Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Pet hrvatskih bisera za Europu

Autor: Damir Maričić

19.03.2010. 23:00
Pet hrvatskih bisera za Europu

Foto: Vedran SITNICA



U konferencijskoj sali Upravne zgrade Nacionalnog parka Sjeverni Velebit u Krasnom jučer su se predstavili hrvatski kandidati u ovogodišnjem natjecanju za europsku destinaciju izvrsnosti (Eden). Riječ je o Karlovcu, Fužinama, Krapnju, Iloku i Ninu. Predstavnici ovih mjesta koja su ušla u uži nacionalni izbor pokazali su okupljenima sve svoje adute i razloge zbog kojih bi dotična mjesta kao hrvatski prvaci trebali biti proslijeđeni europskoj komisiji. Tema ovogodišnjeg Edena je “Turizam uz vode”.
Iz Zadarske županije kao kandidat predstavljen je najstariji hrvatski kraljevski grad – Nin, a direktorica Turističke zajednice Nina Marija Dejanović slikom i tekstom, temeljem zadanih kriterija predstavila je okupljenima ovaj hrvatski biser. Isto su učinili i njezine kolege iz kandidiranih gradova. Tema život, odnosno turizam uz vode predstavljen je i kod prvog predstavljenog Karlovca. Karlovac poznat kao grad na četiri rijeke opisan je sa svojim prirodnim i kulturnim znamenitostima, manifestacijama, turističkim kapacitetima i prometom te svime što ga povezuje i određuje s vodama tih rijeka koje ga oplakuju.
Goranski biser Fužine predstavio je život uz dva svoja umjetna jezera zahvaljujući kojima sve snažnije korača u turističku budućnost. Krapanj kao najniži i najmanji nastanjeni otok na Jadranu, čuveni otok spužvara opisao je svoju povijest života od mora. Osim spužvara i ribara te danas turizma i same građevine, ali i život stanovnika na metar nadmorske visine od mora nesumnjivo pogađa temu ovogodišnjeg Edena.
Najistočniji hrvatski grad Ilok kao kraljevstvo vina i starina nad moćnim europskim Dunavom prikazao je svu svoju ljepotu i zanimljivost, ali i činjenicu da se u nekoliko godina uspio od grada prognanika vinuti među atraktivne i iznimno zanimljive turističke destinacije. Kad smo kod našeg kraljevskog Nina i onima koji to nisu znali pojašnjeno je kako je povijesni gradić nikao na otočiću ninske lagune i iznjedrio život još u vremenu neolita držeći ga do danas kada je i hrvatski i svjetski poznato turističko odredište.
Iako je svojim povijesnim očuvanim mostovima odavno izišao iz gradskih bedema i s otoka se proširio lagunom i danas je prije svega određen morem koje ga okružuje. Od kilometara pješčanih plaža, solane, mrijestilišta ribe do jedinstvenih ninskih kaića. Dejanovićka je osim nizanja ninskih bisera povijesti navela i čitav niz manifestacija kojima se ta povijest i tradicija slavi, ali i određuje kvalitetna budućnost ovdašnjeg stanovništva. Navedeni su i svi ovdašnji specifični oblici flore i faune i rijetke zaštićene vrste.
Kažimo da je povjerenstvo u sastavu Mate Kapović iz Ministarstva turizma, Silvija Licul i Ines Paškvan Kangler iz Hrvatske turističke zajednice zaprimilo prvotno devetnaest kandidatura iz Hrvatske koje su odmah svedene na deset. Od tih deset jučer predstavljenih pet kandidata uži su izbor, dakle favoriti u ovom nadmetanju.
Ines Paškvan Kangler kazala nam je kako će nakon ove prezentacije tijekom travnja povjerenstvo donijeti konačnu odluku o hrvatskom pobjedniku. Potom će njegovo ime dostaviti Europskoj komisiji u Bruxellesu. Najvjerojatnije krajem rujna na svjetski dan turizma hrvatski će pobjednik putovati u Bruxelles gdje će se predstaviti, biti zajedno sa 22 ostala europska pobjednika predstavljen svjetskoj javnosti i nagrađen. Na samoj prezentaciji predstavnici nacionalnog parka Sjeverni Velebit iznijeli su svoja iskustva od lanjske kandidature i nagrade kazavši kako se radi o iznimnom vrijednom priznanju, velikoj reklami, snažnom adutu za sve buduće aplikacije i kandidature za sredstva EU i vrijednom iskustvu za bavljenje ovim poslom uopće.