Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

PROMATRAČI IZ SJENE Zadarska baština pod EU zvijezdama

20.04.2020. 10:11


Veliki zadarski projekt uređenja šetnice na bedemima već nekoliko mjeseci ima još jednog »promatrača iz sjene« koji je ovih dana izašao na vidjelo. Tim učenika Gimnazije Franje Petrića pod nazivom Edu Akcija, predvođen pedagoginjom Antonijom Kero, prati uređenje bedema koje se radi u sklopu europskog projekta Zadar baštini, istražujući poput novinara svaki segment pretvaranja ceste i parkirališta na Muraju u tematsku glazbenu šetnicu i utjecaj tog projekta na grad. Učenici su tako već napravili veliki dio posla, prikupili brojne informacije, razgovarali sa stručnjacima i građanima, analizirali financijski dio projekta, snimili gro materijala… Sve kako bi na kraju napravili završnu prezentaciju svog projekta koji se zove »Zadarska baština pod EU zvijezdama«.


Baš su zagrizli
Radi se o pilot-projektu »U školi otvorene kohezije – At the school on Open Cohesion, ASOC« na koji se MIOC prijavio na poziv Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova pri čemu je zadatak učenika praćenje jednog projekta u njihovoj lokalnoj zajednici financiranog sredstvima Europske unije. Oni su izabrali dio projekta Zadar baštini koji se odnosi na uređenje bedema.
Kako kaže pedagoginja Kero, cilj provođenja projekta je poticanje kulture aktivnog građanstva kod učenika, te osvješćivanje učenika o mogućnostima kohezijske politike i EU fondova.
– S time se u Italiji počelo još 2013. godine, a ove godine smo se uključili i mi te Španjolska i Grčka. Uz našu školu, sudjeluju još četiri hrvatske škole, a ona škola čija prezentacija bude procijenjena najboljom, sudjelovat će na Europskom tjednu regija i gradova 2020. u Bruxellesu. To nagradno putovanje je poticaj za djecu da se trude, ali moram reći da su bez obzira na nagradu, tako radosno uključeni u ovaj projekt da nemam riječi. Baš su zagrizli. Sve je vrlo zahtjevno i imamo puno posla, ali oni su podijelili zadatke prema onome što nekome najbolje leži i zaista su fantastični, priča pedagoginja Kero, voditeljica projekta.
A taj fantastični tim Edu Akcije čine učenici trećih razreda MIOC-a: Ivan Mile Kozulić, Fani Čeović, Mare Žunić, Oliver Gojković, Martina Bačić, Jakov Zorić, Ivan Grašo, David Blaslov, Hana Begić i Ema Žilavec.
Svatko ima svoju ulogu, a mi smo razgovarali s Jakovom Zorićem, dizajnerom.
– Prije ovog sam radio logo za program Eramus+ i rado sam se uključio i u ovoj projekt. Moji zadaci su logo, sve što se tiče estetike onoga što radimo, uređivanje fotografija i slično. Prije izolacije smo se sastajali svake subote da bismo vidjeli tko je što napravio i podijelili nove zadatke. Mogu reći da su ti projekti nešto najbolje što mi se dogodilo u ovoj godini. Jako me to zabavlja i oslobađa od stresa, tu je i druženje i učenje na zabavan način, rekao je Zorić.


Iz Ministarstva ih već pohvalili
O svim aktivnostima na projektu učenici pišu i na blogu te na društvenim mrežama, a obvezni su svaki mjesec podnijeti izvješće Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova o napravljenom. Kako kaže Kero, iz Ministarstva su ih već pohvalili, što ih jako raduje.
Projekt Edu Akcije je podijeljen u četiri faze. Uprvoj fazi je bilo istraživanje o projektu iz medija, u drugoj fazi se radila financijska analiza projekta, a trenutačnu treću fazu su učenici trebali najviše provoditi na terenu. Već su dobar dio intervjua i anketa napravili, ali koronavirus im je malo pomrsio planove.
– Nismo željeli odustati pa se snalazimo za nastavak aktivnosti i intervjua, odrađuje se sve putem Skype-a, Whats app-a, video poziva, mail-a, telefonskih poziva… I to je dobro iskustvo. Učenici su jako spretni, potkovani, brzi u reakcijama i idejama, zaista su čudesni, opet će zadovoljno pedagoginja.
Razgovarali su i s građanima, tražili njihovo mišljenje. Među njima je i Venci Jurin, jedan od simbola Zadra. Surađuju i s Mladenom Masarom, jednim od autora izložbe »Zadarski bedemi kroz povijest«… Učenici imaju tijekom ovog projekta priliku okušati se u intervjuima s osobama najrazličitijih struka.




U pozadini zaista lijepa priča
– Iznenadilo nas je koliko je različitih struka uključeno u projekt i koliko su oni zapravo svi važni. Djeca su tu naučila povijest, intervjuirali su svog profesora povijesti Nikolu Markulina, zatim profesora povijesti umjetnosti Valentina Radmana. Nadalje arheološki aspekt ih je fascinirao – to da je tu otkrivena poštanska cesta. Razgovarali su s autorom projekta, arhitektom Bogdanom Marovom. Barbara Peranić iz Konzervatorskog odjela nam je dala niz informacija, zatim Zadra Nova, Grad Zadar, građevinske tvrtke… Svi su nas tako lijepo primili i rado razgovarali, na čemu smo im zahvalni. Ipak, u pozadini je zaista lijepa priča, u kojoj učenici puno uče, odgajaju se za građansku uključenost u zajednici, a istovremeno za ovaj projekt rade, recimo to tako, dodatnu reklamu, govori Kero.
Slijedi četvrta i zadnja faza – izrada kreativne prezentacije projekta koju bi učenici trebali objaviti u svibnju. Ukoliko neće moći održati javnu prezentaciju, ona će biti objavljena online, na stranicama škole, kao i na stranicama samog projekta Zadar baštini.
Zasigurno nas mnoge zanima kako će po uređenju izgledati bedemi, ali i što su sve učenici saznali u tijeku njihovog projekta Zadarska baština pod EU zvijezdama… Jedva čekamo.