Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

TURIZAM I KORONAVIRUS Na otoku Pašmanu u ovoj godini prijavljeno tek 26 gostiju

20.03.2020. 15:53


Kad je započela priča o koronavirusu na hrvatski Jadran, obalu i otoke, došlo je relativno puno stranaca i vikendaša. Kako na otoku Pašmanu brojni državljani Slovenije imaju svoje kuće i apartmane provjerili smo istinitost tih priča.
– Automobila sa stranim registracijama i onih iz kontinentalnog dijela ima. Stranci i vikendaši se vide i u trgovinama, vjerojatno im je u našim malim naseljima sigurnije nego u njihovim gradovima. Bilo kako bilo, nije ugodno, u strahu su velike oči. No, zasad nitko od Kunjana i Pašmanaca nema koronavirus, a to je ipak najvažnije. Dabogda tako i ostalo, govori Jureško s Pašmana.


"Bili bismo ugroženi"
One koji se prijavljuju u sustav e-Visitor moguće im je pratiti kretanje, međutim, oni koji imaju kuće i apartmane u ovo zimsko doba se i ne prijavljuju. Koliko je to moguće, prate ih aktivisti općinskih Stožera civilne zaštite.
– Bili bismo ugroženi, jer na otoku Pašmanu živi puno starijih ljudi. S kopnom smo povezani pupčanom vrpcom, moramo biti oprezni i stari i mladi, svi, kazao je Krešimir Ćosić, načelnik Općine Pašman.
– U Općini Pašman u ovoj godini od 1. siječnja do 18. ožujka prijavljen je 21 gost. Od toga deset iz Hrvatske plus tri vikendaša, troje iz Slovenije, četvero iz Ukrajine i jedan prijavljeni iz Srbije. Od 21 gosta od 20. veljače 2020. prijavljeno je njih šest, po tri Slovenca i Zagrepčanina, precizan je Ćosić.
U Općini Tkon od 1. ožujka do 18. ožujka 2020. bilo je pet prijavljenih gostiju, dvoje iz susjedne BiH, četiri iz Zagreba i jedan iz Zagorsko-krapinske županije.
– Govore da je Pašman slovenski otok, međutim u Tkonu u ožujku nema prijavljenih Slovenaca ni drugih stranaca osim dvoje iz BiH. Protekle godine bio je Škraping pa je bilo više ljudi i više prijavljenih, naglasio je Goran Mušćet, načelnik Općine Tkon.
Općina Tkon (Tkon, Ugrinić) uz brojne vikendice ima 260 kućanstva, a turizmom se bavi preko 150 iznajmljivača. Ima turističke agencije Nav travel-Con Sole i Kun, naturistički FKK Sovinje i tri kampa, hotel De Erco, jedno odmaralište, apartmane, sobe, pansione, robinzonske kućice.


Nitko još nije prekinuo prošlogodišnje rezervacije
– Protekle godine bilo je oko 11.000 dolazaka i oko 110.000 noćenja, navodi Mušćet.
Tkon nije samo primamljiva destinacija za obiteljski, avanturistički i robinzonski turizam već postaje "naturistički raj". Naime, dok drugi duž Jadranske obale zatvaraju naturističke kampove Naturist camping FKK Sovinje, jedini u Zadarskoj županiji, obara sve rekorde.
– U kampu je boravilo oko 3.500 gostiju koji su ostvarili oko 30.000 noćenja. S obzirom na 2018. dolaska je bilo preko 50 posto više, a noćenja oko 35 posto, kazao je Mušćet.
U investicijskom ciklusu koji traje tri godine u naturistički kamp uloženo je preko 3,5 milijuna kuna.
– Ljetovanje na "vratima Kornata", u otočnom mjestu sa čak sedam pješčanih uvala postaje sve popularnije. Nema buke, mir je, gosti se mogu odmoriti i kupati u kristalno bistrom moru. Međutim, što će biti ovo ljeto teško je predvidjeti, istaknuo je Mušćet dodajući kako u naturističkom kampu FKK zasad nitko nije prekinuo prošlogodišnje rezervacije kao ni u dobrom dijelu apartmana, a i za robinzonski turizam. No, nema nekog bukinga, novih rezervacija, ali treba biti optimist pa što Bog da, mišljenja je Mušćet.
Pašmanski načelnik, pak, poručuje kako je optimist, no ako se ne poboljša situacija s virusom, ističe on, ovo ljeto teško možemo očekivati ozbiljniji turizam.
– Međutim, sad su drugi prioriteti, čuvanje zdravlja i osiguranje rada općinske uprave, komunalaca i svih drugih. Moramo raditi i živjeti, nema predaje, zaključio je Ćosić.




 


 


Goran Mušćet: Bez straha i panike, samo oprez


Apeliram na smanjivanje straha i panike, i pozivam da strah zamijenimo uvođenjem mjera opreza u svakodnevici. Kriza s kojom smo suočeni, svakako će doći kraju, a izlaz iz nje leži u odgovornom ponašanju i praćenju uputa nadležnih tijela.
Također, Općina Tkon poduzima sve korake na koje nas obveže nacionalni Stožer civilne zaštite. Imamo izuzetno aktivan općinski Stožer civilne zaštite koji predvodi Lovre Bojmić, načelnik stožera, kazao je Mušćet.


 


 


Krešimir Ćosić: Iziđite na zrak i držite razmak


 


Ostanite kod kuće što više možete. To je trenutačno najvažniji savjet medicinara. Što je manji međusobni kontakt, manji je i rizik od širenja novog virusa.
Čak i ako ste zdravi i mislite da vas koronavirus ne bi životno ugrozio, socijalno distanciranje ne štiti samo vas već i one ranjivije koje biste mogli zaraziti. Ne možete očekivati da ćete izbjeći svaki kontakt s ljudima. Bez obzira na to radi li se o privatnim ili poslovnim razlozima, s vremena na vrijeme ćete se susresti s ostalim ljudima. Zdravstveni stručnjaci kažu da ograničite kontakte na iste rođake i prijatelje i izbjegavate susrete s 'nepoznatima'. To, među ostalim, epidemiolozima olakšava potragu u slučaju zaraze. Iziđite na svjež zrak Sunčeva svjetlost i kisik i dalje su važni. Naposljetku, fizičko i mentalno zdravlje pomažu u borbi s potencijalnom infekcijom. Otiđite u šetnju, virolozi nisu protiv toga, samo pritom držite razmak.