Zornice

Slika korisnika gsimunov
Moždani udar
Autor: 
Otmjena je Crkva u slavlju misa zornica. Divno je to kršćanstvo: cjelovito, okrepljujuće, spasensko. I kad kažu, kršćanstvo je zastarjelo, čupam vlasi s ćelave glave...
Vedran SITNICA/ ZL

I jutros, u Salima, u Bukovici, u Gornjoj Saskoj, u Provansi, u Val di sol u Dolomitima, u blizini Lavova u maloj crkvici, u Šumadiji, u Varešu, u Anadoliji, u Armeniji, u Beninu, u Rosariju, u El Pasu, žene i muškarci, svečano, dostojanstveno slave misu, proslavljaju Gozbu Gospodnju riječju Života, kruhom Gospodnjega Tijela: zornica.
»Rosite nebesa, odozgo, i oblaci daždite pravednošću. Neka se rastvori zemlja da procvjeta spasenje, da proklija izbavljenje! Ja, Gospodin, stvaram sve«, kliče Izaija prorok. Otmjena je Crkva u slavlju misa zornica. Divno je to kršćanstvo: cjelovito, okrepljujuće, spasensko. I kad kažu, kršćanstvo je zastarjelo, čupam vlasi s ćelave glave.
Zornice su, kao divna slika kako Crkva može biti lijepa i otmjena. Dijamantno je to kršćanstvo. Zornica.
Zornice pokazuju: Isus je Spasitelj i Glava. On je onaj koji svojim životom, smrću i uskrsnućem daje mogućnost osobi da se vrati kući, doma, Gospodinu.
Dirljiva ćežnja za Bogom prodisava zornicama. Slobodne osobe koje dragovoljno slave Gospodina koji jednom dođe u vremenu i koji će doći da skine plašt vremena. Duboka čežnja muškaraca i žena jednostavno žudi za živim Bogom. Zornica koja oživljava prvim kukurikanjem pijetla, petelina (u Salima su se zornice zvale petelinske mise) kao da je slika, podsjećanje što kršćanstvo jest. Vjera univerzalnosti gdje je Bog Gospodin i glava, a mi smo, svi na svijetu, braća i sestre, Oduzimanje univerzalnosti kršćanstvu, ono se svodi na interes, toljagu i teror.
Dođi, Gospode, Maranatha! Dođi, Gospode Isuse!

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)