Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

SAKRALNI OBJEKT Ražanac dobio velebni objekt za dostojan ispraćaj pokojnika

19.11.2020. 16:09


U župi Gospe od Ružarija u Ražancu na mjesnom je groblju, otvorena je i blagoslovljena kapela sv. Mihovila arhanđela, oltar, zvono, mrtvačnica, ispraćajna dvorana i prateće prostorije. U ovaj impozantni objekt bruto površine 290 metara četvornih uloženo je oko 3 milijuna kuna.
– Ovo je veliki dan za Općinu Ražanac, a osobito za naše mještane koji će izgradnjom nove mrtvačnice s kapelom imati prikladni prostor za ispraćaj pokojnika i više neće biti potrebno ići u župnu crkvu jer će se svi obredi održavati na jednom mjestu, ovdje na mjesnom groblju, rekao nam je Nikola Miletić, načelnik ražanačke općine.


Usvojeni zahtjevi starih
Simboličnim presijecanjem vrpce, koju su držale male folklorašice Magdalena i Petra Žagar, velebni pučko-crkveni objekt otvorili su Petar Zelić, predsjednik MO Ražanac, i Nikola Miletić.
– Zahtjevi koji pred Općinu postavljaju stari ljudi i stare obitelji za nas imaju najveći značaj. Upravo zbog navedenog Općina Ražanac je prije tri godine u svoje planove uvrstila gradnju ove građevine. Ova investicija bila je uistinu potrebna Ražancu, mjestu koje neprestano raste i nadam se da smo stvorili mjesto gdje će se naši mještani moći u miru oprostiti od svojih pokojnika, poručio je Miletić.
Pogrebni obredi sada će se moći obaviti na dostojan način, a obitelji umrlih oprostiti od svojih najmilijih.
– Projekt mrtvačnice s kapelom izradila je tvrtka Tobis inženjering d.o.o. iz Zadra po glavnom projektantu Snježani Topić-Biloglav. Stručni nadzor je predvodio ovlašteni inženjer Josip Surać iz navedene tvrtke. Radove na prvoj fazi izvela je tvrtka Kulić – invest d.o.o. iz Vinkovca, a na drugoj fazi Mozaik – PB d.o.o. Zadar u ukupnom iznosu od 2.388.396,79 kuna.
Unutarnje uređenje u iznosu od 249.469,75 kuna izvele su tvrtke Mozaik – PB i Arm d.o.o. iz Zadra. Pripremne radove izveo je obrt Dundo iz Radovina.


Mir mrtvih i briga živih
– Gradnju objekta s 8.100,00 kuna pomogao je Jure Zubčić, a sve ostalo je financirala Općina Ražanac, naglasio je Miletić.
Fascinantna slika sv. Mihovila arhanđela rad je akademskog slikara Mirka Marušića iz Zadra. Program otvorenja vodila je Anita Krpina, općinska pročelnica, dok se o ozvučenju brinuo Hrvoje Benić.
– Groblja nas podsjećaju koja je naša sudbina, to su mjesta gdje doživljavamo krhkost ljudske egzistencije. Groblja su i mir mrtvih i briga živih, istaknuo je Miletić, koji se zahvalio svima koji su gradili ovaj objekt, sudjelovali u financiranju gradnje ili na bilo koji način pomogli da je ovaj impresivni objekt završen.
– Zaslugom svih njih otvaramo ovu novoizgrađenu mrtvačnicu s kapelom u Ražancu koji je po svojoj veličini, standardu, opremljenosti, uređenju okoliša i ljepoti najljepši objekt takvog tipa u Zadarskoj županiji, zaključio je Nikola Miletić, koji je župniku don Filipu Kucelinu uručio ključeve kapele.
Veličanstveni obred blagoslova u zajedništvu sa župnikom don Filipom predvodio je don Marinko Jelečević, dekan Ražanačkog dekanata, opunomoćenik zadarskog nadsbiskupa.
– Oltar je poveznica neba i zemlje, poveznica nas s kućom Oca nebeskoga. Svatko od nas ima oltar u sebi, u svom srcu. Gospodin nas želi susresti u žalostima, radostima, križevima i svakodnevnim borbama našeg srca te nam na taj način već ovdje na zemlji darovati radost svoga uskrsnuća, naglasio je don Marinko.




Polet, entuzijazam, zajedništvo
Zvono na kapeli u mjesnom groblju Ražanac zvonit će za duše preminule braće i sestara.
– Kad zvono zvoni poziva nas da mijenjamo svoje tmurne misli i da ih zamijenimo Božjim opraštajućim i rasterećujućim zvukom, Božjim glasom koji nas obnavlja i oživljuje, poručio je don Marinko Jelečević.
Pjevanje liturgijskih pjesama predvodila je č. s. Renata. Ministrirali su Luka Miletić i Jure Marelić, dok se o svemu ostalom brinula dipl. teolog Kata Potočnjak.
– Dolaskom župnika don Filipa Kucelina prije sedam godina promijenio se život u župi, uslijedio je veliki polet, entuzijazam i zajedništvo, jedinstven je nazočan vjernički puk.
Svečanost su uveličali predstavnici izvođača radova, KUD Ražanac, predsjednik DVD Ražanac dr. Nediljko Jović, općinski djelatnici, vijećnici i drugi.