Nasadi ukrasili grad maćuhicama, potočnicama, tulipanima...

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Na rivi ovog proljeća - radovi umjesto cvijeća
Cvijeće u nabavi u ovoj godini nije poskupjelo s obzirom da smo vezani ugovorom o nabavi te sukladno tome, cijene ostaju nepromijenjene za ugovoreno razdoblje. Ali kod dobavljača se osjeti smanjena količina pojedinih artikala, s obzirom da je cvijeće poskupjelo na burzi. Međutim, prilagođavamo se tržištu, govori Krnčević
Marin GOSPIĆ
Lukovice Nasadi nabavljaju iz Nizozemskoj, a ostale sadnice sami proizvode

Iako temperature ne odaju dojam da je proljeće u punom jeku, atmosfera probuđene prirode ne može nam promaknuti zahvaljujući šarenilu i bogatstvu razlistanih ružičastih i zelenih stabala te cvjetnih gredica na frekventijim mjestima u gradu. Cvjetne oaze uređene kod spomenika pomorcu na Branimiru, zatim na ulasku u Perivoj Vladimira Nazora, uz crkvu sv. Frane ili u Perivoju Gospe od Zdravlja...; zaista su ukras gradu i česta kulisa za fotografije koje putem društvenih mreža obilaze svijet.
Kako govori direktor tvrtke Nasadi d.o.o., Josip Krnčević, cvijeće koje sada cvate je sađeno još jesenas.

Pozitivne reakcije građana

- To su maćuhice, potočnice i tratinčice, a između njih su lukovice tulipana. Lukovice nabavljamo iz Nizozemske, a ostalo sami proizvodimo. Reakcije građana su vrlo pozitivne i drago nam je zbog toga, govori Krnčević.
Tek kad lukovice ocvatu, na udarnim pozicijama gdje šeće najviše ljudi ili uz važnije prometnice, sadit će ljetno cvijeće.
- Kako se zbog radova neće saditi cvijeće na rivi, pojačane će biti sadnje na drugim lokacijama. Za ljetnu sadnju koristimo najčešće begonije, vodenice, đirane, salvije, dalije, kadifice, ukrasni batat i dr. Svo ljetno cvijeće je iz vlastite proizvodnje. Nedavno smo uredili prometne otoke sadnjom manjih drvoreda i ukrasnih trajnica. To su razdjelne trake u Ulici Nikole Šubića Zrinskog, u Ulici Franje Tuđmana i u Ulici Vlatka Mačeka. U Perivoju kraljice Jelene postavili smo preko 500 pločica s imenima biljaka na hrvatskom, latinskom i engleskom jeziku kako bi educirali posjetitelje. I cijeli perivoj je dodatno uređen, a staze pošljunčane, pojašnjava Krnčević.
Kompletan popis biljaka je pregledao prof.dr.sc. Jozo Franjić sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu koji je napravio recenziju popisa i pomogao oko točne determinacije biljaka te će sad i posjetitelji putem pločica prepoznavati biljke.

I ove godine bez Cvijeta Zadra

S obzirom na vlastitu proizvodnju i dobro planiranje, nabava cvijeća za Nasade nije poskupjela.
- Cvijeće u nabavi u ovoj godini nije poskupjelo s obzirom da smo vezani Ugovorom o nabavi te sukladno tome, cijene ostaju nepromijenje za ugovoreno razdoblje. Ali kod dobavljača se osjeti smanjena količina pojedinih artikala, s obzirom da je cvijeće poskupjelo na burzi. Međutim, prilagođavamo se tržištu, te ukoliko troškovi budu rasli, morat ćemo uskladiti cijene. Tako da postoji mogućnost povećanja cijena kroz tekuće razdoblje, govori Krnčević.
Dok su u tijeku pripreme za Festival cvijeća u Svetom Filipu i Jakovu, Cvjetna izložba »Cvijet Zadra« neće se, nažalost, održati ni ove godine.
Nasadi će zato, kao i obično, sudjelovati na Međunarodnoj vrtnoj izložbi Floraart u Zagrebu koja će se održati na Bundeku od 19. do 22. svibnja. Floraart se održava po 56. put, a organizatori su Zagrebački holding – podružnica Zrinjevac i Grad Zagreb.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno