Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Često je riba završavala i na crnom tržištu

Autor: Petra Mičić

19.01.2010. 23:00
Često je riba završavala i na crnom tržištu

Foto: Zvonko KUCELIN



Mi nemamo ništa protiv sportskih ribolovaca te želimo da oni nastave sa svojom djelatnošću i odobravamo da dnevno ulove do pet kilograma ribe. Ali se izričito protivimo prodaji ribe na crnom tržištu, a i do sada je zakonom bilo propisano da sportski ribiči smiju uloviti do pet kilograma dnevno. Tako da zakon ne donosi neke znatnije promjene, kaže Fabijanić


Nakon objavljivanja radne verzije konačnog  prijedloga Zakona o sportskom ribolovu, sportski ribolovci su pokazali nezadovoljstvo i organizirali potpisivanje peticije protiv donošenja takvog zakona. No  Ceh ribara HOK-a smatra da  sportski ribolovci nemaju razloga za nezadovoljstvo te naglašavaju da će dotočni zakon  ići na daljnje dorade te da do  drastičnih promjena nije  došlo.
Puška i parangal
Podsjetimo, zabranjuje se  upotreba podvodne puške i  udičarskih alata poput parangala, uz obrazloženje da  sportski ribolovci štete izlovu  ribe te je ulov ograničen na  pet kilograma po danu.
– Mi nemamo ništa protiv  sportskih ribolovaca te želimo  da oni nastave sa svojom djelatnošću i odobravamo da  dnevno ulove do pet kilograma ribe. Ali se izričito protivimo prodaji ribe na crnom  tržištu, a i do sada je zakonom  bilo propisano da sportski ribiči smiju uloviti do pet kilograma dnevno. Tako da ovaj  zakon ne donosi neke znatnije  promjene osim zabrane parangala i podvodne puške, ali,  naglašavam, zakon se još treba doraditi i uvjeravam sportske ribolovce da nemaju razloga za prosvjedovanje i pisanje peticije, jer im zasigurno  neće zabraniti korištenje podvodne puške i parangala.
Nažalost, nemaju svi sportski ribolovci dobre namjere i  često se riba prodaje restoranima i na crnom tržištu,  kaže Ante Fabijanić, predsjednik Ceha ribara Obrtničke komore Zadarske  županije.
Hrvatski savez za športski  ribolov je organizirao potpisivanje peticije protiv donošenja novog zakona koji,  prema riječima sportskih ribolovaca, diskriminira sportske ribiče kao i HSŠRM kao  instituciju od posebnog  značenja iako u najmanju ruku broji 32.000 članova.
Ministrova područja
Peticiju potpisuju i zadarski  sportski ribolovci u Športsko-ribolovnom društvu “Zubatac” Zadar.
Sportski ribolovci se boje i  ovlasti koje ministar dobiva,  naime, prema prijedlogu novog zakona, ministar može  propisati područja na kojima  vrijede dozvole za športski ribolov. Iz navedenog proizlazi  da će se sportski ribolov moći  obavljati samo u ograničenim  područjima koja odredi ministar. Ministar može uopće  ne odrediti područje, dakle, u  cijelosti zabraniti športski ribolov, ističu sportski ribolovci.
– Ovim zakonom se nitko ne  diskriminira, a sva negodovanja su posljedica krivog tumačenja zakona. Što se tiče  ovlasti ministra, nije to neka  negativna konotacija. Naime,  ako neke stvari koje su propisane u pravilniku ne budu  funkcionirale u praksi, tada će  ministar imati ovlasti kako bi  to promijenio, i to je sve.  Hrvatska se treba uskladiti s  europskim regulativama koje  su korisne i koje će spriječiti  zlouporabu sportskog ribolova. Državni tajnik za ribarstvo  Tonči Božanić je istaknuo da  će se zakon još doraditi, zato  poručujem ribarima da nitko  nije diskriminiran, naglasio je  Fabijanić.