Najveći edukatori o inkluziji su sami studenti s invaliditetom

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika gsimunov
Sveučilište u Zadru želi olakšati studentima s invaliditetom
Nadamo se pomacima u pogledu angažmana osobnih asistenata, stanovanja za OSI, daljnjem uklanjanju prostornih barijera i povećanju mobilnosti OSI u javnom prometu. Kako su i sami studenti istaknuli najveći edukatori o inkluziji osoba s invaliditetom u svim životnim poljima su same osobe s invaliditetom koje su aktivni članovi zajednice, kazala je Ivana Sučić Šantek
Marija PALEKA
Student s invaliditetom u radionici o volontiranju

Točan broj studenata s invaliditetom na našem sveučilištu ne možemo precizno utvrditi. Znamo da ih je 115 zatražilo prilagodbu načina studiranja, odnosno razumnu prilagodbu uvjeta za studiranje kroz omogućavanje prikladnog načina pohađanja nastave, prezentiranja naučenog na ispitu te prostornu prilagodbu, istaknula je Ivana Sučić Šantek, diplomirana psihologinja i stručna suradnica na Sveučilištu u Zadru dodajući kako Sveučilište u Zadru ima studente s invaliditetom s kojima se može ponositi.

Projekt EDUQUALITY

Na pitanje o prolaznosti na ispitima ovakvih studenata, nismo mogli dobiti koncizan odgovor, no doznajemo kako na studiju neki studenti s invaliditetom s lakoćom upisuju godinu za godinom dok je drugima potrebno više vremena budući da nije uvijek lako uskladiti zdravstvene teškoće i studijske obaveze.
- To i Ministarstvo znanosti i obrazovanja uzima u obzir pri financiranju studija. Nadalje, studenti imaju pravo i na mirovanje studijskih obaveza u slučaju većih teškoća, naglašava Sučić Šantek.
Sveučilište u Zadru konstantno ulaže materijalna sredstva u arhitektonsku prilagodbu te je među bolje prilagođenim sveučilištima u Hrvatskoj.
- Od 2010. uključeno je u projekt EDUQUALITY, potom i druge projekte kojima je omogućena nabava potrebne opreme za studente s invaliditetom, postavljene su smjernice i standardi za sustavno uključivanje studenata s invaliditetom u visoko obrazovanje te je provedena edukacija nastavnog i nenastavnog osoblja, ističu sa Sveučilišta.
- Praksu za studente s invaliditetom kao i za ostale studente dogovaraju sveučilišni nastavnici nadležni za pojedino područje. Preporuka je da se studentska praksa realizira u skladu s načelom ravnopravnosti kako bi po dobivanju diplome i izlasku na tržište rada svaki student imao razvijene potrebne kompetencije kao i ostali kolege stručnjaci. Mnogi su studenti stručnu praksu provodili u školama, vrtićima, knjižnici i ostalim javnim ustanovama, kazala je Sučić Šantek.

Angažman osobnih asistenata

Cilj je bio pronijeti glas o studentskim uspjesima do onih koji donose odluke i propise o potpori studentima. Atmosfera skupa opravdala je očekivanja: predanost u radu, energičnost i ustrajnost studenata došli su do punog izražaja. Studenti su izložili svoje radove, zapažene sportske uspjehe i primjere uspješnog zapošljavanja.
- Nadamo se pomacima u pogledu angažmana osobnih asistenata, stanovanja za OSI, daljnjem uklanjanju prostornih barijera i povećanju mobilnosti OSI u javnom prometu. Kako su i sami studenti istaknuli, najveći edukatori o inkluziji osoba s invaliditetom u svim životnim poljima su same osobe s invaliditetom koje su aktivni članovi zajednice. Krećući od svijesti da smo svi temeljno ljudi, a potom osobe s mnogim različitostima, nastavljamo s aktivnostima koje provodimo tijekom cijele godine, ohrabreni do sada postignutim i svjesni da je još puno prostora za unapređenje kvalitete života studenata, zaključila je Sučić Šantek.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno