Neki naši susjedi morat će plaćati ulazak u našu zemlju

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Od sljedeće godine
Putnici će morati ispuniti internetski obrazac zahtjeva preko namjenske stranice ili mobilne aplikacije. Ispunjavanje obrasca zahtjeva ne bi trebalo trajati dulje od 10 minuta
Sergej DRECHSLER
Ilustracija

Građani Bosne i Hercegovine uskoro bi mogli plaćati svaki ulazak u Europsku uniju, pa tako i u Hrvatsku, piše Večernji.ba. Naime, to bi mogla biti posljedica uvođenja Europskog sustava za informacije o putovanjima i odobravanja putovanja (ETIAS), a koji bi u funkciju trebao biti pušten iduće godine.

Stanovnici BiH prije putovanja u EU morat će popuniti elektronski obrazac i platiti jednokratnu naknadu od sedam eura. 

- Putnici će morati ispuniti internetski obrazac zahtjeva preko namjenske stranice ili mobilne aplikacije. Ispunjavanje obrasca zahtjeva ne bi trebalo trajati dulje od 10 minuta te za njega ne bi trebala biti potrebna nikakva dokumentacija osim putne isprave (putovnice ili jednakovrijedne isprave). Ako osoba ne može podnijeti zahtjev (zbog dobi, razine pismenosti, informatičke pismenosti ili pristupa potrebnom uređaju), zahtjev može podnijeti treća osoba. Svi podnositelji zahtjeva u dobi između 18 i 70 godina morat će elektronički platiti naknadu u iznosu od 7 eura po zahtjevu, stoji na službenoj stranici EU-a u BiH.

Dozvola se može čekati i do 30 dana

Za elektroničke načine plaćanja uzet će se u obzir tehnološki napredak u zemljama čijim državljanima nije potrebna viza kako se ne bi stvarale prepreke tim državljanima, koji možda nemaju pristup određenim načinima plaćanja.

Odobrenje za putovanje bez kojeg se neće moći prijeći granica u najvećem broju slučajeva bit će izdano unutar nekoliko minuta od podnošenja zahtjeva, a rijetko zbog dodatne provjere dozvola se može čekati do 30 dana, naveli su iz Ureda specijalnog predstavnika EU-a u BiH. Podnositelj se može i žaliti ako dobije odbijenicu.

Ulazak u Hrvatsku će 'plaćati' i državljani Srbije, Crne Gore, Kosova,…ETIAS je nastao tako što je u studenome 2016. predložena uspostava europskog sustava za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja radi jačanja sigurnosnih kontrola osoba koje bez vize putuju u EU, što se trenutačno odnosi na državljane više od 60 zemalja.

Hrvati koji žive u BiH i imaju hrvatsko državljanstvo neće morati plaćati ovu potvrdu, dok ostali građani trebaju.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)