Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Bez stresa i veće potrošnje »Brokerima« srušene akcije

20.03.2021. 09:22


Košarkaši Zadra upisali su bez velikog stresa na gostovanju kod Vrijednosnica Osijek 21. premijerligašku pobjedu, s kojom su ujedno napravili dobru uvertiru pred današnji abaligaški sraz s Cedevitom Olimpijom u Ljubljani. Pobjeda je Zadranima sjela na konto kontroliranom, rutinskom igrom u utakmici kojom su dominirali napadi, a prijelomnim se pokazao sami smiraj prvog poluvremena kad su igrači u plavom uspjeli nakon potpunog egala pobjeći na devet viška. U nastavku je Zadar vješto održavao stečenu razliku, dok je konačna potvrda ostanka na vrhu ljestvice stigla na otvaranju zadnje četvrtine kad su izmoreni domaći igrači (Šarlija je dotad izrotirao tek šest igrača) bili prisiljeni potpisati kapitulaciju.


Razigrani Kujundžić


Već je prva četvrina najavila igru bez obrana, a zanimljivo Zadrani su se u tom razdoblju iskazali njima ove sezone atipičnim oružjem, vanjskim šutom. Pet trica ubacili su Perinčićevi igrači u tih inicijalnih 10 minuta, dvije su bile djelo Mavre dok su po jednu zabili Carter, Vuković i Jordano. No, nije im ta šuterska renesansa donijela previše rezultatske koristi jer je domaćin uspio ući u drugu dionicu s tek dva minusa (18:20). Lisica i Kujundžić iskoristili su jedno malo opuštanje gostiju koncem prve četvrtine, a ovaj potonji je nastavio štetno djelovati na zadarsku obranu i u narednih 10 minuta. Kujundžić je do poluvremena ubacio 18 koševa i bio je daleko najbolji pojedinac na terenu, no nije imao adekvatnu pratnju suigrača pa je Zadar na račun vrlo agilnog Junakovića uspijevao biti bar koračić ispred Osječana. Ipak, obrambeni dio im nije bio na visini iako samo htijenje nije bilo upitno. Previše je laganih poena dopušteno domaćem sastavu koji su pak uzvratili darovima u obliku 11 izgubljenih lopti, a kuriozitetan je podatak da su tek jednu loptu bacili »u bunar« dok im je čak deset lopti doslovno iz ruku ukrala Perinčićeva momčad. No, sve se to do završne minute prvog poluvremena tek pokazalo dovoljnim za poravnati rezultat (39:39), da bi onda Zadrani 9:0 serijom u zadnjih 60 sekundi prvog dijela napravili ključan korak ka novoj pobjedi. Bursać je doprinio s četiri ubačaja, zabio je dva bacanja Junaković dok je priču za prvih 20 minuta na pravi način zaključio Mavra, svojom trećom tricom (39:48). Četvrtu je kapetan ubacio u prvom dijelu treće dionice s kojom se Zadar drugi put našao na dvoznamenkastom višku (48:58), a Osječani su opstali u koliko-toliko živoj utakmici do kraja četvrtine dok je još goriva u svojim motorima imao Kujundžić (66:76).




Odmorene vedete


Nominalno druga Perinčićeva postava s Junakovićem na jedinici i Kraljevićem na petici pokazala se vrlo konkretnom u tim prijelomnim trenucima i tako je trener Zadra uspio u naumu da odmori svoje ponajbolje igrače, a da rezultat i igra ne pate. Štoviše, Junakoviću i Kraljeviću su se u egzekuciji pridružili Palokaj i Jordano, potom i Brala te se kraj utakmice dočekao na vrlo ugodnih 20 plusa. Najboljim se u zadarskim redovima pokazao Junaković koji je ubacio 20 koševa, uz četiri skoka i ukradene lopte, dok su Mavra zabio 14 poena. Kod Osječana je briljirao Kujundžić s 31 ubačajem, a Zadranin Lisica je dodao 16.


Večeras u 21 sat kod Cedevite Olimpije


Malo više od 24 sata nakon završetka osječkog ogleda košarkaše Zadra očekuje novi ispit u 22. abaligaškom kolu na gostovanju kod Cedevite Olimpije s početkom u 21 sat. »Zmajčeki« na čelu s hrvatskim trenerom Juricom Golemcem dočekuju sastav Ivana Perinčića u ulozi velikog favorita iako je prvi sraz na Višnjiku (78:80) ponudio veliku neizvjesnost. Strateg Zadra apostrofirao je izgubljene lopte koje večeras moraju biti svedene na minimum ako se misli »zagorčati život« domaćem sastavu.


– Moramo iskontrolirati Perryja i njegovu tranziciju kao i Olimpijin šut za tri poena. Oni su vrhunska momčad, malo im je nedostajalo da prođu u četvrtfinale Eurokupa i teško je išta prognozirati u ovom ludom rasporedu. Jedino što tražim od svojih igrača je da budu maksimalno koncentrirani i da ispoštujemo one stvari koje smo dogovorili. Moramo imati disciplinu u napadu i moramo smanjiti broj izgubljenih lopti jer u zadnje četiri utakmice u ABA ligi ta brojka nam je užasno visoka – istaknuo je Perinčić pred večerašnje gostovanje u ljubljanskim Stožicama.


 


VROS 77 – ZADAR 97


(18:20, 21:28, 27:30, 11:19)


OSIJEK – Mala dvorana Gradski vrt. Bez gledatelja. Suci: Josip Radojkovi, Luka Kardum i Josip Mikulić.


VRIJEDNOSNICE OSIJEK: Pšihistal, Lisica 16, Maskaljević, Kujundžić 31, Tokić, Špehar, Porobić 9, Ćosić, Jelavić, Topolović 8, Lakić 3, Paić 10. Trener: Stipe Šarlija.


ZADAR: Carter 11, Jordano 11, Palokaj 7, Brala 5, Vuković 3, Bursać 8, Junaković 20, Mavra 14, Onuaku 8, Planinić 2, Kraljević 8. Trener: Ivan Perinčić.


Justice zbog ozljede ostao u Zadru


Taman kad su se u stožeru Zadra ponadali da će na jedno od brojnih ovosezonskih dvostrukih gostovanja u kompletnom sastavu dogodio se peh s ozljedom Kodija Justicea kojem je u četvrtak navečer na zadnjem treningu stradao skočni zglob. Američki šuter ostao je tako u Zadru, s nadom da će se uspjeti oporaviti pred nadolazeći pakleni tjedan u kojem momčad s Višnjika igra čak četiri utakmice, počevši od domaćeg ogleda kontra Šibenke u ponedjeljak.