Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Sve više muškaraca pušta brkove u humanitarne svrhe

19.11.2020. 16:17


Pokret »Movember« već godinama promovira nošenje brkova tijekom mjeseca studenog kako bi se skrenula pozornost na rak testisa, rak prostate i mentalno zdravlje te prevenciju samoubojstava kod muškaraca. Ideja se svodi na to da muškarci kroz 11. mjesec kalendarske godine puste brkove i na taj način potaknu nastanak svijesti o ovim tipičnim muškim bolestima što bi dovelo do pojačanog zdravlja ukupne populacije jačeg spola. »Movember« je financirao više od 1.250 projekata vezanih uz muško zdravlje u svijetu, napadajući »status quo«, potičući istraživanje i motivirajući muškarce da se aktiviraju glede svog zdravlja. Posjetili smo poznatu zadarsku brijačnicu u popularnoj ulici cipela, blizu zgrade Općinskog i Županijskog suda, da čujemo što oni misle o ovom pokretu. Tamo smo zatekli brice Hrvoja Bulića i Stipu Grgurovića, dobitnike nagrade Nasmiješeno sunce u 2018. godini, posebnog priznanja za izniman doprinos uspješnom odvijanju turističke sezone.
– Samo me nemoj hvaliti i samo me nemoj kuditi, odmah s ulaza viče Hrvoje na što se dobro popunjena brijačnica odmah počela smijati.
Riječ je ubrzo nakon preuzeo Stipe.
– To je jako dobra stvar, uvijek se rado odazivamo i promoviramo ovakve akcije. Trebalo bi ih raditi i izvan mjeseca »Movembera« i božićnog vremena jer siromašnih i bolesnih ima tijekom cijele godine, trebamo biti ljudi cijele godine. Zadrani se humanitarnim akcijama uvijek rado odazovu te smo im zahvalni. Pomalo smo iznenađeni jer smo primjetili da se priči s puštanjem brkova sve više priključuju i stariji ljudi, rekao nam je Stipe. (K. RADOŠ)