Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Topnici su bili važna karika pobjede u Domovinskom ratu

19.10.2021. 09:25


Pripadnici topničko-raketnog divizijuna 112. brigade položili su vijenac u spomen na sve poginule branitelje kod Središnjeg križa jučer na Gradskom groblju, u povodu 30. obljetnice osnutka postrojbe.
Prije 30 godina na jučerašnji dan ustrojen je 2. mješoviti topnički divizijun, a sredinom 1993. godine formalno je ušao u sastav brigade kao Topničko-raketni divizijun 112. brigade.
Na obilježavnju se obratio topnik Darko Bijuklić, prvi zapovjednik divizijuna.
– Prisjećajući se ratnog puta, ovom prigodom nije vrijeme za nabrajanje svih vrsta postrojbi i kalibara topničkog i raketnog oružja kojima smo dostojno predstavljali zadarske obrambene snage kako u našem zaleđu tako i na posavskom ratištu i ratištima u Bosni i Hercegovini. Od ustrojavanja do ukidanja postrojbe pripadnici divizijuna su bili za primjer u spremnosti, domišljatosti, organiziranosti i edukaciji svojih i pripadnika drugih postrojbi. Započevši tek sa pokojom cijevi i tek desecima komada streljiva, jačali smo do respektabilne jačine ustrojavanjem divizijuna i odvajanjem dijela divizijuna za potrebe ustrojavanja divizijuna 134. brigade. Vrhunac demonstriranja sposobnosti uslijedio je sprječavanjem zadnjeg pokušaja agresora da osvoji područja Suhovara i Zemunika Donjeg. U koordiniranom djelovanju s pješaštvom i tenkistima pokazali smo da možemo nadjačati neprijatelja i poslije toga više ništa nije bilo kao prije. S takvom jedinstvenom odlučnošću i naraslim samopouzdanjem, ishod rata za hrvatsku vojsku i nije mogao biti drugačiji, rekao je Bijuklić.
Obilježavanju je prisustvovao i Marko Čulina, prvi zapovjednik 112. brigade, a pozdrave je prenio general Mladen Fuzul, koji se nije mogao odazvati. Tu su bili i ostali suborci kojima je ovo bila prilika i za susret i druženje.
Obilježavanje su, kako je rekao Bijuklić, organizirali skromno, sukladno pandemijskim uvjetima u kojima živimo, s glavnim ciljem odavanja počasti poginulima.
– Tijekom borbenih djelovanja nije poginuo nijedan pripadnik divizijuna, ali su neki naši pripadnici poginuli u sastavu drugih postrojbi. Tjekom rata umro je od bolesti Krešimir Uskok, pripadnik bitnice višecjevnih bacača raketa. Vrijeme neumitno čini svoje i uzme nam nekoga od dragih suboraca i prijatelja. Koristim ovu priliku da se prisjetim nedavno preminulog našeg legendarnog i jedinstvenog Danijela Telesmanića Dida, zapovjednika protuoklopne bitnice čiji vedri duh, hrabrost, predanost, ustrajnost i brojne pozitivne osobine koje su ga krasile, neće nestati iz naših sjećanja iako ga više nema među nama, zaključio je Bijuklić.