Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ministar će Pravilnik (konačno) potpisati ovih dana

Autor: Ivana Burica

19.02.2013. 23:00
Ministar će Pravilnik (konačno) potpisati ovih dana

Foto: Zvonko KUCELIN



Predsjednik Povjerenstva Mladen Mandić izrazio je žaljenje te je iznenađen što novi Pravilnik još nije potpisan. Informirao me je, također da je pomoćnik ministra parafirao dokument te da se sad doslovno još samo čeka ministrov potpis. To bi se, vjerujem, ovaj put zaista trebalo dogoditi u roku od nekoliko dana, nada se Katić


Pročelnik gradskog Upravnog odjela za poljoprivredu i razvitak otoka Ivica Katić jučer je konačno iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture dobio odgovore na svoje upite u svezi izmjena i dopuna Pravilnika o prijevozu i rukovanju opasnim tvarima u pomorskom prometu, koje je u više navrata bezuspješno tražio u zadnja dva tjedna.
Naime, donošenje izmjena Pravilnika koji će regulirati prijevoz naftnih derivata putničkim brodovima na otoke koji nemaju benzinske crpke očekuje se još od studenoga. No kako se to nije dogodilo ni u studenom, a niti u prosincu, pročelnik Katić dobio je garancije da će Pravilnik na snagu stupiti kraja siječnja.
Pomoćnik ministra parafirao Pravilnik
No nije se dogodilo ni tada pa zadarski pročelnik za poljoprivredu i razvitak otoka u potrazi za objašnjenjima od početka veljače pokušava stupiti u kontakt s Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture.
Jučer mu je to napokon i uspjelo.
– Kapetan Mladen Mandić, koji je na čelu Povjerenstva koje je izradilo Pravilnik, bio je dva tjedna na službenom putu u inozemstvu. U ponedjeljak se vratio u Ministarstvo tako da smo kontaktirali i putem e-maila i telefonski.
On je izrazio žaljenje te je iznenađen što novi Pravilnik još nije potpisan. Informirao me je, također da je pomoćnik ministra parafirao dokument te da se sad doslovno još samo čeka ministrov potpis. To bi se, vjerujem, ovaj put zaista trebalo dogoditi u roku od nekoliko dana, nada se Katić.
Nakon što Pravilnik napokon bude donesen i objavljen u Narodnim novinama Jadrolinija će morati postupiti u skladu s novim Pravilnikom, odnosno preurediti svoje trajekte po njegovim naputcima.
Naime, izmijenjeno je nekoliko članaka Pravilnika o prijevozu i rukovanju opasnim tvarima u pomorskom prometu čime se omogućava da se prijevoz uredi tako što će na Jadrolinijinim brodovima biti uređeni posebni prostori – ili otvoreni ili zatvoreni, kao što su kavezi, koji će morati imati tehničke uvjete i u kojima će se prevoziti gorivo i druge opasne tvari. Moći će se prevoziti do tisuću litara po vožnji, a jedini uvjet za građane je da će na crpkama morati kupiti posebne kante za prijevoz goriva.
Preinake ne bi trebale biti ni zahtjevne, niti preskupe pa tako nema realnih prepreka da ih Jadrolinija izvrši u što skorijem vremenu.
U problemu samo zadarski otočani
– Mislim da će predstavnici Jadrolinije zajedno s predstavnicima Hrvatskog registra brodova zajednički dogovoriti na koji način preurediti svaki trajekt koji ide na otoke bez benzinske crpke. Takvih je trajekata četiri ili pet pa će samo oni biti i preuređivani, mišljenja je Katić.
Problem s prijevozom goriva najizraženiji je na zadarskom plovnom području jer je upravo tu i većina naseljenih otoka bez benzinske crpke. Nekoliko takvih otoka je i na šibenskom području, ali oni, po saznanjima pročelnika Katića, nemaju toliko izražene probleme.
Navodno su tamo provjere manje rigorozne te je gorivo puno lakše “prošvercati”.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU