Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Zrilić premošćuje vrijeme do izbora gradonačelnika

Autor: Velimir Brkić

18.11.2009. 23:00
Zrilić premošćuje vrijeme do izbora gradonačelnika

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Zadarski odvjetnik mr. Zrinko Zrilić u uredu gradonačelnika u benkovačkoj Gradskoj upravi jučer je započeo obnašati dužnost povjerenika Vlade Republike Hrvatske za grad Benkovac. Podsjetimo, Željko Katuša je prije 20-ak dana zbog zdravstvenih problema odstupio s mjesta gradonačelnika, a automatizmom povukao i svog zamjenika Mirka Erstića. Benkovac je gotovo preko noći ostao bez izvršne vlasti a Vlada RH-a je na svojoj 25. sjednici odvjetnika Zrilića imenovala povjerenikom koji je preuzeo gradonačelničke ovlasti.
– Dužnost povjerenika Vlade RH-a je praktički tehničke naravi kako ne bi zastao rad Gradske uprave ali i komunalno infrastrukturni projekti u tijeku. Kao povjerenik dužan sam osigurati ostvarivanje prava i obveza građana i pravnih osoba u jedinici lokalne samouprave do uspostave njezinih tijela, odnosno do izbora novog gradonačelnika i njegovog zamjenika, rekao je povjerenik Zrilić ističući profesionalni rad Gradske uprave gdje, kaže, svatko znalački radi svoj posao.
Povjerenik može donositi ili mijenjati opće akte jedinice lokalne samouprave samo ako je to potrebno radi provedbe zakona ili drugog propisa ili usklađivanja sa zakonom ili drugim propisom. Do raspisivanja izvanrednih lokalnih izbora ne smije proći više od 60 ali ni manje od 30 dana od stupanja na dužnost povjerenika Vlade.
– Zbog smanjenja troškova ali i što žurnijeg normalnog funkcioniranja Grada po novom Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, izvanredni lokalni, neposredni izbori održat će se najvjerojatnije kada i predsjednički, 27. prosinca, najavio je Zrilić dodajući kako se koriste svi pozitivni zakonski propisi i akti da se izbori u navedenom terminu i održe.
Nakon što je Branko Kutija, benkovački gradonačelnik s 11-godišnjem stažem, prije godinu i pol dana kao HDZ-ov zastupnik otišao u Hrvatski sabor, Željko Katuša je obnašao dužnost dogradonačelnika dok je dotadašnji dogradonačelnik Mirko Erstić na dužnosti gradonačelnika. Za lokalne izbore u mjesecu svibnju HDZ je napravio rošadu, Katuša za gradonačelnika a Erstić za dogradonačelnika. U konkurenciji s čak četiri nezavisna kandidata Katuša je u prvom krugu izbora uvjerljivo pobijedio.