Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

VRSI Za socijalnu skrb najviše do sada – 851 tisuću kuna

20.01.2021. 13:46


Općina Vrsi doživljava pravi uzlet i ubrzani razvoj, zahvaljujući projektima koji se iz dana u dan kontinuirano provode. Općinski načelnik, Luka Perinić ulazi u završnicu prvog mandata na čelu lokalne samouprave, gdje je došao bez ikakvoga političkog iskustva, a danas provodi krucijalne projekte koje će mještani spominjati desetljećima. Žitelji Općine Vrsi ušli su u novu 2021. godinu s nikad većim, perspektivnijim i korisnijim proračunom koji iznosi nešto više od 22 milijuna kuna. Novi proračun prihvaćen je jednoglasno na sjednici Općinskog vijeća.


Glavni dovodni cjevovod 3 milijuna kuna, novi vrtić
Milenijski projekt koji kreće u realizaciju ove godine je izgradnja glavnog dovodnog cjevovoda Škripača – Dušević mlin – Vrsi. Preko osam kilometara novog cjevovoda, osigurat će bolju i kvalitetniju opskrbu vodom, posebno za stanovnike »Centra« i »Gornjeg sela« koji su u ljetnim mjesecima nerijetko ostajali »suhe špine«. Naselje Vrsi opskrbljuje se vodom iz crpne stanice »Boljkovac« koja se u zimskom i ljetnom periodu zaslanjuje te uzrokuje probleme, a i sama dugotrajnost crpne stanice je upitna.
Nakon višemjesečnih priprema, započinje izrada projektne dokumentacije za novu zgradu Dječjeg vrtića »Vrška vila« Vrsi. Tijekom iduće godine, planira se uložiti 100 tisuća kuna za dokumentaciju koja predstavlja prvi korak prema izgradnji modernog vrtića po mjeri djeteta. Uz gradnju vrtića, priprema se dokumentacija za rekonstrukciju osnovne škole i nadogradnju dodatnih učionica kojima bi se postigli uvjeti za rad u jednoj smjeni. Da Općina Vrsi veliku pozornost usmjerava na djecu i mlade pokazuju potpore za novorođenčad i stipendije koje su ove godine povećane i na koje imaju pravo svi redovni studenti. Mladi poduzetnici dobit će dodatni vjetar u leđa uređenjem, opremanjem i otvaranjem coworking prostorija na adresi Put Kusine. Kao središnje mjesto za poticanje mikro poduzetništva, coworking prostor pruža svu odgovarajuću poslovnu infrastrukturu korisnicima, samostalnim i neovisnim poduzetnicima. Postojanje coworking prostora znatno olakšava pokretanje vlastitog posla, osobito u samostalnim djelatnostima različitih struka vezanih za ICT.
I prva javna punionica za električna vozila stiže uskoro u općinu Vrsi, što je odlično za ekološki osviještene vozače. Električni automobili predstavljaju budućnost, a uz razvoj tehnologije, punionice će kroz nekoliko godina zasigurno imati značaj današnjih benzinskih postaja. Instaliranjem potrebne opreme stvorit će se uvjeti za veće korištenje električnih vozila, što će dovesti do smanjenja zagađenja u cestovnom prometu.


Javna rasvjeta
Nakon što je projekt ove godine stavljen u mirovanje zbog pandemije koronavirusa, obnova i izgradnja javne rasvjete ide u realizaciju. Zamjenom postojećih, zastarjelih svjetiljki s novim led svjetiljkama povećava se energetska učinkovitost i sigurnost u prometu, a smanjuje se zagađenje zraka. Za taj pothvat, Općina Vrsi izdvojit će iz proračunskih sredstava oko pola milijuna kuna.
Za javne potrebe socijalne skrbi ove godine izdvojen je najveći novčani iznos do sada, čak 851 tisuću kuna. Za pomoć pri opremanju novorođenčadi u proračunu je osigurano 200 tisuća kuna, dok za božićnice i odluke o jednokratnim pomoćima otpada najveći dio, nešto više od pola milijuna kuna. Za humanitarnu skrb i Crveni križ predviđeno je 50 tisuća kuna.
Kultura i sport predstavljaju dvije vrlo važne stavke tako da ni ove godine nisu zanemareni. Udrugama koje promoviraju kulturne vrijednosti ide 145 tisuća kuna, dok je za sportaše osigurano 60 tisuća kuna. Na samom kraju, valja napomenuti kako Općina Vrsi i u ovoj godini nastavlja svoje redovne programe, kao što je besplatan vrtić za najmlađe, besplatni udžbenici za osnovnoškolce i besplatan prijevoz za srednjoškolce te financiranje bibliobusa – knjižnice u pokretu.
Radovi na kanalizacijskoj mreži odvijaju se i dalje punom parom, a završetak radova očekuje se u 2022. godini. Napredak Općine Vrsi itekako je vidljiv i danas, a projekti koji se provode dodatno će unaprijediti život i prezentirati Vrsi kao atraktivno turističko naselje. (Toni PERINIĆ)