Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

HVALEVRIJEDNI PROJEKTI Svako mjesto ima poseban miris i zvuk

19.10.2020. 12:34


Udruga slijepih Zadarske županije nastavlja s nizom projekata za što kvalitetniju integraciju svojih članova u društvo. Od prvog dana preuzimanja udruge, njezin predsjednik Mladen Bajlo nastoji je izvući iz anonimnosti u koju je upala proteklih godina te su u tijeku vrijedni projekti za prijavu na sredstva EU fondova, ali i brojne radionice te izleti za članove.
Potpredsjednik udruge, Nikola Vitlov, kaže nam kako su se upravo vratili s izleta na kanjon rijeke Zrmanje koji ih je oduševio jer su osjetili sve draži prirode i lijepo de družili.
– Imali smo već pet izleta posjećujući Krku, Paklenicu, Telašćicu, izvor Une te sada i kanjon Zrmanje, a preostaje nam Vransko jezero. Projekt se zove »Osjetimo prirodu« jer naši članovi ne mogu vidjeti, ali su nam zato jako razvijena druga osjetila, najviše opip i sluh. Iako ne vidimo, jako osjećamo razliku između svih ovih mjesta koje smo posjetili, primjerice kada smo posjetili vrelo Une osjetili smo nevjerojatne mirise šume, a na drugom su izletištu mirisi opet bili sasvim drugačiji. A o zvukovima da i ne govorim, svako mjesto ima poseban miris i zvuk koji se jako dobro mogu osjetiti i bez vida, kaže Vitlov, dočaravajući način na koji osjećaju prirodu.


Prirodu osjećamo na drugačiji način
– Ne vidim ništa, ali šumu osjećam na jedan drugačiji način od ljudi koji vide. Primjerice, kada smo bili na Zrmanji nisam vidio stijene, ali ih osjetim kraj sebe jednako kao što osjećam prostor kada se krećem Poluotokom. Točno znam kada zgrada prestaje te da dolazi jedna praznina, odnosno ulica, pojašnjava Vitlov, zahvaljujući na ovom izletu i županijskoj ustanovi Naturi Jaderi te gospodinu Damiru Kataliniću i ljubaznoj posadi broda koji su im i omogućili ovo nevjerojatno iskustvo.
No, nije to sve. Za one željne kuharskih vještina organizirali su i radionicu kuhanja u sklopu projekta »Zajedno, aktivno, ravnopravno!« održanu u partnerstvu s udrugom Eko Zadar u prostoru (Zadar Cooking Classes) koju im je ustupila zadarska agencija Terra travel. Prostor se nalazi pokraj sjedišta njihove udruge, što im je dodatno olakšalo ulazak u još jedno novo područje na kojemu su, kako kažu, doista puno naučili.
Potpredsjednik udruge tako napominje da im je radionica puno pomogla jer imaju članova koji žive sami ili onih koji se kuhanjem nikad nisu bavili.


Učili birati svježe namirnice
– Za sve takve došli smo na ideju održati ovakvu radionicu kako bi se ljudi što više osamostalili. Tako smo prešli sve faze, od kupovine namirnica na zadarskoj pijaci do konzumiranja obroka koje smo pripremili. Sada sedam naših članova ide na tečaj te svaki od njih ima svojega asistenta, a imamo i voditeljicu radionice koja nas je vodila kroz tečaj. Svi su oni volonteri kojima se ovim putem zahvaljujem jer nam jako puno pomažu, ističe Vitlov.
U udruzi napominju kako su na radionici, koju je vodila članica udruge Eko Zadar Danira Travica, pripremali razna jela poput talijanske pogače focaccie na koju su stavljali razno povrće te omlet od vrganja i lisičarki. Zanimljiv dio radionice, kaže Vitlov, bio je i odlazak na gradsku tržnicu kada su se potrudili izabrati svježe namirnice, a voditeljica radionice upoznala ih je i s konceptom zero waste kupovine kojom se izbjegava korištenje plastične ambalaže upućujući ih na održive materijale poput platnenih torbi ili papirnatih vrećica.




Velika pomoć volontera
Posebno je zanimljiva bila prezenetacija jela tijekom koje su puno naučili, kao i degustacija na kojoj su s osmijehom komentirali sve skuhano. Ovakvih će radionica biti još, a sve to uspijevaju organizirati zahvaljujući velikoj podršci Grada Zadra i Zadarske županije te volonterima koji im nesebično pomažu. Stoga zahvaljuju agenciji Terra Travel d.o.o. na ustupljenom prostoru za održavanje radionice, Daniri i volonterima iz udruge Eko Zadar, ostalim volonterima koji su se odazvali, te Mirjani Belić iz Lions kluba Zadar.