Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Žive sjećanja na Stipu Elkaza, poginulog u Paljuvu

20.03.2021. 14:30


Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju kod zaseoka Baždarići u Paljuvu obilježena je 28. godišnjica pogibije hrvatskog branitelja Stipe Elkaza iz Kijeva, pripadnika 4. gbr Pume. Molitvu odrješenja je predvodio o. Josip Galić, župnik Novigrada i Paljuva.
– Naši poginuli tijekom Domovinskog rata žive u našim sjećanjima. Ovdje na prvoj crti bojišnice obilježavamo obljetnicu pogibije heroja Domovinskog rata, 22-godišnjeg Stipe Elkaza, kazao je Joso Klapan, načelnik Općine Novigrad.


Mjesto sjećanja i ponosa
Zbog pandemije koronavirusa i epidemioloških mjera na odavanju počasti bilo je minimalni broj nazočnih.
– Zahvaljujući nesebičnoj žrtvi hrvatskih branitelja stvorena je i obranjena, oslobođena hrvatska država. I ovo spomen obilježje odražava vrednotu Domovinskog rata i nadasve mjesto sjećanja i ponosa na hrvatske branitelje. Iz nametnutog rata izašli smo kao pobjednici. Moramo imati na umu da žrtve Domovinskog rata nikada ne smiju biti zaboravljene. One nas obvezuju na širenje istine o Domovinskom ratu kao i na borbu protiv zaborava, naglasio je Klapan.
Općina Kijevo je u suradnji s Općinom Novigrad podignula ovo spomen-obilježje kao uspomenu na Stipu Elkaza, junaka i viteza Domovinskog rata koji je uvijek bio prvi kad je trebalo.
– Sipe je domovini dao ono najvrjednije što je imao, svoj mladi život. Znam da se u srcima osim ponosa javlja i tuga, ali evo i danas kraj ovog spomen-obilježja zauvijek upisujemo trag žrtve koju su hrvatski branitelji podnijeli za slobodu, kazao je Marinko Čavka, dopredsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata (UDVDR) u Šibensko-kninskoj županiji.


«Pronašao svoju minu«
Stipe Elkaz bio je rođen 10. siječnja 1971. u Kijevu, u kotlini između Dinare i Kozjaka, a nakon odsluženog vojnog roka 1991. godine odlazi na ratište, gdje sudjeluje u obrani Hrvatske. Poginuo je 15. ožujka 1993. godine u gustoj šikari kod Paljuva gdje je, kako kažu mineri, »pronašao svoju minu«.
– Našeg heroja Stipe danas se sjećamo sa sjetom ali i ponosom. Rane iz obrambenog Domovinskog su u obitelji Elkaz na žalost još duboke i vrijeme koje prolazi ne čini ih manje bolnima. Zbog korone ondje s nama nije Stipina sestra Veronika koja sa suprugom Ivanom Žeravicom živi u Vrliki, kaže Čavka, načelnik Općine Kijevo u dva mandata.




Ubijeno 9 članova obitelji
Obitelj Elkaz je platila strašnu cijenu u poraću Drugog svjetskog rata kad je ubijeno 9 članova obitelji, a veći dio zemlje nacionaliziran.
– Stipin otac Josip Elkaz, koji je prerano preminuo, prije 11 godina, u Domovinskom ratu bio je na sinjskoj bojišnici nakon što je prošao tešku golgotu kninskih kazamata jer je bio zarobljen tijekom pada Kijeva te je 207 dana proveo u Martićevu zatvoru. Preostala obitelj Elkez bila je u progonstvu u naselju Resnik, kazao je Čavka.
Pored Marinka Čavke na odavanju počasti bili su i Mijo Teskera iz Udruge Prvi hrvatski redarstvenik u Kninu i Ivan Vujić iz Udruge specijalne policije Knin, svi iz Kijeva. Novigradsko izaslanstvo je predvodio Joso Klapan.
– S ovoga mjesta pošaljimo poruku zajedništva, hrabrosti i upornosti kao iskrene zahvalnosti za žrtvu svih hrvatskih branitelja kako bi i naši mladi bili upoznati s istinskim značajem domoljublja, ali i našim postrojbama i njihovim veličanstvenim pobjedama u Domovinskom ratu, poručio je Joso Klapan.