Kamping i nautika su najbliži brojkama iz 2019.

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Tko su rekorderi povratka ka normalnom prema vrstama smještaja
Zadarskoj županiji su kampovi i nautički charter najvrjedniji segment turizma, a ne dominantni apartmani niti nedostajući hoteli. Upravo segmenti u kojima je ova županija elitna, makar toga nismo uvijek svjesni, ostvaruju se ove godine najbolji i predpandemijskim vremenima najbliži rezultati
Vedran SITNICA
Nautika je na najboljem putu povratka u normalne godine

Tendencije nametnute pandemijom Corone-19 nastavit će u turizmu vrijediti i iduće godine, te se stoga vrijedno osvrnuti na to koji su nam oblici smještaja kako prošli kroz ove posljednje dvije godine, poglavito u ovoj, u nametnutim uvjetima, sasvim zadovoljavajućoj sezoni. Više je nego jasno da će imati prednost i iduće godine. Temeljni principi - izbjegavanje gužve pa i većih kontakata, osjećaj sigurnosti i prostranosti zasigurno će vrijediti i 2022. godine.

Ovogodišnji prolaz smještajnih objekata u Zadarskoj županiji

Navest ćemo ostvarenje u proteklih deset mjeseci prema 2029. godini kao ključan podatak.
Ukupno smo sa turističkim noćenjima do konca listopada na 84.23 posto 2019. Postoje dvije iznimke, kod kojih su ovogodišnji rezultati debelo bolji od rezultata iz 2019. godine ali su zanemarivi u ukupnim brojkama i sa njima nemamo što posebno očekivati osim što je vrijedno istaći tendenciju. Dakle OPG-ovi koji imaju i smještaj a takvih je simboličan broj imali su 28 posto bolji rezultat od 2019. No riječ je tek o dvadesetak tisuća noćenja i simboličnim kapacitetima. Konačno i ne znači da su toliko bolje punjeni već da su kroz ove dvije godine neki novi priključeni. Kod restorana sa smještajem a što je ekstremno rijetka kategorija rezultat je 47% bolji od 2029. no tu se noćenja broje na nekoliko desetaka. Ostavit ćemo po strani vikendaše i korisnike vlastitih apartmana koji su lani bili jači nego ove godine (jer su tu bili u bijegu od lock downa) a koji su ove godine na 83,60 posto brojki iz 2019.

Kampovi kao predvodnici povratka

Apsolutni pobjednici sa 98 posto noćenja iz predpandemijskog vremena su kampovi sa ostvarenih 2,1 milijun noćenja što je tek 40-tak tisuća manje od 2019. Na sreću u Zadarskoj županiji smo treći u državi prema kapacitetu kampova, a s nekoliko njih, predvođenih turisthotelovim Zatonom, koji su elita u europskim razmjerima. Nakon dominantne Istre s gotovo 50% kapaciteta, Kvarnera sa 25%, Zadarska županija i dalje drži pola preostalog dakle 12,5% kapaciteta kampinga u zemlji.

Plovni objekti - nautički charter

Sljedeći po rangu povratka su nautičari odnosno u Hrvatskoj iskazujemo samo charter noćenja prema eCrew evidenciji (van toga su vlasnici brodova) gdje je dosegnuto 93,44 posto noćenja iz 2029. godine. Sad su na 690 tisuća dok su prije Corone imali 737 tisuća noćenja. Tu smo na sreću među najelitnijim odredištima u zemlji i u stalnom nadmetanju za prva mjesta sa Šibensko-kninskom županijom po pitanju ostvarenje marine, odnosno sa Splitsko-dalmatinskom kada su u pitanju charter noćenja.

Hoteli najdalje od starog normalnog

Hoteli su prodisali punim plućama ovog srpnja i kolovoza, nakon što su lani bili najveći gubitnici sezone. No znog lanjskog enormnog pada ovogodišnji rast od preko 90 posto, inače najveći od svih oblika smještaja, doveo ih je tek do 70% predpandemijske sezone. Izostala im je predsezona a i posezona makar je cijeli rujan i dio listopada bio dobar nije i neće biti na pravoj razini dok ne vrati poslovni turizam (kongresi, seminari, MICE, team buliding..) koji su za sad tek u naznakama povratka. Uglavnom u Zadarskoj županiji hoteli su nadomak milijun noćenja. Njihovo poslovanje pravo je tek kad im »sezona« traje preko 6 mjeseci, a trebalo bi i devet. U toj nesreći ispada sreća Zadarske županije što hotela imamo jako malo.

Smještaj u domaćinstvu na vrlo dobrim brojkama

Ovdje najmnogobrojniji kreveti nalaze se u onom što se vodi kao objekti u domaćinstvu, a što i nije najpreciznije određenje a gdje smo ostvarili najviše odnosno 4,5 milijuna noćenja sada je na 82,2 posto ostvarenje iz 2019. Jasno je da smještaj u privatnim apartmanima jako često samostalnim stanovima u gradu odnosno objektu sa jednim ili nekoliko takvih apartmana pruža osjećaj sigurnosti i kontrole kontakata. Nešto je složenija situacija sa zgradama s nizom takvih objekata ali i tu je taj osjećaj prostora u kojem obitelj samostalno boravi naglašen u odnosu na hotele i sl.
U Zadarskoj županiji značajno je prisutan smještaj koji se vodi kao ostali ugostiteljski objekti za smještaj a pod čime se vode apartmanska naselja, hosteli, B&B, odnosno apartmani kada se vode kao poduzetnička, a ne dopunska djelatnost, a takvih noćenja je ovdje bilo 700 tisuća.
Nemamo posebne evidencije specifičnog dijela ovih kategorija a mislimo na imanja odnosno kuće za najam, mahom sa bazenima, a što je sve raširenije kategorija posebice značajna kao novum u našem zaleđu. Prema informacijama riječ je o najtraženijim oblicima smještaja u korona uvjetima.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno