Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Metak pred vratima inspektora Vodanovića

Autor:

19.02.2009. 23:00
Metak pred vratima inspektora Vodanovića

Foto: Filip BRALA



Vodanović je prijavio poruke primljene na mobitel što se mogu protumačiti kao prijeteće, a predao je i metak (zrno) koji je našao pred ulaznim vratima. Spekulira se da su prijetnje vezane za istragu oko pada vojnog helikoptera Mi-8 u Vukovaru


Inspektor za zračne nesreće Dinko Vodanović prijavio je policiji da mu netko na mobitel šalje poruke koje se mogu protumačiti kao prijeteće, a predao je i metak (zrno) koji je našao pred ulaznim vratima.
– Za sada ne mogu kazati da li poruke i zrno imaju poveznice, ali trenutno traju izvidi o ovom slučaju, kazala je glasnogovornica PU zagrebačke Aleksandra Ljuba, koja je potvrdila da je inspektor prijavio prijetnje. Kako je pojasnila, poruke koje je Vodanović primio s njemu nepoznatog broja mobitela možda bi se više mogle protumačiti kao provokacija nego prijetnja, ali policija je svejedno otvorila istragu o slučaju. Policija za sada ne objavljuje je li procijenjeno da je Vodanoviću potrebna zaštita.
Nakon objave informacije o prijetnji, zagrebačkim kuloarima jučer je odmah počelo nagađanje što bi mogli biti razlozi i povodi za prijetnje. Čini se da prijetnja nije povezana s istragom o padu zrakoplova na Velebitu, već se najčešće spominje mogućnost da je za sve odgovorna istraga oko pada vojnog helikoptera Mi-8 u Vukovaru, kada su poginule tri osobe. Vodanović je bio jedan od istaknutijih članova komisije koja je bila osnovana kako bi se razjasnili uzroci nesreće. Na kraju je predan elaborat prema kojem je za pad kriva neispravno ugrađena izolacijska spužva na mjestu gdje je to zabranjeno.
Zaključeno je da je neovlaštena ugradnja spužve iznad upravljačkih komandi, prilikom preinake helikoptera u tzv. “salonsku”, odnosno VIP varijantu, glavni tehnički uzrok pada letjelice u srpnju 2007. u vojarni 204. brigade u Vukovaru.
Ishod čitave komisijske istrage bilo je podnošenje kaznenih prijava protiv četvero djelatnika Zrakoplovno-tehničkog zavoda u Velikoj Gorici, a dobar dio obitelji poginulih, kao i aeronautičke struke, nisu bili zadovoljni takvim rezultatima, jer su smatrali da je odgovornost bila i na osobama na višim funkcijama.
Neslužbeno se saznaje da je, zbog ostavljenog metka i primljenih poruka, Vodanović jučer bio na  razgovoru kod ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete.