Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Foša u novom svjetlu

Autor:

19.02.2009. 23:00
Foša u novom svjetlu

Foto: Vedran SITNICA



Postavit će se puno bolja i atraktivnija rasvjeta koja će osim rasvjetne imati i dekorativnu funkciju, rekla je Ivana Dadić, stručna suradnica za informiranje i protokol Grada Zadra


Radnici tvrtke NEC ovog su tjedna započeli s radovima na novom osvjetljenju Foše i Gradskih vrata.
Za radove koji bi trebali biti gotovi do kraja ožujka predviđeno je oko 1,5 milijuna kuna.
Ovi radovi dio su projekta i studije urbane rasvjete povijesne jezgre Zadra, za koju je Grad Zadar prije godinu i pol dana raspisao javni natječaj. Natječaj je dobila tvrtka Philips koja je izradila cjelovitu studiju rasvjete Poluotoka, što je uvelike nedostajalo staroj jezgri.
 – Postavit će se puno bolja i atraktivnija rasvjeta koja će osim rasvjetne imati i dekorativnu funkciju, rekla je Ivana Dadić, stručna suradnica za informiranje i protokol Grada Zadra. Naime, analizom postojećeg stanja na Poluotoku utvrđena je nekonzistentnost rasvjetnih tehnologija i konfiguracija, nepotpuna usklađenost s propisima te neekološka rasvjeta. Postojeća rasvjetna tijela stara su gotovo 30 godina te se javljaju veliki kontrasti u svjetlosti, a osim toga zbog svoje starosti troše više energije. Prilikom stvaranja studije iz tvrtke Philips primijetili su da Poluotok osvjetljava oko 50 tipova nestandardiziranih svjetiljki, tako da bi se ovim radovima trebala obaviti standardizacija rasvjetnih tijela te će se suziti broj tipova svjetiljki.
 Dadić je najavila da je sljedeći dio Poluotoka, u kojem će se mijenjati rasvjetna tijela, potez od gradskog mosta preko Kalelarge do crkve Gospe od Zdravlja.