Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Bunja: Svaka žrtva ima pravo na dostojno obilježavanje mjesta pogibije

19.02.2012. 23:00
Bunja: Svaka žrtva ima pravo na dostojno obilježavanje mjesta pogibije


Većina onih koji su otišli na Bleiburg bili su vojnici privrženi fašizmu i nacizmu i to nitko ne može opovrći, rekao je Jakov Jukić dok Đani Bunja ocjenjuje kako se „na Bleiburgu i Križnom putu dogodio zločin”


Odluku o tome treba li Hrvatski sabor zadržati pokroviteljstvo nad bleiburškom komemoracijom trebali bi, na jednoj od sljedećih sjednica, donijeti SDP-ovci Boris Šprem, Josip Leko i Nenad Stazić, HDZ-ovci Jadranka Kosor i Vladimir Šeks i HNS-ovac Milorad Batinić (HNS). Oni, naime, čine saborsko Predsjedništvo koje će se, kako je najavio predsjednik Sabora Šprem, očitovati o inicijativi Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske koji smatraju kako najviše tijelo izvršne vlasti u Hrvatskoj treba prekinuti s ovom praksom uspostavljenom 1995. godine i potvrđenom pet godina kasnije.
Koliko će predstavnicima dvaju političkih blokova biti teško postići konsenzus oko ovog pitanja ilustriraju i zadarski odjeci na ovu inicijativu.
Jukić: Ne treba obilježavati
-U svoje ime mogu kazati da svakoj nevinoj žrtvi treba iskazati pijetet i da takva stradanja trebaju biti pravilno obilježena. Znamo da oko Bleiburga nisu poginuli samo oni koji su bili na strani neprijatelja, nego i naši borci. Moramo također znati da su većina onih koji su otišli na Bleiburg bili vojnici privrženi fašizmu i nacizmu i to nitko ne može opovrći. Tu je bilo dosta i onih koji su osnovali logore na području RH i šire. Oni su se borili i nakon pada fašizma i nisu htjeli razgovarati drukčije nego oružjem. Bili su čuvari i rukovoditelji po raznim logorima, zatvorima i mučilištima koji mučili i ubijali su nevine ljude, koji nisu imali oružje i koji nisu pružali otpor. Radi toga je moje osobno mišljenje da ne bi trebalo obilježavati takva stratišta, a svakako treba dati dužno poštovanje svakoj nevinoj žrtvi, rekao je Jakov Jukić, član Predsjedništva Udruge antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije i član predsjedništva Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske koji je komentirao i izjavu dr. Ive Banca o tome kako iza inicijative antifašista stoji pokušaj stopiranja istraživanja takozvanih komunističkih zločina.
– Čudi me da jedan povjesničar gleda samo jednu stranu medalje. Za one pojedinačne zločine koje svaki rat donosi, kao što svaki rat donosi kao suze bijedu i krv, pa i za takva prekoračenja koja su se dogodila i II, svjetskom ratu, trebaju odgovarati pojedinci koji su vršili samovolju. Od rukovodećih instanci je bila dana naredna da ljude treba poštovati i da ne smije biti samovoljnih likvidacija. Vrhovni komandant Josip Broz je poslije rata lijepo rekao da ni jedna žrtva ne smije pasti a da nije dovedena pred sud, dodao je Jukić.
Bunja: Šokiran sam inicijativom
Zamjenik zadarskog župana Đani Bunja, donedavni član HSP-a, koji je, kako navodi, prošao područje Bleiburga i Križnog puta, šokiran je inicijativom za ukidanje saborskog pokroviteljstva.
– Šokirao sam se kad sam je čuo. Smatram da se na Bleiburgu i poslije na Križnom putu dogodio zločin kada su bez suđenja i bez prava na obranu mnogi bili smaknuti, što je neprihvatljivo. Ne možemo relativizirati svari i reći da su to bili pripadnici poražene vojske što predstavlja činjenicu, ali standardi koji su i tada bili dosegnuti, sjetimo se u Nürnberškog procesa i procesa u Japanu, uključivali su pravo na suđenje i iznošenje obrane. Radi se o zločinu koji je i od strane Vijeća Europe osuđen kao zločin komunističkog režima koji je također osuđen kao totalitarni režim. Smatram da svaka žrtva ima pravo na dostojno obilježavanje mjesta pogibije, a ako je na Bleiburgu i poslije na Križnom putu bilo doista i onih koji su počinili ratne zločine i koji bi na suđenju bili osuđeni, antifašisti su svojim zločinima na sebe bacili mrlju. Sabor treba zadržati pokroviteljstvo i u svibnju treba nastaviti s obilježavanjem. Neka javnost podsjeti da su zločine činili i ti takozvani antifašisti koju su bili ništa drugo nego Hitlerovi saveznici sve do lipnja 1941. kad je Hitler napao Rusiju. Mi u Hrvatskoj previše raspravljamo o povijesti iz II. svjetskog ata, a trebali bismo se okrenuti Domovinskom ratu i na vrijednostima Domovinskog rata graditi budućnost jer niti jedna strana u II. svjetskom ratu nije apsolutno bila svjetla, niti tamna. Imale su i jedna i druga strana, ako govorimo o ustašama i partizanima i dobrih i loših obilježja, pa nisu ni antifašisti samo svjetla točka u povijesti, komentirao je Bunja.


BEGONJA: NE MOŽE BITI VIŠE ILI MANJE PRIHVATLJIVIH ŽRTAVA




Dr. sc. Zlatko Begonja, Upravitelj Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru, smatra kako inicijativa za ukidanjem saborskog pokroviteljstva nad bleiburškom komemoracijom nije ozbiljna i stoga apsolutna neprihvatljiva.
– Mislim da, bez obzira na sve, treba poštovati žrtve i to je na tragu mojih promišljanja da ne može biti više ili manje prihvatljivih žrtava. Gledajući iz te pozicije ne mogu se nikako složiti s inicijativom Saveza antifašista koja to pokušava nametnuti tražeći od Hrvatskog sabora da prekine dosadašnje pokroviteljstvo. Povijesno je poznata činjenica što se tamo odvijalo s desetcima tisuća žrtava i mislim da je Sabor učinio apsolutno dobru stvar kad se prihvatio pokroviteljstva. Ne bih volio da se to dovodi u vezu s onim napisima koji su pratili posjeta predsjednika Josipovića Izraelu kada je jedan tamošnji novinski komentator prigovorio predsjedniku Josipoviću posjet Bleiburgu. Možda je slučajnost, a možda pak i nije slučajno što se inicijativa poklopila s takvim primjedbama u izraelskim novinama, rekao je Begonja.