Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Isus i naš i njihov

19.12.2020. 09:44


 
Svećenik, profesor reče grupi u kojoj sam bio i ja, na Muraju: »Prije je to bila naša crkva, a sada je njihova!« E, danas me zanima upravo to: naša crkva, njihova crkva. Pišem malim slovom, jer riječ je o građevini. Razjedinjene Crkve tužan je skandal kršćanstva. Isti Isus Krist, isti Duh Sveti, isti Bog Otac. Naša i njihova Crkva.
Demarkaciona crta koja dijeli nas i njih je Crkva. Crkva je to kojoj je glavni adut reći tko je u pravu. Na čiju stranu vaga pravde preteže? Uvijek je tako kada se pitanje tko je u pravu, stavlja kao temeljno pitanje kršćanstva. U kršćanstvu je temeljni ambijent: ljubav. Tko više ljubi. Ljubav usisava pravo, jer pravo reducira sveobuhvatnost ljubavi. Govoriti u kršćanstvu »ja sam u pravu«, znači biti sudac. Jedini sudac u kršćanstvu jest Bog. Uzimati sebi za pravo suditi znači Božju prirodu suca uzimati kao svoj adut.
Skandal neprijateljstva kršćanskih Crkava igra šah. Figure su rasprostrijete po ploči. Svaka Crkva izvlači svoju figuru ne bi li zavladala cijelim poljem. Povlače se male, velike, bitne figure: Stepinac, logor, komunizam. To je kada u kršćanstvu prevlada politika, a ne Evanđelje. Crkva je to kršćanskija i evanđeoskija kada ukida biti u pravu, a većma ljubi neprijatelja, oprašta neprijatelju i za stol Isusa Krista sjeda tek onda kada se pomirila s neprijateljem.
Stoga: sud prepustiti Bogu, mrtve mrtvima. Odricati se povijesne maksime tko je u pravu. Kršćanstvo je tu da svijetu obznani poruku Evanđelja koja je Isus Krist Spasitelj.
Ne naše, njihovo, nego zajedništvo u Rođenomu Isusu Kristu.