Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Osjećaj Olimpijskih igara ništa ne može zasjeniti

Autor: Viktor Bogut

19.01.2013. 23:00
Osjećaj Olimpijskih igara ništa ne može zasjeniti

Foto: Vedran SITNICA



Sada krećemo u novi ciklus za Rio, a prva postaja i vjerojatno najvažnija u 2013. su Mediteranske igre. Mi na tom natjecanju želimo medalju i za nju se pripremamo – kazala je Enia Ninčević


Potpuno zasluženo. Zapravo teško bi bilo naći nekoga tko je više zaslužio osvajanje titule najbolje ekipe Zadarske županije nego što su to jedriličarke Uskoka Enia Ninčević i Romana Župan. Iako je u izboru bilo nekoliko vrlo mladih i kvalitetnih ekipa s vrlo konkretnim rezultatima, zadarske jedriličarke ipak su nastupile na Olimpijskim igrama. A većeg od toga nema.
– Drago mi je što su ljudi prepoznali naš rad i naš trud i to u našem gradu koji sve više i više upoznaje jedrenje – objasnila je Romana Župan, koja je sa svojom kolegicom u brodu Eniom Ninčević osvojila titulu najbolje ekipe u 2012. godini.
– Znali smo da je Svjetsko prvenstvo za nas najvažnije natjecanje, jer se na njemu borilo za Olimpijske igre. Cijele naše pripreme i naše tempiranje forme bili su usredotočeni na Barcelonu.
Londonska iskustva
I tu su djevojke uspjele ostvariti svoj cilj i izboriti nastup na Olimpijskim igrama.
– Mnogo emocija je tada prošlo kod nas, ali zapravo postale smo svjesne toga što smo napravili tek kada smo se vratili u Zadar, kada su nas dočekali naši najbliži, izgrlili nas, stisnuli ruku. Tada se sve povezalo i tada nam je bilo jasno što smo zapravo napravile.
A Olimpijske igre za mladu zadarsku posadu bile su nešto veličanstveno. Iako se može reći da je ovaj put rezultat bio u drugom planu, jer su Ninčević i Župan bile jedna od mlađih posada, one su odradile jako dobar turnir i veliku većinu vremena bile sasvim blizu vrhu.
– Na kraju nismo uspjele izdržati. Kvaliteta onih najboljih došla je do izražaja, ali činjenica da smo bile na Olimpijskim igrama zaista je velika stvar za nas. Ništa ne može zasjeniti taj događaj, to otvaranje, cijeli taj period.
Vjetar u leđa
A 2013. također će biti zanimljiva godina za mlade Zadranke.
– Vrhunac sezone će biti Mediteranske igre i sigurno da ćemo pokušati tempirati formu za njih. Želja je odraditi dobre pripreme i nadam se da ćemo pružiti sve od sebe i da ćemo ostvariti dobar rezultat. A već u 2014. se moramo okrenuti idućim Olimpijskim igrama, jer se u 2014. već hvata prva norma za Rio – dodala je Župan, koja je željela još jednom zahvaliti svojim sugrađanima na tituli.
– Ovo je za nas zaista veliki poticaj i veliki vjetar u leđa – dodala je Romana, a slaže se s tim i njena kolegica Enia Ninčević.
– Ova nagrada zaista nam mnogi znači. Pogotovo zato što nam je prošla sezona bila zaista burna s mnogo izazova, s mnogo priprema, natjecanja. Nismo se toliko dobro mogle spremiti za Olimpijske igre, jer smo se tek kvalificirale u petom mjesecu, ali smo u Londonu odjedrile zaista dobro i pokazali smo se kao jedna dobra posada. Šteta što smo na kraju malo posustali, ali sve u svemu nemamo razloga biti nezadovoljne – ističe Enia Ninčević, koja se dotaknula i 2013.
– Sada krećemo u novi ciklus za Rio, a prva postaja i vjerojatno najvažnija u 2013. su Mediteranske igre. Mi na tom natjecanju želimo medalju i za nju se pripremamo – zaključila je zadarska jedriličarka.