Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

I udruge žele svoje mjesto

20.02.2021. 09:05


Kompletan objekt Centra za pružanje usluga u zajednici Mocire završen je i dan subjektima na upravljanje. Sada je u tijeku opremanje prostora vrtića i škole, a Grad je sa svoje strane u ime resornog Ministarstva proveo javnu nabavu za njihovo opremanje. Ali, kako to obično biva kad je javna nabava u pitanju uvijek postoji mogućnost žalbi i onda to obično uspori cijeli proces. Moja je procjena da bi sve otprilike trebalo biti završeno krajem travnja, početkom svibnja, a onda o samoj školi i vrtiću ovisi kad će se preseliti. Hoće li odmah ili će možda čekati kraj nastavne godine pa preseliti na jesen, doista ne znam. To je stvar njihove odluke, rekao je Darko Kasap pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo dodajući, kako su u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike otvorene ponude na javnom natječaju za opremanje preostalog dijela ovog Centra, a ukupna procijenjena vrijednost iznosi 2,8 milijuna kuna.
Osim vrtića i škole, hoće li nakon 17 godina čekanja konačno tamo svoje mjesto dobiti i Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Svjetlo njihova predsjednica Irena Palčić još uvijek ne zna.


Svjetlo se nada svjetlu
– Nas još uvijek nitko nije kontaktirao, niti imamo bilo kakve informacije hoće li i za našu djecu tamo biti mjesta. Mi smo se nadali i još uvijek se nadamo da hoće. Vjerujem da će se naći rješenje i da naša djeca neće ostati zakinuta, komentirala je kratko Irena Palčić. No, nedavno nam je državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike RH Marija Pletikosa objasnila je kako će prostor Centra pružati sve potrebne usluge za sve korisnike, članove udruga koje trenutno djeluju na području Zadarske županije kao i sve druge korisnike koji trebaju usluge iz sustava socijalne skrbi.


Posao će naći 40-ak ljudi
Podsjećamo, Grad Zadar zajedno s Odjelom za socijalnu skrb Grada oprema vrtić, školu oprema Ministarstvo obrazovanja, a Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike svoj dio. Centar će, dakle, pružati usluge i skrbiti o djeci s teškoćama u razvoju, usluge psihosocijalne pomoći, rane intervencije i integracije, ali će pružati socijalne usluge i odraslim osobama s invaliditetom kao što su osobe s intelektualnim teškoćama, osobe s poremećajem iz autističnog spektra i osobe s tjelesnim oštećenjem i to uslugu privremenog smještaja, poludnevnog i cjelodnevnog boravka, organiziranog stanovanja, psihosocijalne podrške te uslugu pomoći u kući. Posao bi moglo pronaći 40 ljudi.