Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Selin: Ne iznenađuje me dobro šutersko izdanje

19.10.2021. 07:35


Kada na domaćem parketu protiv suparnika iz istog ranga ubacite 16 trica, pritom gađate 42 posto izvan linije 6.75 i limitirate gostujuću momčad na samo 47 poena u prvih 30 minute igre, dva boda se nameću kao jedini mogući ishod. Upravo su takvu partiju u subotu odigrali košarkaši Jazina Arbanasa koji su u susretu četvrtog kola Prve muške lige na Višnjiku sa 86:68 svladali Zapruđe i upisali drugu pobjedu u novoj sezoni. Premda oslabljeni neigranjem Tonija Devića Obradovića i Antonija Sikirića, Selinovi mladići su od prve minute nametnuli visoki ritam i polako »cijedili« snagu Zagrepčana, što je na naplatu došlo u nastavku susreta u kojemu je na parketu postojala samo jedna momčad.
– Od samog početka smo nametnuli željeni ritam. Trčali smo suparnicima »u leđa«, lopta je brzo išla te smo tražili suigrače u najboljoj mogućoj poziciji. Pri tome nam je na ruku išlo što smo šuterski bili jako dobro raspoloženi, što, doduše, i nije neko iznenađenje znajući da su većina mladića jako dobri šuteri i da je ključna stvar da ostanu u dobroj poziciji i na poziciji s koje se ugodno osjećaju. U obrani smo, pak, bili vrlo agresivni te smo pritiskali košarkaše Zapruđa po čitavom terenu. Pošto se radi o ponešto lošijim šuterima odlučili smo se za prikladnu varijantu »pick and roll« obrane koja je urodila plodom, a kada bi protivnik spuštao loptu na niski post, što je jedna od osnovnih karakteristika njihove igre, imali smo nekoliko varijanti koje su dobro funkcionirale – kazao je trener Jazina Marko Selin.


Igra s četiri niska
Posebno su dojmljive bile prve četiri minute treće četvrtine u kojima su mladi Zadrani napravili seriju 14:2 i odvojili se na visoku prednost, nakon koje se više nisu osvrtali. Svaki puta kada bi gosti priprijetili uslijedio je dalekometni odgovor pa se u posljednju dionicu ušlo s 69:47, što ni puno kvalitetnije momčadi od Zapruđa ne bi uspjele nadoknaditi.
– Kako je vrijeme odmicalo gosti su sve više fizički padali, dok smo se mi dizali te smo u jednom trenutku otišli na dvadesetak razlike, nakon čega je pitanje pobjednika bilo riješeno. Iskreno, malo sam ljut na svoje igrače jer su se u završnici ponešto opustili i prihvatili njihov stil igre, umjesto da nastave na način na koji su igrali na početku susreta i odu na još veću razliku. Da smo u posljednjih sedam-osam minuta nastavili kako smo igrali u prvom dijelu, pobjeda bi bila još izraženija – opomenuo je odgajatelj zadarske mladosti.
Jazine su do nova dva boda došle uz čak 32 poena iz kontranapada i uz veliki doprinos igrača s klupe, u čemu je prednjačio mladi reprezentativac Krševan Klarica koji je za nešto manje od 28 minuta koliko je proveo na parketu ubacio 29 poena, od čega sedam trica. No, daleko od toga da je »snajper s Voštarnice« bio jedini raspoloženi u domaćim redovima. Kadetski reprezentativac Jurica Zagoršak dodao je pet dalekometnih ubačaja iz osam pokušaja, dok je Emilio Banić trice gađao 3-5.
– S obzirom na to da smo u problemima s ozljedama i da još uvijek nismo doveli pojačanje u reketu, imamo samo dva visoka igrača u kadru, od kojih je jedan tek prošle godine počeo igrati košarku, te smo prisiljeni igrati »small ball«. Osobno preferiram takvu igru te nam je ona i prošle sezone bila »forte«, pogotovo u juniorskoj konkurenciji. Kada se te stvari uzmu u obzir, i znajući o kakvim se šuterima radi, naše tricaško izdanje nije iznenađenje. Suparnici su se i malo »kockali« te su dosta vremena igrali s dvojicom visokih igrača i pokušavali gurati loptu pod koš, što smo mi jako dobro branili, dok smo u napadu jednostavno bili prebrzi za njih – pojasnio je trener razvojne momčadi Zadra.


Razvijati zadarsku mladost
Druga domaća pobjeda i polovičan učinak nakon četiri kola dobar su pokazatelj za najmlađu momčad u ligi, mahom sačinjenu od kadeta i juniora od kojih se mnogi po prvi puta susreću sa seniorskom košarkom u kojoj igraju i protiv deset do 15 godina starijih suparnika.
– Još je rano za velike analize. Dva poraza koja smo upisali su bila očekivana, jer smo igrali protiv momčadi koje pretendiraju na sami vrh i koje su u ovom trenutku puno jače od nas. Na domaćem parketu smo igrali protiv suparnika iz našega ranga gdje smo upisali dvije relativno lake pobjede. Budemo li na takvoj razini i u nastavku sezone, neće biti problema te ćemo imati priliku bez prevelikog pritiska razvijati zadarsku mladost – zaključio je Selin.
Sljedeći izazov za mlade Zadrane na rasporedu je za vikend kada Jazine na gostujućem terenu u petom kolu Prve muške lige gostuju kod Kvarnera 2010.
Prva muška liga
4. kolo: Jazine A. – Zapruđe 86:68, Ribola K. – Omiš Č. T. 85:70, Hermes A. – Dinamo 96:80, Samobor – Kvarner 2010 63:75, Bosco – Amfora 94:73, Dubrovnik- Medveščak 91:85.
1. Hermes A.       4       4       0       374:335       8
2. Bosco       4       3       1       350:292       7
3. Dinamo Z.       4       3       1       347:295       7
4. Kvarner 2010       4       3       1       315:269       7
5. Ribola K.       4       3       1       291:278       7
6. Dubrovnik       4       2       2       341:337       6
7. Jazine A.       4       2       2       278:323       6
8. Zapruđe       4       1       3       275:294       5
9. Amfora       4       1       3       297:321       5
10.Samobor       4       1       3       293:325       5
11.Omiš Č. T.       4       1       3       303:342       5
12.Medveščak       4       0       4       299:352       4
Admir Škaljo pojačao Diadoru
»Entuzijasti« iz Diadore dobili su novo pojačanje uoči početka natjecanja u Drugoj muškoj ligi Jug. Redove zadarskog sastava osnažio je 24-godišnji bosanskohercegovački košarkaš Admir Škaljo.
– Zahvaljujući Toniju Kolanoviću, nakon selidbe u Zadar sam nastavio igrati košarku u Diadorinoj drugoj momčadi koja je trebala nastupati u LIKAR-u, a ubrzo sam upoznao i ljude iz kluba i dobio poziv u prvi sastav. Atmosfera u momčadi je sjajna, svi smo zdravi te se veselim prvoj domaćoj utakmici koja se igra već ovaj vikend. Nadam se da će nas ozljede zaobići i da ćemo postići izvrstan rezultat ove sezone – kazao je Škaljo, koji je prije dolaska u Zadar nastupao za OKK Čelik Zenica u bosanskohercegovačkoj A1 ligi.