Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Po paklenoj vrućini najbolji ulov na rtu Rastovac imao Smoković

19.09.2021. 07:44


Vruće jutro i pakleno subotnje prijepodne na punti Rastovac nije udičarkama i udičarima na Međužupanijskom prvenstvu U-21 štapom s obale bilo po guštu, pa su i njihovi ulovi ribe bili nešto skromniji nego inače. Nakon pet iscrpljujućih sati po omamljujućoj sparini i vrućini prvak dana bio je Antonio Smoković iz raškog Galeba koji je ulovio 15 riba težine 706 grama. Jedva za pristojan ručak, ali dovoljno za trijumf prvog dana natjecanja.
– Sretan sam, kako ne bih bio. Prvi sam put u karijeri prvak dana, kaže Antonio koji je sreću na otoku došao okušati u ribolovu štapom s obale, iako su njegova specijalnost i status reprezentativca iskovani na natjecanjima iz brodice.
– Na Viru sam bio lani i imao sam bolji težinski ulov od sadašnjeg, ali je plasman bio slabiji. Vjerujem da mogu napravit pravi rezultat, odnosno osvojiti naslov prvaka. Sada već poznajem pozicije ribolova na otoku i znam što treba raditi. U svakom slučaju ću se potruditi, optimističan je Smoković.
Naslov prvaka ostvaren prvog dana gotovo ništa ne jamči, jer je sljedećeg natjecateljskog dana dovoljno ostvariti slabiji sektorski plasman i time postolje ozbiljno dovesti u pitanje, ipak je Smoković u značajnoj prednosti pred drugim natjecateljima. Drugoplasirani Teo Hajdaraj iz riječke Kantride uhvatio je 11 riba težine 576 grama, a trećeplasirana Katarina Tvrdić iz Nebojsije iz Kaštel Kambelovca 1o riba težine 479 grama. Oboje ribolovaca u nedjelju će biti pod teretom imperativa osvajanja prvog mjesta u sektoru, kako bi ostali konkurentni za jednu od pojedinačnih medalja, ali to je priča svih šampiona. Uostalom, prije dvije godine Katarina je na Međužupanijskom prvenstvu na Viru u kategoriji U-16 upravo s treće pozicije ostvarene prvog dana, na kraju došla do srebrne medalje. U konkurenciji su također i svi drugi pobjednici po sektorima kojih je bilo devet, pa su pored Smokovića, Hajdaraja i Tvrdić, favoriti još Martin Ćurko iz zadarskog Zubaca (15 riba, 477 grama), Toni Linč iz pulskog Uljanika (10, 437), Antonio Gojak iz makarskog Arbuna (10, 368), Luka Karabatić iz rogozničkog Gofa (10, 365), Tomislav Jurić iz splitskog Poljuda (6, 296) i Filip Milovan iz pulskog Uljanika (3, 184).  
Zbrajanjem plasmana tijekom prvog dana vodeći u momčadskoj konkurenciji su Luka i Teo Hajdaraj iz riječke Kantride, pojedinačni i momčadski prvaci Hrvatske prije pet godina u dresu Zubaca iz Lovrana, drugi su bili Filip Milovan i U-21 reprezentativac Toni Linč iz pulskog Uljanika, a treći Antonio Franić i Martin Ćurko iz zadarskog Zubaca. Nastupilo je ukupno 33 ribolovaca iz 20 hrvatskih klubova, a ulovljene su 204 ribe ukupne težine 8.096 grama s prosječnom težinom primjerka od 39,69 grama. Dvoje ribolovaca prvog dana nisu ulovili niti jednu ribu, dok je Lorna Načinović iz raškog Galeba odustala tijekom natjecanja zbog ozljede.
Natjecanje je ponovno sjajno logistički udomio ŠRD Vir, prije svih predsjednica Elizabeta Fumić i tajnik Igor Marić, uz pomoć petero mlađih članova – Roka Begonje, Vita Liverića, Tamare Čavrag, Leona Kastratija i Nadira Omerovića. Međužupanijsko prvenstvo održava se 17. – 19. rujna na Viru u konobi kod Spavalice sa završnim nedjeljnim vaganjem i proglašenjem pobjednika na terasi restorana Kotarina.    
