Novo ruho Benkovačkog sajma 27 milijuna kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika gsimunov
Najkompleksniji od 12 projekata Intervencijskog plana Grada Benkovca
Benkovački sajam je najkompleksniji od 12 razvojnih projekta Intervencijskog plana Grada Benkovca, treba ga komunalno i infrastrukturno opremiti a da na njemu ostane stoljetna patina ovog najvećeg i najposjećenijeg sajma u Hrvatskoj. Projekt je baziran na tradiciji Bukovice i Ravnih kotara u kombinaciji modernih i ruralnih elemenata. Prva faza radova iznosi oko 27 milijuna kuna, kazao je Tomislav Bulić
Velimir BRKIĆ
Benkovački gradonačelnik Tomislav Bulić na konferenciji u povodu početka radova na projektu Benkovačkog sajma

U multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Benkovac održana je konferencija za javnost i medije u povodu početka radova na projektu »Benkovački sajam - unapređenje infrastrukture i valorizacija«, jednom od 12 razvojnih projekata Intervencijskog plana Grada Benkovaca vrijednog 25 milijuna eura ili 180 milijuna kuna kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj koji želi ojačati gospodarsku, socijalnu i teritorijalnu koheziju EU-a uklanjanjem neravnoteže među regijama.
- Benkovački sajam na vratima Ravnih kotara i Bukovice do prosinca 2021. bit će u novom ruhu i na većem prostoru. Svi sadržaji će ostati. Sajam se neće zatvarati, a projekt je baziran na tradiciji Bukovice i Ravnih kotara u kombinaciji modernih i ruralnih elemenata, kazao je Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca.

Stara-nova patina i sajmeni šušur

- Projekt Benkovačkog sajama je najkompleksniji projekt Intervencijskog plana, treba ga komunalno i higijenski opremiti, a da na njemu ostane stoljetna patina ovog najvećeg i najposjećenijeg sajma u Hrvatskoj, naglasio je Bulić.
Prva faza radova je ukupne vrijednosti od oko 27 milijuna kuna. EU sredstva iznose 21.671.011,15 kuna, od čega će Europski fond za regionalni razvoj sufinancirati s 85% a Grad Benkovac 15%.
- U sklopu infrastrukturnih radova u Benkovačkom Selu iznad Benkovca na prostoru Benkovačkog sajma će se izgraditi kanalizacija i vodovodizacija. Projekt je vrijedan oko četiri milijuna kuna, a izgradnja nove trafostanice oko 800.000 kuna. A da bi se izbjegle gužve gradit će se i tri kilometara zaobilaznice od državne ceste D 27 Benkovac - Karin, tzv. tenkovskim putem do državne ceste D 56 Benkovac - Smilčić, oko 300 metara prije ulaza u Benkovac, najavio je Tomislav Bulić.

Dalmatinska kuća, podsjetnik na prošlost

Projekt »Benkovački sajam - unapređenje infrastrukture i valorizacija« radit će se u dvije faze.
- Prva faza radova u vrijednosti od oko 27 milijuna kuna odnosi se na izgradnju infrastrukture, kanalizacije, vode i trafostanice te aukcijske dvorane, upravne zgrade i dio za ugostiteljske sadržaje, kao i veliko parkiralište. Druga faza obnove bila bi izgradnja eko-etno Dalmatinske kuće, koja bi trebala biti podsjetnik na prošla vremena i običaje na ovim područjima te u potpunosti uređenje parkirališta i okoliša, objasnila je Josipa Rubelj, voditeljica projekta.
Prva faza je podijeljena u četiri grupe. U dvije grupe radovi će se izvoditi šest, a u druge dvije 12 mjeseci.

Aukcijska dvorana - najveći i najskuplji objekt

- Prva grupa se odnosi na izgradnju komunalne infrastrukture u iznosu od 7.432.817,75 kuna s rokom radova od 12 mjeseci. Izvođač radova je tvrtka Lavčević Zadar d.o.o., a stručni nadzor gradnje GIN Company d.o.o. Zadar, navela je Rubelj.
Druga grupa radova se odnosi, kazala je ona, na izgradnju objekta za kontrolu ulaza na Benkovački sajam u vrijednosti od 2.303.522,48 kuna s rokom gradnje od šest mjeseci. Izvođač radova je Reliance d.o.o. iz Splita, dok je stručni nadzor GIN Company d.o.o. Zadar.
- Treća grupa radova se odnosi na izgradnju objekta za izolaciju bolesnih životinja. Vrijednost radova je 1.283.034,39 kuna s rokom izgradnje od šest mjeseci. Izvođač radova je također Reliance d.o.o. iz Splita, dok je stručni nadzor također GIN Company d.o.o. Zadar, istaknula je Rubelj.
Četvrta grupa radova u prvoj od dvije faze radova je izgradnja aukcijske dvorane, najvećeg i najskupljeg objekta na Benkovačkom sajmu. Vrijednost radova je 11.106.436,18 kuna s rokom izgradnje od 12 mjeseci. Izvođač radova je tvrtka Lavčević Zadar d.o.o., a stručni nadzor gradnje GIN Company d.o.o. Zadar.

Razne manifestacije i svadbene svečanosti

- Aukcijska dvorana će se oplemeniti i novim manifestacijama i sadržajima, osobito ljeti, poglavito zbog sve većeg broja turista, stranih i domaćih. Služit će za prezentiranje OPG-ova, kulturne baštine i običaja ovog kraja. U objektu će se organizirati i druge manifestacije i razne svečanosti pa i svadbena slavlja, najavila je Rubelj.
Ciljane skupine su poljoprivredni proizvođači, vlasnici tradicijskih obrta, poduzetnici, OPG-ovi te ostali trgovci i proizvođači. Krajnji korisnici su stanovnici grada Benkovca, turisti i trgovci.
- Kroz tu viziju su definirani određeni ciljevi koji se odnose ovaj prostor, na gospodarstvo i društveni status, zaključila je Rubelj.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)