Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Prostorni plan – korak prema legalizaciji

Autor: Vanja Mirčeta

19.02.2010. 23:00
Prostorni plan – korak prema legalizaciji

Foto: Tomislav JERAK



Onima koji nisu grubo narušili prostor, koji nisu na infrastrukturnim koridorima koji su od bitne važnosti za cijeli grad nastojat će se omogućiti da legaliziraju svoj objekt, da dobiju svu dokumentaciju, kazao je Matko Segarić, pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša u Gradu Zadru
Na području grada Zadra prema podacima iz gradske uprave još uvijek je oko 6 tisuća nelegaliziranih objekata. No prema nekim naznakama taj broj bi mogao biti i dosta veći. Prave i pouzdane evidencije zapravo nitko nema.
Izmjene i dopune
– Grad bi mogao imati takve podatke, no to bi bio rezultat jedne temeljite analize. Trebalo bi poći doslovce od objekta do objekta i provjeravati imaju li sve potrebne dozvole. U sve to ulazi i ono što je nadograđivano na objektima itd. Ta brojka od oko 6 tisuća je zapravo jedan okvirni podatak, no, možda bismo to mogli proširiti na nekih 8 tisuća objekata. Grad Zadar vrlo aktivno kreće u izradu izmjena i dopuna Prostornog plana grada Zadra i planiramo tim izmjenama omogućiti uvjete da se objektima kojima je to moguće omogući legalizacija. Dakle, prilagođavanjem uvjeta u Prostornom planu stvorit će se uvjeti da se ti objekti mogu legalizirati. Taj Prostorni plan bi se trebao izraditi i donijeti tijekom ove godine. Mjere i načini legalizacije će biti predmet tog Plana. No nikada se to neće moći u potpunosti srediti, jer će uvijek biti onih pojedinaca koji su grubo narušili prostor, ili onih koji se nalaze na nekakvom važnom infrastrukturnom koridoru, ili koji su baš na nekoj međi i kojima jednostavno legalizacija neće biti omogućena. Prijašnji Prostorni plan imao je neke niže uvjete, dosta je ljudi gradilo prema tom planu, a nisu imali dozvolu pa će se njima nastojati izići u susret. Dakle, točnije rečeno, onima koji nisu grubo narušili prostor, koji nisu na infrastrukturnim koridorima koji su od bitne važnosti za cijeli grad nastojat će se omogućiti da legaliziraju svoj objekt, da dobiju svu dokumentaciju, kazao je Matko Segarić, pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša u Gradu Zadru, dodajući da Grad trenutačno nema mogućnosti pojedinačnih intervencija vezanih uz nelegalizirane objekte koji su već dobili rješenje građevinske inspekcije o rušenju.
Što se tiče objekata koji u zemljišnim knjigama imaju istaknutu primjedbu kako su bez građevinske dozvole, za njihovu legalizaciju postoji točno određeni postupak naveden u Zakonu o prostornom uređenju i gradnji.
Stvaranje preduvjeta
– Ovisno o veličini objekta imate dva propisana postupka kojima legalizirate objekt. Jedno je kada idete graditi na praznoj parceli, a u drugom slučaju kada legalizirate postojeće stanje. Ni u jednom zakonu nećete naći službeni naziv legalizacija. To je, zapravo, omogućavanje gradnje, kroz dobivanje dozvole, odnosno omogućavanje dobivanja legalnog statusa zgrade. Laički rečeno, netko treba snimiti taj objekt i potražiti rješenje o izvedbenom stanju, odnosno potvrdu izvedenog stanja. Dvije su vrste postupka ovisno o veličini zgrade, a to je propisano Zakonom o prostornom uređenju i gradnji. Naš posao je samo stvaranje preduvjeta da objekti svojim volumenom i položajem u prostoru mogu dobiti dozvolu, kazao je Segarić.
Polemiku na nedavno održanom Kolegiju gradonačelnika Vrančića izazvala je naplata komunalnog doprinosa pri legalizaciji oko šest tisuća bespravno izgrađenih objekata na području grada Zadra. U ovom slučaju usuglašeno je da treba voditi računa o pravičnosti naplate od svih subjekata, no nitko zapravo nekakav konkretan, zadovoljavajući odgovor nije dao. Dakle, odgovor na pitanje hoće li povećanje komunalnog doprinosa utjecati na legalizaciju tih objekata, odnosno hoće li se zbog tog povećanja davati nekakvi povoljniji uvjeti za legalizaciju postojeće gradnje, prema svemu sudeći, nitko zapravo još ne zna.
– U trenutku kada se stvore preduvjeti da se veći broj tih objekata tehnički može legalizirati, onda će se razmišljati o mjerama koje bi potaknule ljude i olakšale im taj potez, istaknuo je Segarić.