Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Pet članica EU-a želi usporiti Hrvatsku

19.05.2011. 22:00
Pet članica EU-a želi usporiti Hrvatsku


Proces završetka pregovora s Hrvatskom ide prebrzo, posebno u poglavlju pravosuđa – stav je nordijskih, te dviju velikih članica EU. Vlada i Sabor grozničavo mijenjaju zakone


Intenzivna rasprava vodila se jučer u Bruxellesu o Hrvatskoj na radnom doručku povjerenika za proširenje Štefana Fülea sa stalnim predstavnicima 27 zemalja članica pri EU. Dok je Füle izvijestio o hrvatskom napretku u otvorenim poglavljima, osobito pravosuđu, te u ime Europske komisije podržao Hrvatsku i što skoriji završetak pregovora, skupina od pet zemalja pokazala je određene rezerve prema tom planu, izvijestio je Deutsche Welle.
Pozivajući se na diplomatske izvore, Deutsche Welle piše da pet članica EU-a, “uglavnom nordijskih, te dvije velike članice”, smatra da proces završetka pregovora s Hrvatskom ide prebrzo, posebno u poglavlju pravosuđa. No, nikakve definitivne odluke na radnom doručku nisu donesene jer je to bila samo priprema za sastanak ministara vanjskih poslova u ponedjeljak, 23. svibnja.
Usklađivanje stavova
Zato Deutsche Welle navodi da je započelo tek usklađivanje stavova među zemalja članicama o tome može li Hrvatska zaključiti pristupne pregovore u lipnju. Ujedno, njemački radio smatra da postoji mogućnost da u ponedjeljak počne rasprava o datumu ulaska Hrvatske u EU ili da on već bude neformalno određen. Podsjetimo, diplomatski izvori tvrde da je izgledno da bi kao okvirni datum pristupa Hrvatske mogao biti dogovoren 1. srpnja 2013. godine.
Javni istupi predstavnika Europske komisije bili su jučer ipak nešto oprezniji. Füleova glasnogovornica Natasha Butler kazala je novinarima da Komisiji treba još malo vremena za procjenu je li Hrvatska spremna zaključiti pregovore te da njihovu procjenu ne treba očekivati čak ni sljedeći tjedan. Osim što im treba još vremena da prouče izvješća hrvatske Vlade, Butler je ustvrdila i da “ima još nekih elemenata i materijala gdje su nam potrebna dodatna objašnjenja u vezi s ispunjavanjem mjerila za zatvaranje i očekujemo da ćemo to ubrzo dobiti od hrvatske vlade”.
To je vjerojatni razlog što su jučer i Vlada i Sabor bili vrlo aktivni u grozničavim naporima da se zadovolje svi zahtjevi iz Bruxellesa. S jedne strane Markova trga, ujutro na početku zasjedanja, predsjednik Sabora Luka Bebić zamolio je zastupnike za prisustvo u 16 sati zbog “jedne važne dopune dnevnog reda”.
Posvađali se HDZ i SDP
HDZ-ovci su još iz Kluba dobili internu sms-poruku da u spomenuto vrijeme dođu glasovati o nečem u vezi s Europskom unijom. Kasnije se moglo doznati je u pitanju izmjena nedavno usvojenog Zakona o financiranju političkih stranaka. Vlada je potom na popodnevnoj sjednici predložila izmjene tog zakona, pa bi tako Državno izborno povjerenstvo ubuduće stalno moglo nadzirati financije političkih stranaka, a ne samo u izbornim kampanjama. Tako će uz državnu reviziju koja češlja njihove financije, stranke dobiti još jednog stalnog nadzornika, a na tome je, kako su priznali i sami ministri, inzistirala Europska komisija.  
– Prijedlog je rezultat konačnih pregovora s Europskom unijom da se ojača nadzor političkih stranaka i mimo izbora, rekao je ministar uprave Davorin Mlakar.
Vladin prijedlog stigao je u parlament, ali su se tamo posvađali HDZ i SDP pa je cijela Kukuriku koalicija napustila sjednicu. Ipak, HDZ je uspio skupiti 81 zastupnika za kvorum i dopuniti dnevni red predloženim Zakonom.


 BEBIĆ POZVAO ZASTUPNIKE NA “RAZUMIJEVANJE”




Predsjednik Sabora Luka Bebić pozivao je jučer zastupnike i da u petak osiguraju kvorum kako bi se nekoliko zakona uskladilo sa Zakonom o upravnom postupku jer “Europska komisija želi da to što prije napravimo kako bi i to mjerilo pozitivno ocijenila”. Parlamentarni odbori radili su punom parom kako bi raspravili neke tehničke izmjene četiri zakona.
– Molio bih vas za razumijevanje kako bismo ispunili ova mjerila, apelirao je predsjednik Sabora.