Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

NEIZVJESNOST Ministarstvo: Početak rada Mocira mogao bi se ostvariti na proljeće

20.01.2021. 14:39


Dovršetak Centra za osobe s intelektualnim poteškoćama oduljio se te nitko iz nadležnih institucija više ne želi prognozirati kada bi se štićenici Voštarnice, Latice i Svjetla mogli useliti.
U Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike stoga smo provjerili je li natječaj za opremu dijela Mocira kojega oni financiraju konačno objavljen te kada će se štićenici moći useliti.
No, u odgovoru nema preciznih podataka te se kao vrijeme useljenja navodi – proljeće:
– Postupci nabave opreme su u visokom stupnju realizacije, dok su neki u redovnom tijeku postupka. Uvažavajući dinamiku obavljanja radnji, početak rada Centra za pružanje usluga u zajednici Mocire, prema procjenama osnivača, mogao bi se ostvariti na proljeće 2021. – stoji u odgovoru Ministarstva.
Članove udruge Svjetlo, koja okuplja odrasle osobe s mentalnim poteškoćama, ovakav odgovor sigurno neće zadovoljiti, tim više što su nam još u listopadu prošle godine na isto pitanje iz Ministarstva odgovorili kako će sljedeći tjedan pokrenuti otvoreni postupak javne nabave tehnološke opreme. Bila je riječ o natječaju za kupnju kuhinjskog namještaja vrijednom oko 1,4 milijuna kuna, a trebala je usljediti i objava prethodnog savjetovanja u otvorenom postupku javne nabave ostale opreme i namještaja za potrebe Centra u iznosu od oko 3,5 milijuna kuna. Vidimo, međutim, koliko to sve ipak traje.
Štićenicima Svjetla, kao i učenicima škole Voštarnice i mališanima vrtića Latica stoga ostaje nadati se kako će usejenje u Mocire doista biti na proljeće, odnosno da neće doći do novih odgoda. Dotad, iz udruge Svjetlo apeliraju i na Grad i na Ministarstvo neka ubrzaju dovršetak Centra jer je, kako kaže predsjednica udruge Svjetlo Irena Palčić, »sve ovo što se godinama događa s Centrom Mocire presramotno«.