Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Srbi prijete Uefom, Štimac reagirao

Autor: Novi list

18.11.2012. 23:00
Srbi prijete Uefom, Štimac reagirao

Foto: PIXELL



Protiv sam bilo kakve politizacije sporta i kada sam dao podršku našim generalima namjerno sam se potpisao kao Igor Štimac, a ne ‘Vaš izbornik’, i objavio sam je na svojoj privatnoj facebook stranici, a ne na službenim pressicama u kojima sam nastupao kao izbornik hrvatske reprezentacije – kaže Igor Štimac


Predsjednik Nogometnog saveza Srbije (FSS) Tomislav Karadžić rekao je da je iznenađen, zgrožen i razočaran ponašanjem čelnih ljudi Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) u posljednjih nekoliko dana najavivši kako će o svemu obavijestiti Europsku nogometnu federaciju (UEFA). Karadžića je zasmetala najava kako bi hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač mogli biti specijalni gosti na susretu između Hrvatske i Srbije na kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo 2014. godine.
“To nisu nogometne stvari i sa sportskog stajališta taj potez je skandalozan. Ovakve izjave samo povećavaju mogućnost neželjenih stvari u Zagrebu i zaista mi nije jasno kome to treba. Naravno, mi ćemo kao Savez upoznati Uefu sa cijelom situacijom i sa, slobodno možemo reći, jasnom provokacijom,” poručio je Karadžić srpskim medijima, te dodao: “Svi znamo da Uefa ne želi politiku na stadionima, a bojim se da Hrvati upravo to rade. Nogometni savez Srbije sve će učiniti kako ni na koji način ne bi povećavao tenzije prije obje naše utakmice.”
Oglasio se i izbornik hrvatske reprezentacije Igor Štimac koji preko Facebooka tvrdi kako su njegove riječi izvučene iz konteksta. Štimac je pozvao na smanjenje tenzija i poručivši navijačima da ostanu imuni na provokacije.
“Moram reagirati na izvlačenje mojih riječi iz konteksta od strane novinara kojima je očito jedino bitno skupiti što više klikova i komentara ispod svojih članaka ne razmišljajući pritom koliko taj neodgovorni senzacionalizam može naštetiti našem društvu. Protiv sam bilo kakve politizacije sporta i kada sam dao podršku našim generalima namjerno sam se potpisao kao Igor Štimac, a ne ‘Vaš izbornik’, i objavio sam je na svojoj privatnoj facebook stranici, a ne na službenim pressicama u kojima sam nastupao kao izbornik hrvatske reprezentacije, jer je to moj osobni stav i nemojmo miješati sport u sve to. Nema u tome ničeg novog, po tom pitanju sam dosljedan još od podrške generalima koju sam potpisao i davne ’98,” napisao je hrvatski strateg te nastavio: “U svim dosadašnjim izjavama vezano za utakmicu sa Srbijom sam vas pozivao da, bez obzira na činjenicu što ta utakmica za nas nije obična utakmica, ne dižemo bespotrebno tenzije te da ostanete imuni na sve eventualne provokacije i dostojanstveno navijate za svoju reprezentaciju u sportskim okvirima, jer ćete samo tako pomoći svojoj reprezentaciji.
I sad umjesto da novinari rade to isto i da smiruju bespotrebne tenzije, pogotovo sada kada smo još i pod posebnim povećalom krovne nogometne organizacije, oni se ponašaju potpuno neodgovorno i moju izjavu kako mi veliki broj Vas šalje prijedloge vezano za početni udarac i kako uvijek razmatramo sve prijedloge naših dragih navijača pa tako i taj, prepravljaju u senzacionalističe naslove o tome kako je već sve dogovoreno i da će generali na moju inicijativu izvesti početni udarac na utakmici sa Srbijom i sl., indirektno predstavljajući i mene kao neodgovornog izbornika koji oportunistički koristi ovu situaciju kako bi na generalima skupio dodatne simpatije,” zaključio je Štimac.