U Zadru ogroman interes za novogradnju

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Agent za nekretnine Zoran Marasović o tržištu u uzletu
Autor: 
Najtraženije lokacije su one bliže Poluotoku ili sadržajima, odnosno važnu ulogu ima, ako se stan kupuje za stanovanje, blizina vrtića, škole, trgovine... Uz lokaciju, današnji materijali, ponajprije izolacija, pa i vizuali utječu na cijenu. Traže se ekonomične nekretnine, niskoenergetske, radi smanjenja režija. Investitori prate trendove i materijale, objašnjava Marasović formiranje cijene kada je u pitanju novogradnja
Marin GOSPIĆ
Dok se zgrade sagrade, cijene stanova već narastu

Tržište nekretnina u Zadru već dugi niz godina bilježi značajan porast što može biti pokazatelj kako platežne moći, odnosno gospodarskog napretka, tako i kvalitete življenja.
S poznatim zadarskim agentom za prodaju nekretnina Zoranom Marasovićem, provjerili smo trenutačnu situaciju, utjecaj koronakrizena to tržište, ali i očekivanja nakon promjene valute.
Naime, cijene stanova nipošto nisu u padu u odnosu na prethodne godine pa je prosječna cijena 2.1OO eura po četvornom metru, a cijena najviše ovisi o lokaciji i kvaliteti gradnje.

Porast cijena i zbog troškova gradnje

- Najtraženije lokacije su one bliže Poluotoku ili sadržajima, odnosno važnu ulogu ima, ako se stan kupuje za stanovanje, blizina vrtića, škole, trgovine... Uz lokaciju, današnji materijali, ponajprije izolacija, pa i vizuali utječu na cijenu. Traže se ekonomične nekretnine, niskoenergetske, radi smanjenja režija. Investitori prate trendove i materijale, objašnjava Marasović formiranje cijene kada je u pitanju novogradnja.
S druge strane, kad je riječ o rabljenim nekretninama, najveći utjecaj na cijenu ima lokacija.
- Cijene rabljenih nekretnina ne rastu toliko, osim ako nije neka baš posebna lokacija ili pogled. No, rabljene nekretnine zaostaju za novogradnjom. Najčešće je investitor novogradnje tvrtka, kupac ima pogodnost da ne plaća porez, u samoj novogradnji kupac bira neke materijale i opremanje, ima garanciju na građevinsko-obrtničke radove, na statiku, opremu... Ipak je novogradnja bolji izbor, naglašava Marasović i dodaje da porast cijena nije uzrokovan samo zakonom ponude i potražnje, već je to rezultat troškova gradnje koje na koncu snosi kupac.
Zanimljivo je da je, bez obzira na krizu uzrokovanu koronavirusom i potencijalno manju platežnu moć, interes za novogradnju, kako saznajemo od Marasovića, ogroman.

Ulaganje u nekretnine itekako isplativo

- Ulaganje u nekretnine, s obzirom na stalni porast cijena, itekako je isplativo. Dok se samo sagradi, cijena već naraste. Posebno je popularno iznajmljivanje, dakle, dobivate na najamnini, a vrijednost nekretnine raste. Nisu to neki rapidni skokovi i velike razlike, ali cijena je svakako u porastu, naglašava Marasović.
Osim toga, kamate banaka na stambene kredite znatno su se smanjile.
- Sada je kamata oko tri posto, dodaje Marasović.
U skladu s velikom potražnjom, valja imati na umu da Zadar ima i izvrsne preduvjete za širenje stambenih zona. Ali, upozorava Marasović, to treba pratiti prometnicama i infrastrukturom, kao i zelenilom.
Uvođenje eura zasigurno će utjecati i na cijenu nekretnina. Kako kaže Marasović, obično se događaju određeni skokovi, ali ne očekuje drastičan porast.
- Cijena je već sad formirana, uostalom, svi prodajemo nekretnine po cijeni u eurima, zaključuje Marasović.
U svakom slučaju, vrijeme će pokazati jesu li cijene nekretnina ipak previsoke za stanovništo poljuljano poskupljenjima ili će, pak, unosni posao s nekretninama spasiti barem ovaj sektor posrnuloga gospodarstva.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)