Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Umjesto crijepa afrička tratinčica

Autor: Vanja Mirčeta

19.05.2013. 22:00
Umjesto crijepa afrička tratinčica


Naša škola je jedna od međunarodnih eko škola u sklopu koje obrađujemo tri međunarodna projekta vezana uz zaštitu okoliša. S našim učenicima i nastavnicima u sklopu ovog projekta “zelenih krovnih vrtova”, želimo podići ekološku svijest prvo kod njih, a onda i kod naših sugrađana, kazao je ravnatelj Ivan Čular


Članovi udruge Eko-Zadar zajedno s učenicima i djelatnicima škole i volonterima završili su uređenje zelenog krova u OŠ Šime Budinića. 
Školski zeleni krov napravljen je na nadstrešnici nad ulazom u školu, te na nadstrešnici koja, u dužini od 27 metara, spaja školu sa sportskom dvoranom, kao i na nadstrešnici uz školu koja ima dvije razine; jednu dugačku 6 metara i drugu u dužini 2,6 metara.
Ravnatelj OŠ “Šime Budinić”, Ivan Čular istaknuo je kako je projekt ozelenjavanja krovova škole, zapravo “pilot projekt” koji provode u suradnji s udrugom Eko Zadar.
– Naša škola je jedna od međunarodnih eko škola u sklopu koje obrađujemo tri međunarodna projekta vezana uz zaštitu okoliša. S našim učenicima i nastavnicima u sklopu ovog projekta “zelenih krovnih vrtova”, želimo podići ekološku svijest prvo kod njih, a onda i kod naših sugrađana. U sklopu eko kviza “Lijepa naša” na državnoj razini osvojili smo drugo mjesto te su sve radnje vezane uz ekologiju i ekološku osviještenost logičan slijed onoga što mi unutar škole radimo i njegujemo. U skladu s raspoloživim financijama mislim da ćemo projekt “zelenih krovnih vrtova” proširiti na druge dijelove škole, istaknuo je Čular.
Dvije posljednje nadstrešnice transformirane su u vrt postavljanjem posuda za cvijeće, napravljenima od starih automobilskih guma u koje su posađene trajnice i ljetnice, te postavljanjem povišenih gredica izrađenih od starih paleta u koje su zasađeni mediteransko bilje i ljetnice.  Nadstrešnica iznad ulaza u školu ozelenjena je još krajem travnja, a tamo je u tridesetak posuda posađeno više vrsta kadulje i lavande, te menta, smilje, sukulenti, eleri i afrička tratinčica.
Sve posude su, kao i povišene gredice, napravljene u sklopu kreativnih radionica kako bi se kante, gume i palete ponovno upotrijebile čime se nastoji potaknuti građane na smanjenje otpada.
Učenici OŠ Šime Budinića su, kao i djelatnici škole vrijedno sudjelovali u pretvaranju školskih nadstrešnica u zeleni krov koji im ostaje na skrb.
Uređenje školskih nadstrešnica kao i kreativne radionice provedene su u sklopu projekta “Urbano vrtlarstvo – zeleni krovovi” kojeg financiraju Zaklada “Kajo Dadić”, Upravni odjel za graditeljstvo i zaštitu okoliša Grada Zadra. Ukupna novčana vrijednost projekta je 33.148 kuna. Osim zelenog krova u OŠ Šime Budinića, do konca projekta bit će uređen i urbani vrt na garažnom krovu u Vukovarskoj ulici 1 na čemu stanari, volonteri i članovi udruge Eko-Zadar rade već nekoliko vikenda.
U sklopu projekta objavljena je i brošura “Urbano vrtlarstvo” koja se može preuzeti na internetskim stranicama udruge Eko-Zadar.