Burčul: Vučetić je vijećnicu pretvorio u krčmu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Predsjednik HDZ-ovog Kluba vijećnika odgovara na prozivke predsjednika GV-a
Na posljednjoj sjednici propustio je nebrojeno puta opomenuti i isključiti sa sjednice Antu Rubešu zbog psovanja, vrijeđanja, upadanja u riječ i agresivnog ponašanja te time zajedno s njim onemogućio normalno funkcioniranje sjednice i provođenje dnevnog reda, ističe Burčul
Vedran SITNICA
Damir Burčul, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a

Komentirajući situaciju u Gradskom vijeću i optužbe da sjednice ne može više držati pod kontrolom, predsjednik GV-a, nezavisni Makro Vučetić, u izjavi za naš list oštro je prozvao HDZ-ovog predsjednika Kluba vijećnika Damira Burčula poručujući kako je sadašnja situacija u Gradskom vijeću daleko kulturnija i u skladu s poslovnikom za razliku od dosadašnjih saziva.
- U ovom sazivu Gradskog vijeća imamo jednog uspješnog političkog pedagoga, Antu Rubešu, koji je uspio odgojiti Damira Burčula te sada nema nikakve razlike između kršenja poslovnika s njegove ili Burčulove strane. Rubeša je poznat kao impulzivan vijećnik s najvećim brojem opomena jer zbog svoje impulzivnosti krši poslovnik. U ništa manjoj mjeri čine to i vijećnici HDZ-a, kao što to u najvećoj mjeri čini Burčul. On je uistinu najbolji učenik Ante Rubeše te mi kao predsjedniku Gradskog vijeća ne pada na pamet prekinuti pedagoški proces Ante Rubeše u odgoju Damira Burčula, kazao je čelnik Gradskog vijeća.

Učestalo krši poslovnik

Nakon njegove izjave javio nam se Damir Burčul, naglašavajući kako je zbog načina na koji ga je Vučetić prozvao, kao predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a »dužan komentirati sarkastične nebuloze predsjednika GV-a«.
- Marko Vučetić se okomio na samog sebe jer nije u stanju poštivati odredbe poslovnika. Za svoju nesposobnost i dezorijentaciju okrivljuje gradonačelnika, vijećnike HDZ-a i koalicijskih partnera, a zdušno mene kao predsjednika Kluba vijećnika u GV-u. Na posljednjoj sjednici propustio je nebrojeno puta opomenuti i isključiti sa sjednice Antu Rubešu zbog psovanja, vrijeđanja, upadanja u riječ i agresivnog ponašanja te time zajedno s njim onemogućio normalno funkcioniranje sjednice i provođenje dnevnog reda. Neprepoznavanje razine kućnog odgoja nije moj problem, već njegov, poručuje Burčul, dodajući kako su njegova učestala pozivanja i jedini prijepor prema Vučetiću upozorenje na njegovo učestalo kršenje poslovnika.

Mjesto predsjednika GV-a duguje Meštroviću

- Na moje inzistiranje da se sjednica uvede u kulturnije tokove, nije reagirao, nije želio reagirati. Jasno je svima u vijećnici da on ciljano i namjerno dozvoljava nered. Premda bi kao predsjednik Gradskog vijeća morao biti čuvar poslovnika i reda u vijećnici, to je očito iluzorno očekivati. Jedno je sigurno, nastavkom ovakve prakse gradsku vijećnicu pretvara u krčmu punu dobacivanja iz klupe, dreke, vrijeđanja i gotovo učestalih klevetanja, ističe HDZ-ov vijećnik, napominjući kako ovo nema nikakve veze s demokratskim praksama niti slobodom govora, već je isključivo pokazatelj nekulture i Vučetićeve nesposobnosti da osigura normalne uvjete za rad Vijeća.
- Časno mjesto predsjednika Gradskog vijeća duguje vijećniku Eniju Meštroviću koji ga je, unatoč teškom porazu na lokalnim izborima, ukazom na konstituirajućoj sjednici novog GV-a, kao gubitnika predložio i potvrdio za predsjednika našeg gradskog doma, ali ne voljom biračkog tijela čiji je palac, što se tiče Vučetića, bio okrenut prema dolje. Uostalom, njegovo prozivanje mene samo ukazuje na to da sam na pravom putu i da je moja teza ispravna. Nastojat ću i dalje iznositi na vidjelo njegovo opstruiranje poslovnika i podržavanje anarhije pojedinih vijećnika, zaključuje HDZ-ov vijećnik.

Vučetić: Neka se suoče s demokracijom

Kako, pak, predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić odgovara na njegove optužbe da je vijećnicu pretvorio u krčmu?
- Ako netko vijećnicu promatra kao krčmu, to je isključivo prema onima koji taj prostor pohode. Budući da Damir Burčul i Klub vijećnika HDZ-a ulaze u vijećnicu pod dojmom krčme, sasvim mi je jasno zbog čega se u vijećnici tako i ponašaju. Savjetujem im neka se suoče s demokratskom voljom i shvate da je grad Zadar pluralno društvo koje počiva na demokratskim uzusima u kojim ne postoji niti jezična ni politička monolitnost te da izricanje političkih stavova ne dočekuju kao vrijeđanje i udar na njihove planove i namjere, već kao razvoj demokracije, odgovara Vučetić na HDZ-ove prozivke.
- Damir Burčul i HDZ trebaju se pomiriti s time da je vijećnica mjesto rasprave, kao što se s time pomirio i njihov član Bruno Milin koji predsjeda Gradskim vijećem na isti način kao i ja. Trebaju se pomiriti i s time da je vijećnica mjesto rasprava, a ne mjesto ispunjavanja njihovih očekivanja. Kada je riječ o krčmi, s diskurzivne analize kojom se bavim, iznimno mi je neobično što ipak postoji razlika između krčme kod Marka u koju svi mogu doći do izražaja te, primjerice, kafe bara kod jednog HDZ-ovca u koji bivši vlasnici više ne mogu ući jer je došao u posjed njegove obitelji, poručuje na kraju Vučetić HDZ-ovom vijećniku Burčulu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno