite Ore na Višnjiku koji je za oporbene vijećnike promašaj i debakl "težak" najmanje 800 tisuća kuna, koji zahtijeva odgovornost pa i smjenu predsjednika Turističke zajednice Grada Zadra Marija Paleke.
Temu je otvorio SDP-ov Daniel Radeta pitajući gradonačelnika koliko su novca za koncert potrošile gradske tvrtke. Zatražio je i pisani izvještaj o svim transakcijama i upitao gradonačelnika je li svjesno lagao kada je izjavljivao da niti jedna gradska tvrtka nije dala niti lipe ili je zaboravio kako je i ŠC Višnjik tvrtka u vlasništvu Grada. U sličnom tonu nastavio je Antonijo Baus (AM)
– Tko je zaslužan za osvojeni gubitak od milijun kuna, upitao je Baus te je i on zatražio popis svih troškova kao i ugovor s Orom, a prokomentirao je i kako je svjestan da zbog prijateljstva s gradonačelnikom i članske iskaznice Paleka neće odgovarati.
Dukić je ponovio da niti jedna gradska tvrtka nije dala niti kune za koncert ove mega popularne zvijezde te isto tako i da će se nastali manjak podmiriti iz proračunskih sredstava. Upitao je Radetu čemu jal zbog toga što se netko usudio dovesti jednu takvu svjetsku top zvijezdu, a kao argument opravdanosti bez obzira na gubitak iznio je podatak da je na dan koncerta u Zadar došlo dvije tisuće stranih gostiju te da je zabilježeno povećanje u broju noćenja od šest posto.
– Kad se nešto želi prikazati crno, onda to crno i izgleda. Mi ulažemo, kao što smo to radili s Ryanairom, Morskim orguljama i Pozdravom suncu, i u reklamu i brendiranje Zadra. I ja bih volio da je dvorana bila puna, da nisam morao dati niti jednu kunu, ali neki put svi zajedno moramo uplivati u velike stvari, a ne podmetati noge, odgovorio je Dukić tvrdeći kako je sve oko ovog koncerta potpuno transparentno, a dodao je i kako i dalje smatra da je riječ o vrhunskom događaju čije se organizacije ne treba plašiti. Zaključno kazao je i kako zbog podmirivanja gubitka koje smatra ulaganjem u promociju grada niti jedna socijalna, gospodarska ili komunalna stavka u proračunu nije zakinuta. Na takvo objašnjenje prilično ošto reagirala je SDP-ova Irena Dragić.
– Da ste vlastitom nepromišljenošću na nečemu na čemu svi zarađuju izgubili 100 tisuća svojih eura i da ste to rekli supruzi, ona bi vam rekla da niste normalni i ne bi s vama više imala posla. Osjećali biste se očajno. To je realan život, ali ovo što vi živite nije stvaran život. Nakon ulupanih milijuna i gubitka od 800 tisuća kuna govorite kako je to bio koncert desetljeća koji je iznimno važan za Zadar. Gradonačelniče, Vi jeste ginekolog, ali građani nisu…, znate već što! Hoćete preuzeti odgovornost i ispričati se građanima za neodgovorno trošenje javnog novca? Ako vaš prijatelj Paleka kaže da je ovo pravi put, znači li to da ćemo u njegovom mandatu na koncu imati manjak od pola milijuna eura, upitala je Dragić te je podsjetila i na Palekine izjave o privatnim kanalima u organizaciji koncerta javnim novcem te je upitala razmišlja li se o podnošenju kaznene prijave. Na tome nije stala već je spomenula i Palekin skupocjeni sat marke Rolex o kojemu su izvještavali neki portali postavljajući pitanje je li to možda bila nagrada za dobro obavljen posao.
– Prosječan građanin za dva života ne može zaraditi koliko Rita Ora za 50 minuta nastupa, zaključila je Dragić i upitala Dukića hoće li smijeniti Paleku. Odgovorio joj je kako je svjestan podijeljenosti oko koncerta te da je teško svima pojasniti potrebu za takvim koncertom.
– Mogu se ispričati ljudima koji ponukani negativnom kampanjom misle da je uludo potrošen novac. Ali, zbog čega bi trebalo smijeniti Paleku? Zato što je doveo veliku svjetsku zvijezdu u Zadar?! Zar bi trebalo smijeniti i one koji su potrošili novac za projekt i gradnju Pozdrava Suncu i Morskih orgulja?! Treba li ga smijeniti jer je turistička sezona dobra, jer imamo pozitivan rezultat?! Ako nešto želiš, moraš imati cilj i k njemu stremiti, zaključio je Dukić zaključujući kako neki sve vide negativno i svemu prigovaraju.
Već prepoznatljivim ironičnim stilom kontra koncerta Rite Oro nastavio je i Mladen Malta (MOST).
-Rita Ora u 10 sekundi ogrnuta hrvatskom zastavom izjavila "predivna zemlja" i uzme 300 tisuća eura za 55 minuta. U dvorani od devet tisuća mjesta ona vidi 60 tisuća svojih obožavatelja. Direktor TZ nakon koncerta govori o jako uspješnom i rasprodanom koncertu, tvrdi da je to definitivno smjer u kojem se nastavljamo turistički razvijati, kazao je Malta te upitao: " Što to ona i vi vidite, a mi ne vidimo? Na čemu ste?! To je bila blamaža širih razmjera!" Prigovorio je gradonačelniku što se nije ispričao građanima, priznao da je pogriješio, ukorio Marija Paleku i tako umanjuio blamažu te ušutkao oporbu.
– Ovako se možete opravdati jedino da mu date otkaz i kažete Josi Nekiću da mu nađe posao u školi jer prijatelji se ne ostavljaju na cjedilu, a onda da tražite novog direktora TZ. Ovo govorim u ime obrtnika Zadra koji plaćaju članarinu, a koju vi bacate u vjetar, bahatite se i nitko se ne ispričava za propuste, kazao je Malta iznoseći podatke kako ugostitelji plaćaju od pet do 10 tisuća kuna članarine. Kazao je kako nikome od njih ti novci ne padaju s neba te je upozorio gradonačelnika kako postoji
inicijativa među obrtnicima da se prestane plaćati članarina ukoliko ne dođe do promjena. Upitao je i zbog čega su  predstavnici obrtnika izbačeni iz Skupštine i Vijeća Turističke zajednice grada te je i on postavio pitanje hoće li Paleki biti uručen otkaz, no odgovor na to pitanje nije dobio.