Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Vježbaju na otvorenom, ali im nedostaju druženja i putovanja

20.02.2021. 11:33


Ako ste iz Zadra, onda je dovoljno reći – Katja Pijaca jer je ona u Zadru sinonim za sportsku rekreaciju žena, a na Izbornoj skupštini sportske rekreacije – »Sport za sve« Zadarske županije koja je održana prije par dana i koja okuplja 14 društava i udruga, uključujući i njezine relaksice, opet je izabrana za predsjednicu na mandat od četiri godine. Skromna kakva jest, smijući se kaže kako će je valjda birati dok ne umre, mada misli kako je došlo vrijeme za neke mlađe. Osim toga, Katja Pijaca je i u Hrvatskom savezu za sportsku rekreaciju izabrana treći put kao predstavnica Zadarske županije. Komentirajući ovo vrijeme pandemije u kojem ništa više nije kao prije, uključujući naravno, i rekreaciju, ova poznata i istaknuta hrvatska kineziologinja sve je sažela u samo tri riječi – »teško nam je«.


Stil života
– Jako nam sve nedostaje. Nama je naša Udruga bila više od vježbanja i rekreiranja. Bila je stil života. Preko 25 godina neprekidno okupljamo više od 100 žena u dobi od 40, pa do 90 godina. Na tom neprekinutom putu postale smo jedna velika obitelj koja je dijelila sve – radosti, tuge, probleme, odlaske… Bile smo jedna drugoj podrška u mnogim teškim situacijama, zajedno smo i slavile mnoge trenutke i proputovale cijelu Europu, više puta. U početku pandemije na proljeće prošle godine dok je vrijeme još bilo lijepo, često smo znale pješačiti i malo vježbati na Kolovarima i uvijek bi se okupila nekolicina žena. Kad je počelo zimsko vrijeme, kraći dani i kad je zahladilo, počele smo vježbati na Višnjiku tako da obavezno prošetamo barem par krugova, priča naša poznata sugrađanka.


Zabrinutost zbog posljedica pandemije
S obzirom na to da je cijeli svoj život posvetila upravo sportskoj rekreaciji i o tome napisala i knjige, nije odoljela, a da ne izrazi svoju zabrinutost zbog današnje djece i mladih te je naglasila kako je ozbiljno zabrinuta na koji će se način ova duga godina pandemije odraziti na njihovo fizičko, ali i psihičko zdravlje jer, kako je rekla, i prije su djeca i mladi sve više preuzimali sjedilački način života, a po pretilosti te populacije već smo i ranije, zauzimali neslavno i poražavajuće mjesto pri vrhu europske ljestvice.
– Djeca su nam svima – sve. Već sad imamo jako puno poremećaja u djece i mladih i psihičkih i fizičkih, zaključuje zabrinuto.
Ipak, i u vrijeme pandemije uspjele su organizirati svoj tradicionalni turnir u boćanju, a i u povodu Svjetskog dana pješačenja obilježile su i taj dan. Doduše, ne u broju kao inače, ali ih je svakako bilo lijepo i motivirajuće vidjeti u šetnji gradom. I sada u ožujku, spremaju neke svoje akcije koje budu mogle realizirati.




Nevenka Benini ima 90 godina i najstarija je rekreativka
– Zajedno smo već 27 godina i to nas je držalo. To su čvrste, dugovječne žene koje se ne predaju lako. Nedostaju nam još i ta svakodnevna druženja, ćakule, zagrljaji… Ne smijem ni razmišljati što nas čeka pa i što će biti kad sve ovo prođe. Hoće li doista sve opet biti isto? Treba misliti na naše žene treće životne dobi i nevjerojatno je koliko i njima nedostaje rekreacija. Dovoljno je spomenuti našu Nevenku Benini koja je kad je došla u naše relaksice imala 50, a sad ima 90 godina i moguće da je jedna od najstarijih aktivnih rekreativki u Hrvatskoj. Neki dan me nazvala i pita: »Što ćemo…?« Poznavajući nju, ona će se još malo početi kupati u moru, kaže uz smijeh Katja Pijaca dobitnica mnogih nagrada i priznanja iz područja sportske rekreacije među kojima se ističu medalja Međunarodnog olimpijskog odbora i Nagrada za životno djelo Hrvatskog odbora za športsku rekreaciju te Red Danice Hrvatske s likom Franje Bučara.
Na kraju Katja Pijaca oprimistično zaključuje: »Ne damo se, još smo tu…«


"Zajedno smo već 27 godina i to nas je držalo. To su čvrste, dugovječne žene koje se ne predaju lako. Nedostaju nam još i ta svakodnevna druženja, ćakule, zagrljaji… Ne smijem ni razmišljati što nas čeka pa i što će biti kad sve ovo prođe. Hoće li doista sve opet biti isto? Treba misliti na naše žene treće životne dobi i nevjerojatno je koliko i njima nedostaje rekreacija"
Katja PIJACA