Rođendan na Forumu, rođendan u katedrali

Slika korisnika gsimunov
MOŽDANI UDAR
Autor: 
U Crkvi, u kršćanstvu zajednica vjernika slave se tri rođendana: Isusa Krista, Isusove majke Marije i Ivana Krstitelja. U kršćanstvu blagdani svetaca imaju svoj izvor u njihovoj mučeničkoj i svetačkoj smrti, jer njihova smrt, koja je zrcalo njihova života, nakalemljena je na smrt i uskrsnuće Isusa Krista, jedine Glave Crkve
Vedran SITNICA/ ZL
Sveta misa u katedrali sv. Stošije

Do javnog slavlja rođendana nadbiskupa Želimira u katedrali svete Stošije u Zadru, posljednja javna proslava rođendana dogodila se na izmaku osamdesetih godina dvadesetog stoljeća na Forumu, rođendana Josipa Broza Tita. Svako totalitarno društvo ima svoje blagdane. Blagdani proizlaze iz centralne figure totalitarizma.
Tako rođendan, koji je zapravo intimni događaj osobe, njegove obitelji i bliskih uzvanika, postaje dres cod, osobna karta društva koje odašilje sakrosantnu poruku. Javno slavljenje rođendana bandira je ideologije koja slavljenika stavlja u srž neke zajednice. Ne slaviti javno rođendan »našega Vođe«, znači postati disident, otpadnik i rak rana »našega ustroja«.
Režiseri slavlja, koje se, vrlo zanimljivo, naziva akademija, nadbiskupa, posjedaju na središnji tron u podnožju oltara na sredini katedrale. Desno od njega u prvim klupama sjedi civilna vlast, lijevo sjedi kler. Tako nam slika odašilje poruku: u Zadru se simbioza dviju vlasti pretače u nadvlast koja se zove moć.
Prisutni intelektualci daju svoj znanstveni doprinos aktualnoj zadarskoj moći.
Akademija u katedrali luta između paraliturgije i komunističke akademije.
U Crkvi, u kršćanstvu zajednica vjernika slave se tri rođendana: Isusa Krista, Isusove majke Marije i Ivana Krstitelja. U kršćanstvu blagdani svetaca imaju svoj izvor u njihovoj mučeničkoj i svetačkoj smrti, jer njihova smrt, koja je zrcalo njihova života, nakalemljena je na smrt i uskrsnuće Isusa Krista, jedine Glave Crkve.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4.8 (5 glasova)