Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Asja Piplović trebala je podmititi Emila Ćurka

Autor:

18.12.2008. 23:00
Asja Piplović trebala je podmititi Emila Ćurka


Suđenje optuženima za korupciju u slučaju “Veliki maestro” i jučer je nastavljeno prikazivanjem tajnih USKOK-ovih snimki na kojima se, među ostalim, vidi prvi susret optuženog bivšeg potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Josipa Matanovića s ruskim investitorima kojima je, prema optužnici, za proviziju od milijun i pol eura planirao pogodovati u izgradnji apartmana na zemljištu bivše ciglane u Ninu.
Iako u sudskim transkriptima piše da su se Matanović i USKOK-ov pouzdanik Joško Kuzmanić sastali s trojicom Rusa, na snimci iz svibnja 2007. vidi se samo jedan od njih. U razgovoru Matanović predstavnicima investitora, koji su u Nin planirali uložiti između 20 i 30 milijuna eura, pojašnjava kako je za realizaciju projekta potreban još samo dio dokumentacije iz zadarskog ureda za prostorno uređenje.
– Josip je upravo sredio posao u Rovinju s Adrisom, a naš projekt će ići istovremeno na Vladu – ubacio se Kuzmanović, dodajući da će cijeli posao biti gotov najkasnije za dva mjeseca.
Kuzmanić je spomenuo i planove oko budućeg posla, preuzimanja hotela u Živogošću, podsjećajući Matanovića da treba kontaktirati Ivana Gotovca, bivšeg potpredsjednika Fonda kojemu se trenutno sudi u odvojenom postupku zajedno s poduzetnikom Svjetlanom Stanićem.
Obrana smatra da se iz tih Kuzmanićevih riječi vidi da je prekršio ovlasti pouzdanika jer Matanovića “ničim izazvan provocira”. Ovlasti je, smatra obrana, prekršio i uvlačeći u priču četvrtooptuženu odvjetnicu Asju Piplović. Odvjetnica je na snimkama spomenuta kao osoba za koju je Matanović rekao da bi trebala podmititi gradonačelnika Nina, kako lokalno stanovništvo, zainteresirano za povrat tog zemljišta, ne bi poticao na prosvjed.
Obrana je ponovno prigovorila i na snimljeni materijal, ističući da nije jasno s kim su se Matanović i Kuzmanić sastali jer se te osobe ne vide na snimkama te da je sudski vještak, brišući dijelove dijaloga, uništio važne dokaze. Suđenje se nastavlja danas pregledavanjem novih snimki.


 MATANOVIĆ: ĆURKO SE KORISTI POLOŽAJEM


Matanović i Kuzmanić u razgovoru su se dotakli i ninskog gradonačelnika Emila Ćurka, koji je kao jedini uvjet, kaže Matanović, postavio da se vlasnicima zemljište plati 100 eura za četvorni metar. “Treba mu dati neku lovu da šuti jer može izvesti ljude na ulicu”, predložio je Matanović Kuzmanoviću, ističući kako je Ćurko vojnik stranke te ga se može “stisnuti” jer koristi položaj da bi se namirio.