Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

NAPOKON KUĆI Osamsto pomoraca danas kruzerom stiže u Dubrovnik

20.05.2020. 08:18


Kruzer »Carnival Magic« pristat će danas u Dubrovniku, gdje će iskrcati oko osamsto pomoraca Carnivala, najveće svjetske kruzing kompanije kojima su tijekom epidemije koronavirusa istekli ugovori, a do sad se nisu mogli vratiti kućama s brodova privezanih uglavnom na području Kariba te Sjeverne i Južne Amerike, potvrdio je Romano Perić, koordinator inspektorata Međunarodne federacije transportnih radnika (ITF) i voditelj dubrovačkog ureda Sindikata pomoraca Hrvatske. Brod će u Dubrovnik uploviti nakon što je u Hrvatskoj ponovo dopušteno uplovljavanje kruzera, iako u ovom slučaju nije riječ o klasičnom kružnom putovanju, jer na brodu nema putnika, već su na njemu isključivo članovi posada s Carnivalovih brodova.


Ukrajinci i Rumunji
Među osamsto pomoraca koje je kompanija Carnival odlučila repatrirati sa svojih kruzera, samo su osmorica hrvatski državljani, dok većinu čine državljani Ukrajine i Rumunjske, no već za osam dana u Dubrovnik će doploviti još jedan kruzer iste kompanije, »Carnival Breeze«, kojim se kućama vraća stotinjak hrvatskih pomoraca.
– S obzirom na nemogućnost uobičajenog načina povratka pomoraca kojima su istekli ugovori svojim kućama, a i na činjenicu da je čitava kruzing industrija izvan pogona, s brodovima privezanim u lukama, kompanija Carnival odlučila je svoje članove posade brodovima repatrirati u različite dijelove svijeta iz kojih dolaze. Tako su neki brodovi krenuli prema Aziji, a dio prema Europi. Prvi koji će pristati u Dubrovniku je »Carnival Magic«, s kojeg će se ovdje iskrcati oko osamsto pomoraca, prema informacijama kojima sada raspolažemo. Od tog broja, osmorica su hrvatski državljani, dio ih je iz okolnih zemalja, no uvjerljivo najveći broj je iz Ukrajine i Rumunjske, kaže Perić.
»Carnival Magic« će u dubrovačkoj luci ostati dva dana, koliko će trajati epidemiološki pregledi i ostale potrebne procedure. Pomorci iz Ukrajine i Rumunjske u svoje će se matične države vratiti charter letovima koji su već organizirani s dubrovačkog aerodroma, dok će za državljane susjednih zemalja biti organiziran autobusni prijevoz do graničnih prijelaza, a za hrvatske pomorce prijevoz do njihovih mjesta stanovanja. Kruzer će iz Dubrovnika nastaviti plovidbu prema Instanbulu.
Znatno veći broj hrvatskih pomoraca, njih stotinu, očekuje se u Dubrovniku 28. svibnja, kada će u luku uploviti »Carnival Breeze«, na kojemu se nalazi i veći broj pomoraca iz ostalih zemalja, koji će se također iskrcati u Dubrovniku.
– S velikom pozornošću pratimo razvoj situacije te očekujemo da će se još kompanija čiji kruzeri trenutno ne plove, odlučiti na ovakav način repatrijacije svojih pomoraca. Pogotovo jer, uz već poznate probleme s prelaskom granica, iskrcajem u pojedinim zemljama i nedostatkom letova, dodatni problem kod repatrijacije pomoraca s kruzera iz Sjedinjenih Američkih Država predstavlja što su tamošnje vlasti tražile od kompanija da pod kaznenom odgovornošću organiziraju repatrijaciju iz SAD-a. Zbog svega toga kompanija je pokrenula repatrijaciju brodovima, a prema najavama koje zasad imamo, isto kani učiniti i Royal Caribbean, još jedna velika kruzing kompanija. Vjerujem da će primjer Carnivala slijediti i drugi brodari koji upravljaju brodovima za kružna putovanja, jer je druge načine repatrijacije teško ili nemoguće organizirati, a i brodovi će s gostima zaploviti u najboljem slučaju tek krajem ljeta, tako da možemo očekivati još ovakvih uplovljavanja, kaže Perić.


Tri tisuće Hrvata
Prema podacima Sindikata pomoraca Hrvatske, na brodovima za kružna putovanja u međunarodnoj plovidbi ukupno plovi oko tri tisuće hrvatskih pomoraca, među kojima je i hotelsko osoblje. Od tog broja obično ih je na brodovima u svakom trenutku između tisuću i dvjesto i tisuću i pol, a prema Perićevim procjenama, trenutno je na brodovima čak oko tisuću njih kojima je ugovor istekao od polovice ožujka do sada ili im uskoro istječe. Velik dio takvih pomoraca do sad nije imao mogućnost repatrijacije, zbog već dobro poznatih problema, no očekuje se da će, s ublažavanjem mjera zaštite, kao i pokretanjem repatrijacije vlastitim brodovima kompanija, u idućem razdoblju taj problem dobrim dijelom biti riješen.
Nevoljama pomoraca, posebno onih s kruzera, tu ni približno nije kraj, jer je velik broj onih koji su već duže vrijeme kod kuće, bez prihoda, a posve je neizvjesno kada će se i gdje moći ukrcati. Osim toga, korona kriza je uzrokovala velike gubitke u gotovo čitavom pomorskom sektoru, u kojemu su upravo kruzeri među najpogođenijima, s obzirom da je čitava industrija praktički stala, a nitko sa sigurnošću ne može reći kada će se ni u kojoj mjeri oporaviti, tako da prijeti i gubitak većeg broja radnih mjesta na dulji rok.