Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Mavar: Uvijek pazimo da na zalihama imamo dovoljno lijekova

20.02.2021. 09:21


Dugovanja hrvatskih veledrogerija opet su dosegla kritičnu točku te u ovom trenutku iznose 5,7 milijardi kuna. Njihovi predstavnici stoga upozoravaju da su »na točki pucanja« te kako je nekim bolnicama već ograničena isporuka. I Vladi RH šalju još jedan apel jer je ovakav način rada postao neizdrživ, a u konačnici su pacijenti ti koji ispaštaju.
Ista se situacija dogodila i u listopadu prošle godine kada je, primjerice, biogradska bolnica imala lijekova za svega desetak dana. Srećom, Vlada je tada riješila dio dugovanja bolnica i veledrogerije su nastavile s isporukom lijekova. Ukoliko se ovoga puta situacija opet ne riješi na sličan način, dio zdravstvenih ustanova naći će se u još većem problemu. No, ravnatelj Psihijatrijske bolnice Ugljan, Mladen Mavar, kaže kako se to prije svega odnosi na kliničke bolnice te da je situacija u našim bolnicama znatno bolja:


Nemamo velikih dugovanja
– Naša bolnica nema nekih velikih dugovanja i dobro s nosimo s narudžbama te nismo imali nekih pritisaka oko isporuka. I prilikom ovakve situacije u listopadu prošle godine imali smo dovoljno lijekova jer naš farmaceut vodi računa da na zalihama imamo dovoljno lijekova kako nam se ne bi dogodila nestašica. Imali smo određena interventna sredstva kojima smo plaćali dugove farmaceutskim kućama te pokrili dobar dio dugova prema njima plaćajući sve na vrijeme, tako da doista nemamo problema s nestašicom lijekova, a pogotovo ne nekih pritisaka s najavom blokada – ističe Mavar, napominjući kako su smanjili ukupan dug dobavljačima.
Naime, riječ je o svoti od čak 2,2 milijuna kuna, što kazuje da Psihijatrijska bolnica Ugljan financijski zaista dobro stoji te da je ravnateljstvo učinilo sve da iz prošle godine iziđu sa što pozitivnijom poslovnom bilancom. Upravo tome imaju i zahvaliti što na zalihama uvijek imaju dovoljno lijekova kako njihovi pacijenti ne bi bili ugroženi, kao što je situacija u nekim bolnicama u Hrvatskoj sada, ali i krajem prošle godine.


Racionalno raspolažu sredstvima
Mavar je i dosad naglašavao kako bolnica ima svoj limit te nemaju dugovanja samo prema veledrogerijama, ali se sve ovo vrijeme nastoje što optimalnije ponašati te racionalno raspolagati sredstvima kako bi izvršavali obveze prema dobavljačima:
– Osobito o lijekovima uvijek vodimo računa, natojeći da nikad ne budemo pri kraju i da nikad ne dođe do problema u opskrbi. Očekujemo da se i ova situacija što prije riješiti te da će Ministarstvo i Vlada postignu dogovor s veledrogerijama – poručuje na kraju ravnatelj Psihijatrijske bolnice Ugljan.
Naime, za razliku od Opće Bolnice i Specijalne bolnice Biograd koje imaju pacijente na povremenom liječenju, Psihijatrijska bolnica Ugljan skrbi o 400 pacijenata za kojih lijekovi moraju biti osigurani. Pod njihovom je upravom i Dom socijalne skrbi za odrasle osoba s mentalnim poteškoćama za koje također moraju osigurati lijekove.




»Naša bolnica nema nekih velikih dugovanja i dobro s nosimo s narudžbama te nismo imali nekih pritisaka oko isporuka
Mladen Mavar