Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Mali i srednji poduzetnici, ali interes – velik

19.01.2012. 23:00
Mali i srednji poduzetnici, ali interes – velik


Bilo je predviđeno da se radionica održi u prostorijama županijske gospodarske komore, ali se prijavio čak 101 polaznik pa se morao pronaći veći prostor


U organizaciji HGK – Županijske komore Zadar, jučer je u hotelu Kolovare održana informativna radionica za poduzetnike i potencijalne podnositelje projektnih prijedloga na natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava pod nazivom “Potpora povećanju konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva” u okviru IPA IIIc komponente. Natječaj je namijenjen malim i srednjim poduzetnicima, a otvoren je do 20. veljače 2012.
– Minimalni iznos potpore je 50.000 eura, a najviši iznos potpore 200.000. Ukupan iznos ove tzv. grant sheme je 3 milijuna eura. Sufinanciranje se provodi na način da prijavitelj projekta financira isti s 15 posto, a 85 posto sredstava dolazi iz EU fondova. Financiraju se prvenstveno investicije u nove tehnologije u zeleno gospodarstvo, zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao i eko i drugi međunarodni standardi te certificiranje proizvoda. Sve je to u smjeru jačanja konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva, rekla je jedna od predavačica, Vlatka Mlakar iz Ministarstva obrta i poduzetništva.
Resorno ministarstvo u Hrvatskoj provodi 16 informativnih radionica, a odaziv je izuzetno velik, što je potvrdila i jučerašnja radionica u Zadru. Naime, bilo je predviđeno da se radionica održi u prostorijama Županijske gospodarske komore, ali se prijavio čak 101 polaznik pa se morao pronaći veći prostor.
Ovo je prva grand shema ovakve vrste, iako se u okviru projekta PHARE 2006 već provela prva pilot-grand shema. Tada je, prema ocjeni resornog ministarstva, 24 korisnika odlično provelo projekt, pa se smatra da će i ovaj uspješno završiti. Za dodjelu bespovratnih sredstava će se primjenjivati “de minimis” odredbe za potpore male vrijednosti.
Inače, cilj projekta nije samo jačanje konkurentnosti, nego i poticanje gospodarske i društvene ujednačenosti Hrvatske. Osim što je polaznicima radionice predstavljen cijeli operativni program “Regionalna konkurentnost”, predstavljene su im i upute za prijavljivanje, sa svim popratnim procedurama te samo predstavljanje projektnog prijedloga.


 SLOŽENIJE APLIKACIJE NEGO ZA NACIONALNI PROGRAM




Vlatka Mlakar kaže kako je istina da je cijeli postupak apliciranja za “Potporu povećanju konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva” nešto kompliciraniji nego kada se aplicira za sredstva iz nacionalnog operativnog programa. Međutim, poduzetnici u cijelom procesu nisu sami i uvijek se mogu obratiti svojim županijskim razvojnim agencijama, Ministarstvu obrta i poduzetništva te Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje.