Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Počeli radovi na proširenju Tuđmanove ulice

20.05.2021. 11:54


Počeli su radovi na proširenju Tuđmanove ulice, odnosno stručni nadzor uveo je izvođača radova u posao.
Naime, ovaj je projekt, čija je vrijednost 18 milijuna kuna bez PDV-a, prva faza projekta ITS-a kojemu je cilj poboljšati cjelokupni transportni sustav, povezati sve vrste prometa, podići razinu sigurnosti u prometu i zaštititi okoliš, a financira se EU sredstvima iz Operativnog programa »Konkurentnost i kohezija«, a rok izvođenja radova je 11 mjeseci.
– Dostavit će se projekt privremene prometne regulacije, dinamičko-operativno-financijski plan. Načelno, dogovor je da se radovi izvode u dijelu izvan kolnog prometa do odobrenja nove privremene prometne regulacije i do te tzv. faznosti, saznajemo od Ante Ćurkovića, pročelnika za EU fondove.
Trenutačno se izvode pripremni radovi u dijelu oko Novog kampusa i uređuje se okoliš, odnosno divlje izraslo bilje.
– Otvara se prostor za izvođenje radova, dodaje Ćurković.
Podsjećamo, projektom je predviđena obnova prometnice u Tuđmanovoj ulici u dužini od 890 m sa sadašnje dvotračne u četverotračnu s obostranim nogostupima, biciklističkim stazama i novim drvoredom. Trasa tako proširene ceste omogućit će vožnju duž Ulice dr. Franje Tuđmana bez zastoja pri vršnim opterećenjima te samim tim bitno utjecati na smanjenje štetnih plinova.


Zazvonio Zeleni telefon
»Preko servisa Zeleni telefon zaprimile smo novu prijavu vezanu za sječu stabala i zelenila – ovog puta u Ulici Franje Tuđmana. Anonimni stručnjaci iz područja biologije su izašli na teren izvidjeti situaciju te su zatim izvršili i neposredno opažanje – monitoring ptica. Utvrđeno je da se na predmetnom području nalazi endemska i strogo zaštićena biljna vrsta orhideje bršljanov volovod (Orobanche hederae) koju je temeljem članka 153. Zakona o zaštiti prirode zabranjeno uništavati u njenom prirodnom području rasprostranjenosti, a osim nje i druge biljne vrste kao što su kostela, bagrem, cedar, bazga i lovor, te mnogo drugo nisko raslinje. Kao temeljni problem spornih radova ističemo ugrožavanje ptica i njihovog gniježđenja te naglašavamo sam čin uklanjanja stabala i grmlja u periodu gniježđenja. Uklanjanjem gnijezda se direktno ugrožava razvojni stadij ptica i smatramo da bi se sječa trebala zaustaviti do kraja razdoblja gniježđenja, te svakako sačuvati preostali dio staništa navedenih životinja i biljaka.
Na temelju ustanovljenih činjenica, poslali smo dopis Državnom Inspektoratu, investitoru (Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo), Gradu Zadru te ostalim nadležnim institucijama i pozvali ih da žurno izvide predmetno područje i pismeno nam dostave rješenje«, stoji u dopisu kojeg potpisuje Danira Travica iz udruge Eko Zadar.