Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U ozračju duhovnosti, u slavu mira

20.02.2021. 09:14


 Obilježen je 663. rođendan Zadarskog mira, u četvrtak 18. veljače, snimanjem prigodnog programa koji će se objaviti putem medija i društvenih mreža, prilagođavajući se tako novim okolnostima.
Ovo je 9. godina za redom kako, u suradnji sa Samostanom sv. Frane u Zadru, Sveučilištem u Zadru, OŠ Zadarski otoci, zadarskim glazbenim školama i drugim ustanovama i pojedincima, Grad Zadar obilježava obljetnicu potpisivanja čuvenog Zadarskog mira 1358. godine.
U bogatom programu sudjelovali su učenici OGŠ sv. Benedikta i Glazbene škole Blagoje Bersa Zadar, učenici OŠ Zadarski otoci i DFS Donatići, Kazalište Posedarje koje je uprizorilo potpisivanje Zadarskog mira u autentičnom ambijentu sakristije sv. Frane.
Prigodnu pozdravnu riječ rekao je fra Stanko Škunca i provincijal fra Andrija Bilokapić, gradonačelnik Branko Dukić te ravnatelj OŠ Zadarski otoci, Davor Barić, a doc. dr. sc. Antun Nekić govorio je o povijesnom aspektu Zadarskog mira u ime Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru i kao član Znanstvenog odbora Europske mreže mjesta mira, čiji je Grad Zadar član od 2011. godine.
Nekoliko rečenica o programu i povezanosti škole Zadarski otoci s ovom temom rekla je Anamarija Botica Miljanović te na kraju o ulozi koju Grad Zadar ima u Europskoj mreži mjesta mira, voditeljica međunarodne suradnje Anita Gržan Martinović.
U ljeto 2020. Europska mreža mjesta mira obilježila je 10. obljetnicu svog osnutka videokonferencijom na kojoj je predstavila i proglas sastavljen povodom života uz pandemiju koronavirusa, a čiji se moto odnosio upravo na očuvanje zdravlja građana kao jednog od preduvjeta boljeg života i mira te nam je njen predsjednik, Eduardo Basso zaželio da naša Europa bude zaista »više Europa zdravlja, više Europa građana, više Europa mira«, jer je to upravo put Europe i put mira.
Gradonačelnik je, u svom obraćanju građanima i predsjedniku Europske mreže mjesta mira poručio kako je grad Zadar ponosan na ovu obljetnicu.
– Grad Zadar je član brojnih međunarodnih organizacija i udruga, ali Europska mreža mjesta mira ima posebno mjesto, jer ideja koja nas okuplja u ovoj asocijaciji ima univerzalnu i trajnu vrijednost. Za svoju glavnu misiju postavila je čuvanje i njegovanje mira, promičući uz to poznavanje povijesti, kulturne i društvene baštine, tradicija i običaja, ali i prirodnih ljepota, zauzimajući se za bolji život svih nas i naraštaja koji dolaze.
Zadar s ponosom obilježava 663. obljetnicu potpisivanja mira, upravo na mjestu gdje je on potpisan, u ozračju franjevačkog mira i duhovnosti. Ovaj povijesni događaj slavimo i nakon 600 godina zbog njegovog pozitivnog učinka na naš grad i regiju, uključujući djecu i mlade, kako bi sjećanje na Zadarski mir trajalo i ostalo živo, zaključio je zadarski gradonačelnik Branko Dukić.