»Škabrnja - 30 godina istine«

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Okrugli stol u povodu obljetnice stradanja
Autor: 
Često smo svjedoci da mnogi pokušavaju promijeniti tijek Domovinskog rata, ali zato su tu udruge Domovinskog rata i ovim putem zahvaljujemo Ministarstvu hrvatskih branitelja koje je pokrovitelj ovog okruglog stola, rekao je Đuro Glogoški
Marin GOSPIĆ
Interes je bio velik

Škabrnja je te 1991. godine postala nešto drugo i morate je doživjeti kako biste shvatili njenu veličinu, rečeno je na okruglom stolu u srijedu navečer u OŠ Vladimir Nazor. U organizaciji Udruge 100%-tnih HRVI I. skupine, a pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja povodom 30. godišnjice okupacije Škabrnje, u srijedu se održao okrugli stol na temu »Škabrnja - 30 godina istine«.

Snimanje dokumentarnog filma

- Unatoč našem nastojanju da zaštitimo vrijednosti Domovinskog rata, uvijek postoji potreba da promičemo istinu o Domovinskom ratu, jer istina je samo jedna i vjerujemo da ćemo do nje doći i na ovom okruglom stolu, prisjećajući se svih žrtava u obrani Škabrnje i domovine nam Hrvatske, istaknuo je predsjednik Udruge 100%-tnih HRVI I. skupine, Đuro Glogoški.
Okrugli stol na spomenutu temu održao se u Osnovnoj školi Vladimir Nazor u Škabrnji uoči Dana sjećanja, a interes je bio velik.
Na okruglom stolu sudjelovali su Đuro Glogoški i Marko Radoš, predstavnici organizatora. Uz njih, gosti su bili predstavnici Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ivan Radoš i Ivan Brigović, načelnik Općine Škabrnja Ivan Škara, bivši načelnik Općine Nediljko Bubnjar, hrvatski branitelj Ante Milković.
- Cilj ovog okupljanja je podsjećanje na istinu koja se dogodila te 1991. okupacijom Škabrnje i Vukovara. Često smo svjedoci da mnogi pokušavaju promijeniti tijek Domovinskog rata, ali zato su tu udruge Domovinskog rata i ovim putem zahvaljujemo Ministarstvu hrvatskih branitelja koje je pokrovitelj ovog okruglog stola, rekao je na početku Đuro Glogoški dodajući kako su na okruglom stolu oni koji su nadležni govoriti o Domovinskom ratu te kako vjeruje da će se otvoriti teme koje nisu poznate hrvatskoj javnosti.
- Tema je također i snimanje dokumentarnog filma, a oni koji su sudjelovali u tome izreći će i argumente zašto je bilo potrebno snimiti taj film.
Ivan Radoš, profesor iz Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata s kolegom Brigovićem predstavio je arhivske dokumente o stradanjima u Škabrnji.

Rasvjetljavanje događaja

- U našem dosadašnjem radu bavili smo se stradanjima Škabrnje i njenih stanovnika i žrtava koje je mjesto podnijelo u Domovinskom ratu. Stoga smo došli na okrugli stol pokazati arhivske izvore i dokumente s kojima naš Centar raspolaže o događajima prije trideset godina, kazao je Radoš objasnivši kako se radi o dokumentima tadašnjeg 9. kninskog korpusa JNA.
- Taj je korpus zapovijedao napadom na Škabrnju, a oni su također provodili istragu. U dokumentu su navedeni određeni pojedinci koji su zločine i počinili, rekao je Radoš zaključivši da će ti dokumenti i saznanja kojima oni raspolažu pridonijeti rasvjetljavanju događanja u Škabrnji.
- Ne možemo biti zadovoljniji dosadašnjim tijekom procesa jer su dosad za zločine osuđene samo dvije osobe, a nitko nije osuđen na zapovjednoj razini, i cilj našeg okupljanja je istina, rekao je Radoš.
Hrvatski branitelj Ante Milković istaknuo je kako je njegov cilj, kao i cilj ovog događanja, iznijeti istinu od prije trideset godina kronološkim redom te istaknuti kontekst događanja.
Veličanstvena klica pobjede rođena je toga dana u Škabrnji i odnesena je iz spaljenog i ubijenog sela u sjećanju, zaključeno je na okruglom stolu.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno