Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Politika (ni)je ušla u školski odbor

Autor:

19.02.2009. 23:00
Politika (ni)je ušla u školski odbor

Foto: Vedran SITNICA



Protukandidat mi je bila načelnikova supruga, a sada je kao predstavnik Vijeća roditelja izabrana supruga općinskog vijećnika, isto člana HDZ-a. Škola nije autonomna nego je podložna volji lokalnoga HDZ-a. Član sam HSLS-a, ali sam samo želio da predstavnik Vijeća roditelja predstavlja roditelje, a ne politiku, kaže Maruna


Krajem siječnja u Osnovnoj školi Petra Zoranića u Jasenicama održana je konstituirajuća sjednica Vijeća roditelja kojoj je na dnevnom redu bio izbor predsjednika vijeća i izbor predstavnika roditelja za školski odbor. Za predstavnike roditelja predloženi kandidati bili su Stipe Maruna, 1971. godište, i Antonija Baričević, 1976. godište. Kako su oboje dobili po četiri glasa, prema članku 8. Statuta škole koji kaže da se u slučaju jednakog broja glasova izabire kandidat s više godina života, predstavnik Vijeća roditelja trebao je biti Stipe Maruna koji govori da je ovo samo odraz njegova revolta jer načelnik općine ima totalni nadzor nad školom.
Procedura
– Dan nakon sjednice pet roditelja podnosi prigovor na izbor, tvrdeći da je došlo do proceduralne pogreške, kaže Maruna, dodajući kako su među potpisnicima prigovora i neki koji sjednici nisu ni nazočili.
– Na prvoj sjednici sam izabran od strane roditelja koji su me izabrali kao svog predstavnika, ali zbog proceduralne pogreške sjednica je poništena, kaže Maruna, ističući kako je sve napravljeno prema zakonu, a problem je što zapisnik sa sjednice ne traže roditelji već ga traži načelnik Općine Jasenice Martin Baričević koji je i sam član Školskog odbora.
– Protukandidat mi je bila načelnikova supruga, a sada je kao predstavnik Vijeća roditelja izabrana supruga općinskog vijećnika, isto člana HDZ-a, kaže Maruna, dodajući da ga najviše boli to što nije biran predstavnik roditelja nego stranke.
– Zanimljivo je i to da je za predstavnika roditelja četvrtog razreda prvi put izabrana Zdenka Šarlija, ali ti izbori su poništeni, govori Maruna, ističući da je nakon toga za predstavnika roditelja izabrana načelnikova supruga i njegov protukandidat Antonija Baričević.
Revolt
– Škola nije autonomna nego je podložna volji lokalnoga HDZ-a. Član sam HSLS-a, ali sam samo želio da predstavnik Vijeća roditelja u Školskom odboru predstavlja roditelje, a ne politiku.
Stipe Maruna još nam je jednom ponovio da je istina da je sve napravljeno prema zakonu pa tako i poništavanje sjednice.
– Gledajući na proceduralne pogreške i ova sjednica bi trebala biti poništena, jer je održana bez da je prijašnja sjednica poništena. Naime, niti jedna institucija je nije poništila, kaže Maruna, dodajući da ovo ne radi iz materijalne dobiti jer je posao volonterski, nego iz revolta.
– Ravnatelj škole koji ovo predlaže je apolitičan, ali zbog svoga radnog mjesta ovisan je o lokalnom HDZ-u, govori Maruna, dodajući da je bio pet godina u ratu i ovo nije ono za što se borio.
Razgovarali smo i s ravnateljem Osnovne škole Petra Zoranića Tončijem Kumanom koji kaže da je istina da je Stipe Maruna izabran za predstavnika Vijeća roditelja na prvoj sjednici.
– Protivno odredbama Statuta bez da je izabran predsjednik u Vijeće roditelja, koji bi trebao preuzeti vođenje sjednice, pristupilo se izboru predstavnika Vijeća roditelja za Školski odbor. Na tom izboru za predstavnika je izabran Stipe Maruna, kaže ravnatelj Kuman, dodajući da je nakon toga shvatio da nije ispoštovao odredbe Statuta škole i odlučio je ponoviti sjednicu.
– Na ponovno sazvanoj sjednici sve je učinjeno kako treba i sada imamo novoga predstavnika, kaže Kuman. Na pitanje je li se načelnik Općine Jasenice Martin Baričević žalio što u Vijeće roditelja nije izabrana njegova žena, ravnatelj Kuman je rekao: “Ništa službeno nisam dobio.”


 BARIČEVIĆ: LAŽI I OBJEDE




Razgovarali smo i s načelnikom Općine Jasenice Martinom Baričevićem koji kaže da on nije zadužen za biranje predstavnika školskog odbora i da on čak nije niti glasovao.
– Kako je škola u rukama lokalnoga HDZ-a vjerojatno su vam rekli članovi HSLS-a. To nema veze s istinom i sve su to laži i objede. HDZ s ovim nije imao nikakve veze, kaže Baričević, dodajući da je njegova žena bila jedan od kandidata zato što imaju četvero djece.