Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Otvorena i blagoslovljena ispraćajnica za pokojnike u Radovinu

20.04.2021. 11:00


Radovin je dobio dvoranu za ispraćaj pokojnika koja je podignuta uz zapadnu ogradu mjesnog groblja u kojem je srednjovjekovna crkva sv. Petra iz 14. stoljeća. Obred blagoslova objekta vrijednog 618.972 kune predvodio je don Ivica Jurišić, župnik Radovina i Ljupča.
– Usprkos koroni danas je doista dobar dan za Općinu Ražanac, a osobito za naše mještane iz Radovina koji će izgradnjom nove dvorane za ispraćaje sada imati prikladan prostor za posljednji ispraćaj pokojnika, kazao je načelnik Nikola Miletić.


Objekt se sasvim uklopio
Riječ je o modernoj zgradi s prostorijom za izlaganje, pomoćnom prostorijom i dvije sanitarne prostorije, sa svim popratnim sadržajima i infrastrukturom, primjerenom za dostojan ispraćaj pokojnika.
– Sprovod i pogrebna ceremonija predstavljaju snažan emocionalni događaj koji zahtijeva određenu kulturu ponašanja. Primjereno 21. stoljeću, naši najmiliji pred pogreb bit će izloženi u ispraćajnoj dvorani, naglasio je Miletić, dodavši kako su komunalni objekti za ispraćaj pokojnika osim u Radovinu i na grobljima u Rtini, Jovićima i Ražancu.
U uvjetima pandemije koronavirusa i strogih epidemioloških mjera uz minimalni broj nazočnih protokol je vodila Anita Krpina, općinska pročelnica.
– Objekt se sasvim uklopio, stopio s okolišem. Štoviše, po svojoj veličini, standardu, opremljenosti, uređenju okoliša, najizvrsniji je objekt takvog tipa u našoj županiji, mišljenja je Miletić.


Beretini, dobročinitelji
Ukupno bruto površina objekta je 59,90 metara četvornih, a nalazi se na zemljištu od 1.035 metara četvornih koje je u cijelosti darovao Elvis Beretin iz Radovina, sin 80-godišnjeg Benjamina Beretina, kažu nazočni mještani, »ljudine i po«.
– Obavljen je tehnički pregled ovog vrijednog i značajnog infrastrukturnog objekta s kojim je utvrđeno da je izgrađen u skladu s izvršnim aktom za građenje. Posjeduje dozvolu za uporabu ispraćajnice, druge skupine, navodi Miletić, istaknuvši kako je dio zemljišta za parkiralište darovao Dinko Beretin.
Projekt mrtvačnice je izradila tvrtka Modular d.o.o. iz Zadra po glavnom projektantu Lenki Šaran. Stručni nadzor je obavio dipl. ing. građ. Željko Čirjak iz istoimenog Ureda ovlaštenog inženjera građevinarstva iz Zadra. Radove na izgradnji dvorane izvela je tvrtka Dundo iz Radovina, vlasnika Ante Dundovića.




Načelnikove zahvale
– Ukupna vrijednost radova iznosi 618.972 kune s PDV-om. Unutarnje uređenje obavila je tvrtka Ambient d.o.o. iz Podvršja (67.158 kuna), opremanje Stolarija Pajo iz Ražanca (11.640 kuna), dok je uređenje okoliša obavila tvrtka Dundo iz Radovina (73.245 kuna), nabrojio je Miletić dodajući kako je gradnju objekta sufinanciralo Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u iznosu od 114.760 kuna, Općina Ražanac s 504.212 kuna, dok Zadarska županija nije sa svojim sredstvima sudjelovala u gradnji dvorane za ispraćaj.
Načelnik je zahvalio svima koji su gradili objekt, darovali zemljište ili bilo na koji način pomogli da se završi. Zahvalio je i mještanima Radovina na strpljenju i razumijevanju koje su pokazali tijekom gradnje ispraćajnice.
– Pred nama su još veći i manji projekti za boljitak našeg mjesta, zaključio je Miletić.