Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

INVESTIRANJE U OBRAZOVANJE Za kupnju i prenamjenu zgrade u školu 2,8 milijuna kuna

20.01.2021. 13:52


Turanj, naselje u Općini Sveti Filip i Jakov, nakon novog vrtića s jaslicama vrijednog 9.142.633,06 kuna, za dva do tri mjeseca, dvjestotinjak metara podalje, dobit će i moderni školski objekt za nastavu učenika od prvog do četvrtog razreda u ukupnoj vrijednosti od oko 2.800.000 kuna, financijskih sredstava općinskih obveznika plaćanja poreza i naknada.
Naime, radovi na područnoj školi koštat će 500.000 kuna, dok je Općina izvansudskom nagodbom tvrtki Bure d.o.o. za trgovinu i usluge Biograd na Moru, bivšem Bure commerceu, isplatila 2.300.000 kuna za kupnju zgrade površine od 700 metara četvornih, poznatoj po višegodišnjem imovinskopravnom sudskom sporu. Riječ je o zgradi u centru Turnja u čijem je jugozapadnom dijelu prizemlja trgovina Bure.


Moderan školski prostor
– Na prvom katu sagradit će se dvije velike i jedna mala učionica te hodnik, zbornica i ostava, što će područnoj školi u Turnju omogućiti rad u jednoj jutarnjoj smjeni, što je i bio jedan od glavnih ciljeva projekta, kazao je Zoran Pelicarić – Peco, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.
Nakon sanacije krova pristupit će se sveobuhvatnom unutarnjem uređenju školskog prostora kako bi mlađi turanjski učenici dobili moderan prostor kao i stariji učenici od petog do osmog razreda koji nastavu pohađaju u matičnoj školi u Sv. Filip i Jakovu vrijednoj oko 40 milijuna kuna za koju je Općina nedavno isplatila svoj dio sufinanciranja putem desetogodišnjeg kredita od 15 milijuna kuna.
– Radovi će obuhvatiti kompletnu izmjenu elektroinstalacija i rasvjetnih tijela, montažu sustava grijanja i hlađenja, montažu pregradnih zidova i stropa te oblaganje zidova gips pločama, montažu unutarnje i djelomično zamjenu vanjske stolarije, ugradnju i popravak podova, montažu telefonske i internetske mreže, priključak na vodovodnu i električnu mrežu. Krov će po propisima struke biti prekriven kupom kanalicom, objašnjava Pelicarić.


Ulaganje u edukacijski sektor
Nakon što se sanira krovište zgrade uhvatit će se u koštac s preobrazbom kupljenog prostora u tri učionice u kojima će se provoditi nastava.
– Očekuje nas mnogo posla u što spadaju grubi građevinski radovi, postavljanje instalacija, struje i montaža grijanja, a nakon detaljnog uređenja interijera učionice će poprimiti moderni izgled, rekao je Pelicarić, istaknuvši kako Općina oduvijek ulaže u edukacijski sektor, čime se omogućavaju primjereniji uvjeti za rad kako bi učenici mogli postizati još bolje rezultate.
Kad je riječ o financiranju obnove i rekonstrukcije kata zgrade u iznosu od oko 500.000 kuna Zadarska županija će projekt sufinancirati u iznosu od 300.000 kuna, a Općina će skupa s matičnom školom financirati rekonstrukciju s oko 200.000 kuna.




Dugogodišnji timski rad
– Općina je preuzela i obvezu praćenja izrade projekta rekonstrukcije škole kako bi djeca što prije dobila bolje uvjete za nastavu u školi, reći će Pelicarić.
– Nakon isplate desetogodišnjeg kredita za matičnu osnovnu školu u Sv. Filipu i Jakovu i ovdje smatram da će dobra suradnja Zadarske županije i Općine Sv. Filip i Jakov te dugogodišnji timski rad, dobre odluke Općinskog vijeća i naše osnovne škole, rezultirati još jednim vrhunskim edukacijskim projektom, odnosno moderno opremljenim školskim prostorom. Ovim putem, još jedno velika hvala Zadarskoj županiji, Općinskom vijeću, svim žiteljima općine, roditeljima te učenicima, zahvalio je Zoran Pelicarić – Peco.
 


Stara škola za vaterpoliste i folkloraše


Svakako treba naglasiti da će se nakon završetka gradnje područne škole Turanj, stare prostorije škole, u kojima se trenutno odvija školska nastava, prenamijeniti za rad sportskih i kulturnih udruga koje djeluju na području Turnja, točnije za Vaterpolo klub Croatia Turanj i Kulturno-umjetničku udrugu Maslina, najstariju folklorašku udrugu u Zadarskoj županiji, kazao je Pelicarić.
 


Posla puno, radost još veća


Novi prostor na katu zgrade za organizaciju nastave, koji se nalazi odmah uz sadašnju zgradu PO Turanj, u prosincu protekle godine je odlukom Općinskog vijeća ustupljen školi na korištenje.
– Sretni smo jer se radi o prostoru preko 250 metara četvornih, a što je dvostruko više od sadašnje površine PŠ Turanj. Iako je za uređenje posla puno, radost je još veća. Naime, svi jedva čekamo prvi dan u novom prostoru, jer ćemo useliti u potpuno novouređeni prostor, rekla je Gordana Kurtov, ravnateljica Osnovne škole Sv. Filip i Jakov.