Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U ZADARSKOJ BOLNICI Svi specijalistički pregledi koji nisu hitni otkazani do daljnjega

20.03.2020. 22:00


Moram priznati da od kad se dogodila cijela situacija s koronavirusom bilježimo pad darivanja krvi, a nama je trenutno, kao Odjelu transfuzije, najbitnije osigurati dovoljne količine krvnih pripravaka. Zbog toga se darivanja krvi održavaju ponedjeljkom i četvrtkom prema unaprijed planiranim terenskim akcijama, koje se održavaju ili u gradu ili županiji. Osim toga, od ponedjeljka će svi dobrovoljni darivatelji krvi moći doći u Hrvatsko narodno kazalište utorkom, srijedom od 10 do 18, a petkom od 8 do 13 sati. Dati krv na Odjelu transfuzije do daljnjega neće biti moguće, rekla nam je Marijana Nadinić, voditeljica Odjela transfuzije OB Zadar.


Građani u nedoumici
Istaknula je kako, što se tiče kroničnih pacijenata koji su dolazili kod njih vaditi krv, to mogu napraviti kod liječnika obiteljske medicine. Što se tiče trudnica one mogu ići u redovnom radnom vremenu.
– Trudnice, djeca, hitni i onkološki pacijenti mogu doći kod nas na pretrage koje mi radimo, a to su krvne grupe i serologija, to sve normalno radimo. Pacijenti koji nisu hitni ne dolaze jer se ne rade ni operacije koje nisu hitne, rekla nam je jučer dr. Nadinić.
Zanimalo nas je što je s unaprijed dogovorenim pregledima za koje su se brojni građani upisali i prije dva, tri ili šest mjeseci, a koji su se trebali održati u nadolazećim danima. O ovoj temi razgovarali smo s Edijem Karucom, zamjenikom ravnatelja zadarske Opće bolnice.
– Svi pregledi koji nisu hitni odgođeni su dok se situacija ne smiri. Mi ćemo obavijestiti sve pacijente o tome kako su im dogovoreni pregledi odgođeni, a i oni sami mogu nazvati odjele te provjeriti s liječnicima ili medicinskim sestrama koji će im dati informaciju kad ih se može primiti. Možda će neki dobiti informaciju da mogu i doći u dogovorenom terminu, a neki će biti dogovoreni za ubuduće, sve ovisi o pojedinoj situaciji. Najbolje da se pacijenti javljaju svojim liječnicima obiteljske medicine te ukoliko je riječ o hitnom pregledu, oni će ih poslati u bolnicu kao hitne slučajeve i bit će pregledani, kazao je dr. Karuc.
I brojni građani javili su nam se i rekli kako ne znaju što da rade, a imaju preglede u skorijem razdoblju.


Informacije na centralnom naručivanju
– Imam dijete koje kroz travanj mora otići na dva kontrolna pregleda i ne znam što ću. Naručila sam ga putem e-maila te mi još nitko ništa iz bolnice nije javio. Zvala sam i oba odjela te mi nisu mogli sa sigurnošću reći što će biti s tim pregledima. Sestre s kojima sam razgovarala su mi rekle kako svakodnevno prate situaciju te kako najvjerojatnije neće biti ništa od pregleda, rekla nam je jedna sugrađanka koja je htjela ostati anonimna. Dodala je kako će najvjerojatnije svi pregledi biti odgođeni, ali nije joj jasno hoće li joj obavijest doći putem maila i hoće li dobiti novi termin te kako će dobiti informacije o tome. Na ovo joj, rekla nam je, nisu mogle odgovoriti ni medicinske sestre te su je uputile da pošalje upit e-mailom na centralno naručivanje, gdje bi trebali imati više informacija.
Na centralnom naručivanju, prenosi nam naša sugovornica, još uvijek sa sigurnošću ne mogu reći koji će pregledi biti otkazani, ali rekli su joj kako će svi pregledi u skorijim datumima sigurno biti otkazani. Što se tiče onih kasnijih, potrebno je nazvati za dva, tri tjedna, te provjeriti.