Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

»Nas se samo vara, nismo dobili ni kune«

20.05.2021. 11:30


Novi sindikat organizirao je mirni prosvjed ispred Trgovačkog suda u Zadru na kojem su se okupili bivši radnici Croatia Zadar linea koji su željeli još jednom ukazati na jedan od najdužih stečajnih postupaka u povijesti Hrvatske. Okupljeni radnici obavijestili su javnost o stanju svojih potraživanja iz stečajne mase te obavijestili kako su podnesene kaznene prijave protiv sutkinja Trgovačkog suda u Zadru te stečajnog upravitelja.


Osjećaju se izdano
Tomislav Kiš, glavni tajnik Novog sindikata istaknuo je kako žele upozoriti na neke nelogičnosti pa čak i suspektne radnje zbog kojih su i odlučili podnijeti kaznene prijave.
Ivan Brajković član Novog sindikata rekao je kako je ovo samo jedan u nizu prosvjeda vezanih uz Croatia Zadar line.
– Prijave su vezane prvo uz naš ‘krug’ na kojeg se pozivamo, koji je nepravilno dodijeljen Čazmatransu po nepoznatim okolnostima, a drugo je vezano uz prodaju autobusnih kolodvora u Benkovcu i Obrovcu za koje je dobiveno 1,6 milijuna kuna. Mi smo očekivali da ćemo od tog novaca dobiti barem neku kunu, ali nismo dobili ništa. Umjesto da novac dobiju ovi ljudi oko mene, tog novca više nema, rekao je Brajković koji se nada uspjehu ove inicijative.
Nikola Maričić izjavio je kako se slaže sa svojim kolegama te naglašava kako se osjećaju izdano jer se proces vuče 20 godina, a nisu postigli ništa.
– Nas se samo vara, naš stečajni upravitelj nije nas obavijestio o pristiglom novcu te nitko od nas nije dobio ni kune, naglasio je Maričić tražeći da se odgovorni i procesuiraju.
Pravni savjetnik Novog sindikata Vedran Uranija kazao je kako je ovo klasična hrvatska privatizacijska stečajna priča u kojoj su žrtve uvijek radnici napominjući kako je ovo jedan od najduljih stečajnih postupaka u Hrvatskoj otvoren davne 2000. godine.


Krakovi koji se vuku
– Potraživanja 74 bivša zaposlenika u visini od 4,5 milijuna kuna bila su neosporna. Imamo dokaze koje smo dostavili USKOK-u kako je cijela transakcija prodaje imovine Croatia Zadar line bila nezakonita i u tom smislu smo podnijeli prijavu, kazao je Uranija dodajući kako je Trgovački sud već više od godinu dana upoznat s prijedlogom revizije, ali ništa nije dostavljeno Vrhovnom sudu dok Novi sindikat nije zatražio intervenciju ministra Malenice te se sad čeka odluka.
Uranija je rekao kako postoji i realna mogućnost da se obrate Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.
– Ne samo zato što se postupak vodi gotovo 20 godina već i zbog elementarnih kršenja ljudskih prava, zaključio je na kraju Uranija.
Okupljenima se obratio i Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata koji je upozorio na stanje u hrvatskom pravosuđu.
– Stečajni postupci su u Hrvatskoj prošlost, a na žalost naših građana kod nas još uvijek postoje krakovi koji se vuku. Ovim ljudima rješavanje tih postupaka znači puno, rekao je Iveković.