Međužupanijsko prvenstvo u kategoriji U-21 službeno je otvoreno u petak oko 19.30 sati na maloj svečanosti na otvorenoj terasi restorana Kotarina, kada su se organizatori, domaćini i pokrovitelji obratili natjecateljima i gostima poželjevši im uspjeh na natjecanju. Načelnik Općine Vir Marino Radović bio je zadovoljan činjenicom kako se nakon Županijskog prvenstva i nedavnog Memorijalnog kupa Tonči Spavalica, na otoku održava još jedno važno udičarsko natjecanje.
– Udičarenje je dio virskog otočnog identiteta za koji su zaslužni svi članovi i predsjednica ŠRD Vir Elizabeta Fumić. Zahvalni smo svim sportašima na dolasku i ponosni što je naš otok domaćin ove manifestacije – kazao je načelnik Radović, kojemu su se na svečanosti službenog otvaranja prvenstva pridružili predsjednik virskog Općinskog vijeća Antonio Vučetić i direktor virske Turističke zajednice Srđan Liverić. Udičare su još pozdravili voditelj natjecanja Igor Marić, osoba za vezu Elizabeta Fumić i delegat Hrvatskog saveza za sportski ribolov na moru Julijana Rumora, dok je priču otvorenja zaključio glavni sudac Špiro Perasović. 
– Prvi put sam na Viru, ali bih volio ponovno doći. Očekujem pošteno nadmetanje, tako da mi suci nemamo primjedbe i puno posla, kazao je Perasović. Inspirativan govor održao je i legendarni zadarski ribolovni trener i sportski pedagog Mićo Matak, iz čijeg su inkubatora izašli mnogi prvaci i prvakinje Hrvatske i svijeta, a dio ljubavi prema sportskom ribolovu usadio je i u najmlađe virske ribolovce kojima je bio prvi trener.
– Škola je na prvom mjestu, pa je poslije toga ribolov. Dobar učenik je dobar ribolovac, a onda dobra i pozitivna osoba oko koje se svi okupljaju. Vir je imao sreću da je ugostio mnoge svjetske prvake i prvakinje na natjecanjima kojima je bio domaćin, a to je velika i značajna stvar, poručio je Matak. 
Prvu medalju osvojila na Viru
Poseban pozdrav s Vira upućen je novoj pojedinačnoj svjetskoj prvakinji u ribolovu štapom s obale – Marini Mavrinac Matulja iz lovranskog Zubaca. Mavrinac Matulja bila je na Viru 2017. godine kada je trijumfirala na Međužupanijskom prvenstvu, baš kao što su i ostale brončane reprezentativke – Tea Sikirić, Ardena Bajlo i Estera Bajlo (Zubatac Zadar), Jagoda Razum (Uligna Kukljica) i Ana Vučetić (Stobreč) – tijekom posljednjih pet godina brusile formu, osvajale pojedinačne i ekipne medalje ili naslove prvakinja Hrvatske na otoku. Mavrinac Matulja bila je već svjetska prvakinja prije tri godine u Južnoafričkoj Republici, a njezin sjajan uspon počeo je upravo na otoku kada je prvi put u karijeri osvojila zlatnu medalju na seniorskom natjecanju. Vir je očito bio odskočna daska.
– Prva mjesta u karijeri uvijek su mi nekako izmicala. Osvajala sam bronce na državnim prvenstvima, ali nikad nisam bila najbolja, kazala je tada Opatijka s lovranskom adresom i učiteljica u jednoj opatijskoj osnovnoj školi. Kukljičanka Jagoda Razum, sadašnja brončana reprezentativka, osvojila je na istom natjecanju brončanu medalju s najboljim ulovom natjecanja – oradu od 270 grama.