Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Kuliš: Znamo da nas čeka težak posao, ali imamo već iskustva

20.04.2021. 07:15


Petak je košarkašima Sonik Puntamike donio povratak pobjedničkim navikama jer su nakon četiri poraza u nizu uspjeli svladati Alkar u svojim Jazinama (87:81), a već danas očekuje ih novi okršaj s još jednim dalmatinskim suparnikom. Igrači pod vodstvom Stipe Kuliša (Hrvoje Vlašić je i dalje bolestan) s početkom u 19 sati igraju na Gripama protiv Splita zaostalu utakmicu 28. kola HT Premijer lige u koju, naravno, ulaze sa statusom autsajdera.


Borac saveznik
»Žuti« ove sezone pripadaju samom vrhu hrvatske košarke, no Puntamičani ovom dvoboju podsvjesno pristupaju sa stisnutim palčevima, nadajući se da će njihov domaćin biti iscrpljen i emocionalno ispražnjen od jučerašnjeg »biti kili ne biti« okršaja za ABA o(p)stanak kontra Borca iz Čačka. Nadu u eventualni uspjeh Kuliševim igračima pomalo i donosi činjenica da su već jednom ove sezone skinuli skalp Splitu, još tamo u prvom krugu ligaškog dijela, a svakako je primarna želja Zadrana prezentirati se na Gripama u dobrom svjetlu. Priprema i skauting od strane stručnog stožera su po već uhodanoj proceduri odrađeni kvalitetno, prepoznate su sve vrline i mane »Žutih« i ostaje tek pokušati sve zamišljeno precrtati na teren gdje će najveći problem Puntamičanima predstavljati kvalitativna razlika u odnosu na Split kao i puno šira rotacija sastava pod vodstvom Milana Karakaša.
– Svjesni smo da idemo u goste ponajboljoj momčadi HT Premijer lige, međutim ta činjenica ne djeluje demoralizirajuće po nas već nam predstavlja jedan motivirajući čimbenik. Nakon što smo secirali profil igre Splita, želja nam je kroz određene napadačke i obrambene sisteme naglasiti njihove slabije segmente i tako se pokušati dovesti u jednu povoljnu situaciju. Znamo da nas čeka težak posao, ali imamo iskustva igranja u takvim uvjetima te vjerujem da ćemo psihološki i prije svega energetski kvalitetno odgovoriti izazovima ove utakmice – kazao je na prvu Kuliš koji ne smatra nevažnim to što su Splićani jučer navečer odigrali utakmicu sezone kontra protiv Borca i u tom grmu bi se mogao pronaći zec koji bi podigao akcije zeleno-bijeli.
– Split je u poziciji da ima dva otvorena fronta, onaj borbe za ostanak u ABA ligi kao i u hrvatskom prvenstvu gdje konkuriraju za startnu jedinicu u doigravanju. Dakako da nam ide u korist njihova jučerašnja utakmica s Borcem, no, gledajući s druge strane radi se o visoko profesionalnoj momčadi i njihovi igrači su navikli igrati u ovakvim uvjetima. Oni će se istina morati brzo prebaciti fokus na nas jer se bore sa Zadrom za tu poziciju broj jedan i pobjeda protiv nas im je itekako bitna.


Bez Šarlije i Gospića
U Soniku bi možda optimizam bio i izraženiji da ih u zadnje vrijeme nisu snašle poteškoće s kadrom pa je za današnji dvoboj sa Splitom teško vjerovati da će Kuliš moći računati na Marina Šarliju i Antu Gospića. Nastali krater pod koševima ipak će se težiti nadoknaditi nekim drugim rješenjima.
– Što se tiče našeg kadra, on će do samog početka utakmice biti nepoznanica. Sezona je dugačka, već je kasna faza i trenutačno smo vrlo načeti ozljedama pa je upitno s kakvim rosterom ćemo istrčati večeras na Gripama. Jošić se vraća, ali su Šarlija i Gospić upitni i vrlo je vjerojatno da neće moći nastupiti. Evidentno je da smo pod košem tanki i prisiljeni smo tražiti neka alternativna rješenja na obrani niskog posta. Možemo već sad predvidjeti da će nas Split napadati iz tih post-up pozicija. Isto tako, Split definitivno ima razloga smatrati da imaju prednost u čistoj jedan na jedan igri u odnosu na nas, no pokušat ćemo to zakrpati nekim alternativnim rješenjima – kazao je za kraj Kuliš.




Peto mjesto veliki motiv
Tri utakmice ostalo je Puntamičanima odigrati do kraja osnovnog dijela HT Premijer lige i već sada u mlađem zadarskom prvoligašu mogu biti zadovoljni s postignutim. Osigurano je najmanje šesto mjesto i vodi se »mrtva utrka« sa Škrljevom za petu poziciju. U slučaju uspjeha u završna dva kola, protiv Osijeka i Šibenke, izjednačio bi se povijesni klupski uspjeh iz 2010./11. kad su zeleno-bijeli pod vodstvom Nevena Plantaka zaključili sezonu na petom mjestu u Ligi za prvaka.
– To peto mjesto nam je i neka vodilja. Već u ovom trenutku, ako ćemo sumirati sezonu, možemo konstatirati kako smo napravili gigantski posao, s obzirom na naše projekcije prije početka sezone i što su nam drugi predviđali. Međutim, toliko smo blizu cilja, izjednačavanja rezultata iz 2011. godine, i to nam apsolutno predstavlja motiv da na najbolji mogući način privedemo ovu sezonu kraju.